TÃœBÄ°TAK, APSCO'ya uydu geliÅŸtirecek
TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Ergin, Türkiye'nin de üye olduğu APSCO'nun "Öğrenci Küçük Uydu Projesi" kapsamında 1 mikro uydu ve 2 küpsat (küp uydu) geliştirileceğini söyledi
Türkiye Bilimsel ve Teknolojik AraÅŸtırma Kurumu (TÜBÄ°TAK) BaÅŸkanı Prof. Dr. Arif Ergin, TÜBÄ°TAK'ın "Asya-Pasifik Uzay Ä°ÅŸbirliÄŸi Örgütü" faaliyetlerine iliÅŸkin açıklamalarda bulundu.
Asya-Pasifik Uzay Ä°ÅŸbirliÄŸi Örgütüne (APSCO) Türkiye, BangladeÅŸ, Çin, Ä°ran, MoÄŸolistan, Pakistan, Peru ve Tayland'ın üye olduÄŸunu ifade eden Ergin, üye ülkelerce, uzay bilim ve teknolojisinin barışçıl amaçlarla kullanımına dair iÅŸ birliÄŸi programlarının desteklenmesi, ilgili kurum ve kuruluÅŸlar arası iÅŸ birliÄŸinin iyileÅŸtirilmesi, uzay politikalarının deÄŸerlendirilmesi, uygulanması ve sanayileÅŸtirilmesine yönelik çalışmaların yapıldığını anlattı.
Ergin, APSCO'ya verilen desteklerin yüzde 18'inin Çin, yüzde 16,5'inin Türkiye tarafından saÄŸlandığını, diÄŸer ülkelerin ise gayri safi milli hasılaları ve kiÅŸi başına düÅŸen milli gelirleriyle orantılı olarak hesaplanan tutarlarda mali katkı sunduÄŸunu dile getirdi.
Örgütün, her yıl düzenli olarak toplandığını belirten Ergin, her sene farklı bir ülkede düzenlenen konsey toplantılarına üye ülkelerden bakan, bakan yardımcısı ve uzay ajansları baÅŸkanlarının katıldığını söyledi.
Örgüte üye ülkelerin ihtiyaçları doÄŸrultusunda uzay alanında eÄŸitim bursları verildiÄŸini, ortak projeler, çalıştaylar, eÄŸitimler düzenlendiÄŸini ve uydu verilerinin paylaşıldığını belirten Ergin, bu kapsamda Türkiye'den 7 öÄŸrencinin de yüksek lisans ve doktora bursu alarak Pekin'deki Beihang Üniversitesinde Uzay Teknolojileri ve Uygulamalarına yönelik eÄŸitim gördüklerini bildirdi.
Ergin, APSCO Türkiye iÅŸ birliÄŸinin gün geçtikte daha da artırıldığını vurgulayarak, ÅŸunları kaydetti:
"Türkiye'nin aktif yürütücü olduÄŸu Asya-Pasifik Uzay Ä°ÅŸbirliÄŸi Örgütü Radyometrik Kalibrasyon Projesi ile optik ve sentetik açıklıklı radar uydularının radyometrik kalibrasyonları konusunda uzman kiÅŸilerin yetiÅŸtirilmesi amaçlanıyor. Uygulamalı eÄŸitimler, arazi çalışmaları, çalıştaylar ve bir sanal merkez üzerinden verilerin paylaşımı iÅŸ kalemlerinin tanımlandığı projenin 3 yılda tamamlanması hedefleniyor. Türkiye'nin de yürütücü olduÄŸu bir diÄŸer proje Asya-Pasifik Uzay Ä°ÅŸbirliÄŸi Örgütü ÖÄŸrenci Küçük Uydu Projesi kapsamında ise 1 mikro uydu ve 2 küpsat geliÅŸtirilecek. Projedeki küpsatlardan birisini TÜBÄ°TAK Uzay Teknolojileri AraÅŸtırma Enstitüsü, üniversitelerimizle birlikte yapacak."
Ergin, Asya-Pasifik Uzay Ä°ÅŸbirliÄŸi Örgütü Konsey BaÅŸkanlığının 2 yılda bir üye ülkeler arasında deÄŸiÅŸtiÄŸini, gelecek dönem için baÅŸkanlığın MoÄŸolistan'a geçtiÄŸini de sözlerine ekledi.
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABÄ°LÄ°RSÄ°NÄ°Z
- 0SEVDÄ°M
- 0ALKIÅž
- 0KOMÄ°K
- 0Ä°NANILMAZ
- 0ÃœZGÃœN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.