'Torba kanun teklifi' yasalaştı
TBMM Genel Kurulunda,mükelleflere vergi indirimi ve yabancılar ile gurbetçilere konut ve iş yeri satışında KDV istisnasını da içeren "torba kanun teklifi" kabul edilerek yasalaştı.
TBMM Genel Kurulunda, mükelleflere vergi indirimi, Ahilik Esnaf Sandığı kurulması, yabancılar ile gurbetçilere konut ve iÅŸ yeri satışında KDV istisnası, TEDAÅž ve tarımsal kredi alacaklarının yeniden yapılandırılması düzenlemelerini de içeren "torba kanun teklifi" kabul edilerek, yasalaÅŸtı.
Vergisini düzenli ödeyen mükellefe indirimGelir Vergisi Kanunu'nun 121. maddesi, "Vergiye uyumlu mükelleflere vergi indirimi" baÅŸlığıyla yeniden düzenleniyor.
Buna göre, ticari, zirai veya mesleki faaliyeti nedeniyle gelir vergisi mükellefi olanlar ile kurumlar vergisi mükelleflerinden (finans ve bankacılık sektörlerinde faaliyet gösterenler, sigorta ve reasürans ve emeklilik ÅŸirketleri ile emeklilik yatırım fonları hariç olmak üzere) belirlenen ÅŸartları taşıyanların yıllık gelir veya kurumlar vergisi beyannameleri üzerinden hesaplanan verginin yüzde 5'i, ödenmesi gereken gelir veya kurumlar vergisinden indirilecek.
Hesaplanan indirim tutarı, her hal ve takdirde 1 milyon liradan fazla olamayacak.
Ä°ndirilecek tutarın ödenmesi gereken vergiden fazla olması durumunda kalan tutar, yıllık gelir veya kurumlar vergisi beyannamesinin verilmesi gereken tarihi izleyen bir tam yıl içinde mükellefin beyanı üzerine tahakkuk eden diÄŸer vergilerinden mahsup edilebilecek. Bu süre içinde mahsup edilemeyen tutarlar ret ve iade edilmeyecek.
Ä°ndirimin hesaplanacağı beyannamenin verildiÄŸi tarih itibarıyla vergi aslı (vergi cezaları dahil) bin liranın üzerinde vadesi geçmiÅŸ borcunun bulunmaması ÅŸartı aranacak.
Tarımsal kredi alacakları yeniden yapılandırılacakKanuna göre, Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından kullandırılan ve 31 Aralık 2016 tarihi itibarıyla takip hesaplarında izlenen tarımsal kredi alacakları, kanun yürürlüÄŸe girdiÄŸi tarihi izleyen üçüncü ayın sonuna kadar banka/kooperatife baÅŸvuruda bulunulması kaydıyla yeniden yapılandırılacak.
Borçlara uygulanan faiz yüzde 11 ile sınırlandırılacak. Bunun yüzde 6'sı Hazine, yüzde 5'i çiftçi tarafından karşılanacak.
Tarımsal sulama nedeniyle olan elektrik borçları yeniden yapılandırılacakTürkiye Elektrik Dağıtım Anonim Åžirketinin (TEDAÅž) elektrik tüketiminden kaynaklanan alacaklarından, vadesi 15 Åžubat 2017 tarihi itibarıyla geldiÄŸi halde düzenlemenin yürürlüÄŸe girdiÄŸi tarih itibarıyla ödenmemiÅŸ olan borçlar yeniden yapılandırılacak.
TEDAÅž'ın tarımsal sulamada kullanılan elektrik tüketiminden kaynaklanan alacaklarından, vadesi 15 ÅŸubat 2017 tarihi itibarıyla geldiÄŸi halde ödenmemiÅŸ olan borçlar da yeniden yapılandırılacak. Borçlu, düzenlemenin yürürlüÄŸe girdiÄŸi tarihi izleyen üçüncü ayın sonuna kadar, elektrik dağıtım ÅŸirketine iletilmek üzere TEDAÅž'a yazılı baÅŸvuruda bulunacak ve ilk taksidi 2017 yılının ekim ayının sonuna kadar ödeyecek.
Borçlu; 6, 9, 12 veya 18 eÅŸit taksit ödeme seçeneklerinden birisini seçecek.
Ä°lk iki taksidin süresinde tam ödenmemesi veya bir takvim yılında ikiden fazla taksitin süresinde ödenmemesi halinde, bu düzenlemeden yararlanma hakkı kaybedilecek.
Konutta KDV ödemeyeceklerTürkiye'ye yerleÅŸmeyen yabancı uyruklu kiÅŸiler ile iÅŸ merkezi Türkiye'de olmayan iÅŸ yeri ya da Türkiye'de kazanç elde etmeyen kurumlar, satış bedelini yurt dışından getirilecek dövizle ödemeleri ÅŸartıyla, ilk aldıkları iÅŸ yeri ve konutta KDV ödemeyecek.
