Teknik Okula Sosyal Tesis
Mehmet Tuza Pakpen Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin sosyal tesis ve teknik atölyesinin açılışı, Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Orhan Erdem’in katılımıyla yapıldı
Bu yıl Mayıs ayında proje okul ilan edilen ve Türkiye’nin 8’inci proje okulu olan Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan lisenin sosyal tesisinde, satranç köÅŸesi, masa tenisleri, kitap okuma bölümleri, bilgisayar köÅŸeleri ve söyleÅŸi köÅŸeleri bulunuyor. Yeni mesleki eÄŸitim modelinin uygulamaya konulduÄŸunu kaydeden Milli EÄŸitim Bakan Yardımcısı Orhan Erdem, “Organize Sanayi Bölgelerinde açılan özel meslek liselerine saÄŸlanan devlet teÅŸvik uygulaması geniÅŸletildi” dedi.
YENİ MESLEKİ EĞİTİM MODELİ UYGULAMADA
Teknolojik geliÅŸmelerin deÄŸiÅŸim ve geliÅŸimi her alanda zorunlu kıldığını kaydeden Milli EÄŸitim Bakan Yardımcısı Orhan Erdem, bu alanlardan birinin de eÄŸitim olduÄŸunu söyledi. Erdem, iyi bir eÄŸitim, doÄŸru seçilmiÅŸ bir meslek ve baÅŸarılı bir çalışma yaÅŸamının bütün gençlerin hakkı olduÄŸunu ve onların önünü açmanın, doÄŸru ve etkili planlamalarla iÅŸ alanlarını geniÅŸletmenin kendi görevleri olduÄŸunu belirtti. 2002’den bu güne Ak Parti hükümetleri olarak ciddi mesafeler kat ettiklerine dikkati çeken Erdem, öÄŸrencilerin uluslararası düzeyde rekabet edebilecek seviyede katma deÄŸeri yüksek teknolojileri üreten ve kullanan, paylaÅŸan ve geleceÄŸin dünyasında söz sahibi olan, ülkenin geliÅŸmesine ve ilerlemesine öncülük edecek düzeyde yetiÅŸtirilmesini amaçladıklarını ifade etti. Yeni dönemde birçok yenilik ortaya koyduklarını belirten Erdem, “2017-2018 eÄŸitim-öÄŸretim yılı mesleki ve teknik eÄŸitim alanında uygulamaya koyduÄŸumuz ve uygulanacak yenilikle baÅŸladı. Birçok iÅŸletme sahibi mesleki ve teknik eÄŸitim almış nitelikli personel ihtiyacı olduÄŸunu ancak aradığı özellikte elemanı ifade ederken, bir kısım insanımızda çalışabilecek bir iÅŸ bulamamaktan ÅŸikayetçi. Ülkemizde nitelikli iÅŸ gücü ihtiyacını karşılamak için sektörle etkili iÅŸbirliÄŸini öngören yeni mesleki ve teknik eÄŸitim modeli hayata geçti” dedi.
Yeni mesleki eÄŸitim modelinin içeriÄŸini açıklayan Erdem, “Çıraklık eÄŸitimi 12 yıllık zorunlu eÄŸitim kapsamına alındı. ÖÄŸrencilere beceri ve eÄŸitimi ve staj için kapılarını açan iÅŸletmelere devlet desteÄŸi saÄŸlandı. Önlisansa geçiÅŸte ilave puan uygulamasına geçildi. ÖÄŸrenciler iÅŸ kazalarına ve meslek hastalıklarına karşı sigortalı hale getirildi. Meslek Lisesi mezunlarının tamamına teknisyen unvanı verildi. ÖÄŸrenci programları yenilendi. Tematik ve mesleki teknik eÄŸitim uygulaması baÅŸlatıldı. Tüm il ve ilçelerde mesleki eÄŸitim teknik okulları oluÅŸturuldu. Mesleki ve teknik eÄŸitim okullarının performasyonları izlenerek her okula karne verilecek. Sektörle iÅŸbirliÄŸi çalışmaları artarak devam edecek. EÄŸitim sektör istiÅŸare toplantıları yapılıyor devam edecek. Organize Sanayi Bölgelerinde açılan özel meslek liselerine saÄŸlanan devlet teÅŸvik uygulaması geniÅŸletildi” ifadelerini kullandı. Özel sektör tarafından sanayi bölgelerine meslek ve teknik liseler açılması durumunda öÄŸrencilere, 4 bin 253 TL ile 6 bin 900 TL teÅŸvik ödemesi yapılacağını belirten Erdem, öÄŸrenci devamsızlıkların meslek liselerinde özel olarak takip edileceÄŸini söyledi.
