Tarım arazilerinin 5'te biri toplulaştırıldı
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, 2002 yılına kadar sadece 450 bin hektar toplulaştırmanın tamamlandığı Türkiye'de son 15 yılda yürütülen çalışmalarla 5 milyon hektar tarım arazisinin toplulaştırılması sağlandı
Türkiye'deki 24 milyon 500 bin hektar tarım arazisinin 5'te biri toplulaÅŸtırıldı.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı 2002 yılına kadar sadece 450 bin hektar toplulaÅŸtırmanın tamamlandığı Türkiye'de son 15 yılda yürütülen çalışmalarla 5 milyon hektar tarım arazisinin toplulaÅŸtırılması gerçekleÅŸti.
2 milyon hektar alanda devam eden çalışmalar kapsamında 2023 yılına kadar 7 milyon hektar alanda toplulaÅŸtırmanın tamamlanması hedefleniyor.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı MüsteÅŸar Yardımcısı Mehmet Hadi Tunç, "8. OrtadoÄŸu Tarım, Hayvancılık, Tavukçuluk ve Süt Endüstrisi Fuarı"na katılmak için geldiÄŸi Diyarbakır'da AA muhabirine, Diyarbakır'da 2 yıl aradan sonra tarım fuarının gerçekleÅŸtirildiÄŸini söyledi.
Huzur ve güven ortamının saÄŸlanmasıyla düzenlenen fuara çok sayıda firmanın katıldığını, ziyaretçi sayısının da çok yüksek olduÄŸunu belirten Tunç, batı illerinden çok sayıda firmanın katılımcı olmasının kendilerini mutlu ettiÄŸini kaydetti.
"Tarımda dönüÅŸümü ve üretimi artırmak zorundayız"Tarım üretiminin önemine deÄŸinen Tunç, dünya genelinde 1 milyar insanın yoksullukla, 800 milyon insanın ise açlıkla karşı karşıya olduÄŸunu belirtti.
Tunç, yılda 1,4 milyar ton gıdanın israf edildiÄŸi dünyada, 1,4 milyar insanın ise obeziteyle mücadele ettiÄŸini dile getirerek, "Yani sefalet ile sefahat yan yana. Tarımda dönüÅŸümü ve üretimi artırmak zorundayız. Tarımı stratejik ve rekabete dayalı iktisadi bir sektör olarak ele alıyor, yeni dönemde önemli projeleri hayata geçiriyoruz." dedi.
2023'te 40 milyar dolar ihracat hedefiSon yıllarda uygulanan doÄŸru politikalar sayesinde ülke tarımında önemli geliÅŸme saÄŸlandığına iÅŸaret eden Tunç, tarımsal ürün ihracatının 16,3 milyar dolara çıktığını aktardı.
Tunç, "2023 yılında 40 milyar dolarlık tarımsal ürün ihracatı hedefliyoruz ve çalışmalarımızı bu vizyonla sürdürüyoruz." ifadesini kullandı.
ToplulaÅŸtırma hızla devam ediyorTunç, Türkiye'de ilk olarak 1961 yılında Konya'da baÅŸlatılan uygulamada 2002 yılına kadar 450 bin hektar arazide toplulaÅŸtırmanın tamamlandığını kaydetti.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın son yıllarda hızlandırdığı çalışmalar sayesinde 5 milyon hektar arazinin toplulaÅŸtırılmasının saÄŸlandığını dile getiren Tunç, 2 milyon hektar alanda ise uygulamanın sürdüÄŸünü bildirdi.
Tunç, bakanlık olarak tarım arazilerinin toplulaÅŸtırılmasına büyük önem verdiklerine iÅŸaret ederek, ÅŸöyle konuÅŸtu:
"Hedef, 2023 yılına kadar 7 milyon hektar alanda toplulaÅŸtırmayı tamamlamaktır. Diyarbakır'da 225 milyon lira kaynak kullanarak 645 hektar alanda toplulaÅŸtırma saÄŸlandı, 4 bin hektar arazinin toplulaÅŸtırılması sürüyor. Hedefimiz 2023 yılına kadar Diyarbakır'da 717 bin hektar alanda toplulaÅŸtırmayı tamamlamaktır."
Üreticinin geliri kat kat artacakGüneydoÄŸu Anadolu Bölgesi'nin sahip olduÄŸu kaynakları deÄŸerlendirerek bölgede yaÅŸayan insanların gelir düzeyini ve yaÅŸam kalitesini yükseltmek amacıyla önemli projeler yürütüldüÄŸünü hatırlatan Tunç, "Bölgede yapılan barajlarla tarlaları suyla buluÅŸturacağız. Sulu tarıma geçiÅŸle yöredeki üreticinin gelirinde birkaç kat artış olacak. Bu sayede Türkiye OrtadoÄŸu'nun gıda ihtiyacını karşılayan tedarikçi merkez olacak. Bu aynı zamanda istihdamın ve ihracatın artışını da saÄŸlayacak." diye konuÅŸtu.
Tunç, bölgenin kalkınması için ayrıca çeÅŸitli projelerle üreticilere hibe krediler verdiklerini ve ihtisas organize sanayi bölgeleri kurduklarını anımsatarak, bu sayede DoÄŸu ve GüneydoÄŸu Anadolu bölgelerinde tarımsal ve hayvansal üretimde büyük artış olduÄŸunu sözlerine ekledi.
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABÄ°LÄ°RSÄ°NÄ°Z
- 0SEVDÄ°M
- 0ALKIÅž
- 0KOMÄ°K
- 0Ä°NANILMAZ
- 0ÃœZGÃœN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.