Çalışma veya oturma izni alarak 6 aydan daha fazla yurt dışında yaÅŸayan Türk vatandaÅŸları da Türkiye'den konut ya da iÅŸ yeri almaları durumunda KDV ödemeyecek. Ancak, resmi daire ve müesseseler ile merkezi Türkiye'de bulunan teÅŸekkül ve teÅŸebbüslere baÄŸlı olup, bu daire müessese, teÅŸekkül ve teÅŸebbüslerin iÅŸleri dolayısıyla yabancı memlekette oturan Türk vatandaÅŸları bu haktan yararlanamayacak.
KDV istisnasından yararlanarak Türkiye'de konut veya iÅŸ yeri satın alanlar bu gayrimenkullerini bir yıl satamayacak, bu konut ve iÅŸ yerlerini bir yıl içerisinde satması halinde, zamanında alınmayan vergi tahsil edilecek.
Esnaf Ahilik Sandığı kuruluyorKanunla, Ä°ÅŸsizlik Sigortası Kanunu'nda düzenlemeye gidilerek; gereken görev ve hizmetler için mali kaynak saÄŸlamak, piyasa ÅŸartlarında kaynakları deÄŸerlendirmek, kanunun öngördüÄŸü ödemelerde bulunmak üzere, iÅŸ yerini kapatan ya da zor durumda kalan esnafa belirli bir süre ödeme yapmak amacıyla Esnaf Ahilik Sandığı kurulacak.
Esnaf Ahilik Sandığı bütçe kapsamı dışında olacak, gelirlerinden vergi kesintileri hariç hiçbir ÅŸekilde kesinti yapılamayacak, gelirleri genel bütçeye gelir kaydedilemeyecek.
Sandığın gelirleri ile bu gelirlerle alınan her türlü taşınır ve taşınmazlar kuruma ait olacak. Sandık, damga vergisi hariç her türlü vergi, resim ve harçtan muaf tutulacak.
Sosyal Sigortalar ve Genel SaÄŸlık Sigortası Kanunu kapsamında isteÄŸe baÄŸlı sigortalılar, At Yarışları Hakkında Kanun'a tabi jokey ve antrenörler, köy ve mahalle muhtarları ile tarımsal faaliyette bulunanlar hariç olmak üzere; ilgili kanun uyarınca hizmet akdine baÄŸlı olmaksızın kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlar, Esnaf Ahilik Sandığı sigortalısı sayılacak.
Genel SaÄŸlık SigortasıKanuna göre, Esnaf Ahilik Sandığının kurulması nedeniyle buradan ödenek alacaklar genel saÄŸlık sigortalısı sayılacak. Genel SaÄŸlık Sigortalısı sayılanlar için prime esas günlük kazançlarının alt sınırının 30 günlük tutarı, prime esas kazanç tutarı olarak dikkate alınacak.
Genel SaÄŸlık Sigortası kapsamında sıralananların dışında kalan ve baÅŸka bir ülkede saÄŸlık sigortasından yararlanma hakkı bulunmayanların, Genel SaÄŸlık Sigortası primi, prime esas kazançlarının yüzde 3'ü olacak ve bu oranı yüzde 12'ye kadar artırmak Bakanlar Kurulunun yetkisinde olacak.
Türkiye'de ikamet eden Türk vatandaÅŸlarının Türk soylu olmakla birlikte yurt dışında ikamet eden ana, baba, eÅŸ ve çocukları ile çalışma izni muafiyeti kapsamında olan yabancıların ana, baba, eÅŸ ve çocukları, talep etmeleri halinde, talep tarihini takip eden günden itibaren ikamet ÅŸartı aranmaksızın genel saÄŸlık sigortalısı sayılacak. Bu ÅŸarttan yararlanabilmek için kiÅŸilerin prim ve prime iliÅŸkin hiçbir borcunun bulunmaması ÅŸartı aranacak.
Kanunla, Genel SaÄŸlık Sigortası prim borçları yeniden yapılandırıldı.
Genel SaÄŸlık Sigortası kapsamında sıralananların dışında kalan ve baÅŸka bir ülkede saÄŸlık sigortasından yararlanma hakkı bulunmayan ve genel saÄŸlık sigortası tescili yapılıp, ancak gelir testine hiç baÅŸvurmayanlara yönelik düzenleme getiriliyor. Bu kiÅŸiler, maddenin yürürlüÄŸe girdiÄŸi tarihten itibaren 12 ay içinde gelir testine baÅŸvurursa, Genel SaÄŸlık Sigortası primleri, yapılan gelir testi sonucuna göre tescil baÅŸlangıç tarihinden itibaren alınacak.
Belediyelerce imara açılıp satılan arazilerBelediyelerce imara açılıp satılan arazilerden Hazinenin açtığı davalar sonucu Hazine mülkiyetine geçenler, tekrar kiÅŸilere bedelsiz olarak devredilecek.
Kamu Ä°ktisadi TeÅŸebbüslerindeki sözleÅŸmeli personelin yıllık izinleri bir sonraki yıla devredilebilecek.
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABÄ°LÄ°RSÄ°NÄ°Z
- 0SEVDÄ°M
- 0ALKIÅž
- 0KOMÄ°K
- 0Ä°NANILMAZ
- 0ÃœZGÃœN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.