“KALÄ°FÄ°YELÄ° ELEMAN AÇIÄžINI KAPATACAÄžIZ”
Türkiye’nin ilk sanayi kuruluÅŸlarının devlet eliyle kurulduÄŸunu kaydeden Konya Vali Yardımcısı Mehmet Usta, sonraki yıllarda özel sektöründe devreye girmesiyle Türkiye’nin geliÅŸmesinde ciddi mesafeler alındığını söyledi. Sanayide ki geliÅŸim sürecinde dünya devletleri dev adımlar atarken Türkiye’nin adımlarının geride kaldığını dile getiren Usta,” 60’lı yıllarda Kore gibi ülkeler Türkiye’den çok gerideyken bugün Kore, otomotiv sanayinde, uluslara arası ticarette çok ileri durumdadır. Biz sanayide, ticarette, bilimde onlardan geride kaldığımız için bu mesafeyi kapatmak zorundayız. Çünkü yeni geliÅŸmeler çok daha hızlı oluyor. Hızlı olan geliÅŸmelere ayak uydurabilmemiz için aradaki boÅŸluÄŸu bir an önce kapatmamız gerekiyor. Bir ülkenin sanayisinin, ticaretinin geliÅŸmesi biliminin geliÅŸmesine baÄŸlıdır. Ä°ÅŸte bugün burada açılışını yapacağımız bu kuruluÅŸlar bahsettiÄŸim özel sektörün desteÄŸiyle olacak olan önemli yatırımlardan biridir. Maalesef geçmiÅŸte bizim sanayimizin geliÅŸmesi için çok önemli olan mesleki eÄŸitimimiz ağır bir darbe aldı. 28 Åžubat döneminde Ä°mam Hatip Okullarının önün kapatılması maksadıyla aynı zamanda mesleki eÄŸitim yapan okullarımızın önü de kapatıldı. Bundan dolayı da gerek öÄŸrencilerimiz gerekse velilerimiz mesleki ve Ä°mam Hatip okullarının haricinde ki okullara yöneldiler” dedi. Sanayide kalifiyeli eleman açığının çok fazla olduÄŸunun altını çizen Usta, bundan sonra yapılacak en önemli iÅŸlerden birinin, sanayinin kalifiyeli eleman açığını gidermek olduÄŸunu belirtti. Yapılan sosyal tesisin Türkiye’de örnek olacak bir yatırım olduÄŸunu vurgulayan Usta, bütün ümitlerinin gençlerde olduÄŸunu söyledi.
DEVLET MİLLET SANAYİ İŞBİRLİĞİ
Okulun ve açılışı yapılan tesisin Türkiye’nin güzide örneklerinden biri olduÄŸunu söyleyen Ä°l Milli EÄŸitim Müdürü Mukadder Gürsoy, okul kompleksinin devlet, millet ve sanayi iÅŸbirliÄŸinin en güzel tezahürlerinden olduÄŸunu belirtti. Katma deÄŸer üreten, markalaÅŸtıran insanlar olmak suretiyle öÄŸrencilerin kendilerini geleceÄŸe hazırlamak durumunda olduklarını ifade eden Gürsoy, artık endüstri 4.0’ın konuÅŸulduÄŸunu ve tamamen robotik iÅŸlemlerin yapıldığı bir döneme geçildiÄŸini, ülke olarak bunun gerisinde kalınmaması gerektiÄŸinin altını çizdi. Gürsoy, “Bu tesislerde ve bu okullarda yarının büyük Türkiye’sine en güzel ÅŸekilde hazırlanacak ve devletimizi milletimizi en güzel ÅŸekilde temsil edeceÄŸiz ve kalkınmasına hizmet etmek durumunda olacağız. Özellikle yoÄŸun gündemine raÄŸmen programımızı teÅŸrifleriyle onurlandıran sayın bakan yardımcımıza ÅŸükranlarımızı arz ediyorum” ÅŸeklinde konuÅŸtu.
SOSYAL TESÄ°SE 1 MÄ°LYON 750 BÄ°N TL
Konya Organize Sanayi Bölgesi olarak, Mehmet Tuza Pakpen Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ne dolayısıyla da öÄŸrencilere daha iyi bir eÄŸitim için sürekli yatırım yaptıklarını kaydeden Sanayi Odası BaÅŸkanı MemiÅŸ Kütükçü, temel amaçlarının öÄŸrencileri, ÅŸehrine ve ülkesine deÄŸer katan nesiller olarak mezun etmek olduÄŸunu söyledi. Hem iyi bir eÄŸitim hem de iÅŸ garantisi verdiklerini belirten Kütükçü, sanayi için ara eleman deÄŸil aranan eleman yetiÅŸtirdiklerini vurguladı. Okulun eÄŸitim alt yapısını geliÅŸtirmek amacıyla bugüne kadar çok önemli yatırımlar yaptıklarının altını çizen Kütükçü, “600 öÄŸrenci kapasiteli ve 20 derslikli lisemize, 4 atölye kazandırarak öÄŸrencilerimizin pratik ağırlıklı bir eÄŸitim sürecinden geçmesini saÄŸladık. 200 kiÅŸi kapasiteli öÄŸrenci yurdu ile öÄŸrencilerimizin barınma ihtiyaçlarını ücretsiz karşılıyoruz.Her öÄŸrencimize ücretsiz servis imkanı sunuyoruz. Burs ve istihdam garantisi veriyoruz. Bu yıl TEOG’dan 375 puan üstü alan ve yeni kayıt yaptıran her öÄŸrencimize 300 TL karşılıksız burs verdik. Vermeye de devam edeceÄŸiz. Ayrıca bugün hep birlikte açılışını yapacağımız sosyal tesis alanları ile, okulumuzu son derece modern bir yapıya kavuÅŸturduk. Okulumuzun sadece sosyal tesislerine bir milyon 750 bin lira yatırım yaptık. Yine sosyal tesisimizin üst katında 400 kiÅŸilik yemekhanemiz bulunuyor. Burada tüm öÄŸrencilerimize ücretsiz öÄŸle yemeÄŸi veriyoruz. Tüm bu yatırımların yanı sıra, ÅŸu anda 3 bölümde eÄŸitim verilen okulumuzda iki bölüm daha kazandırılacak” dedi. (Cuma Ali SARI)
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABÄ°LÄ°RSÄ°NÄ°Z
- 0SEVDÄ°M
- 0ALKIÅž
- 0KOMÄ°K
- 0Ä°NANILMAZ
- 0ÃœZGÃœN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.