Türk bilim insanları yeniden Antarktika yolcusu
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Antarktika kıtasına düzenlenecek İkinci Ulusal Antarktik Bilim Seferi'ne yönelik hazırlıkların sürdüğünü belirterek, Türk Bilim Üssü'nün ön fizibilitesinin tamamlanmasını hedeflediklerini bildirdi
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, yaptığı yazılı açıklamada, CumhurbaÅŸkanlığı himayesindeki bu görevin, Bakanlık ile Ä°stanbul Teknik Üniversitesinin koordinasyonunda yürütüldüÄŸünü belirtti.
Antarktika AndlaÅŸması'na göre Türkiye'nin kıtada 'gözlemci üye' statüsünde olduÄŸunu aktaran Özlü, ülkenin 'danışman ülke' statüsüne geçerek kıta yönetiminde söz sahibi olması için çalışmaların sürdürüldüÄŸünü kaydetti. Özlü, Antarktika çalışmalarının yol haritasını "Kıtaya ulusal seferler düzenlemek, Ulusal Kutup Bilim Programı ve Stratejisini hazırlamak, kutup bilimleri konusunda ikili iÅŸ birlikleri yaparak diÄŸer ülkelerin bilim üslerine bilim insanlarımızı göndermek ve nihai olarak Antarktika'da Türk bilim üssünün kurulmasını saÄŸlamak." ÅŸeklinde özetledi.
"Bayrağımız Antarktika'da dalgalandırıldı"Antarktika'ya ilk bilim seferinin 24 Åžubat-4 Nisan 2017 tarihlerinde 9 bilim insanının katılımıyla gerçekleÅŸtirildiÄŸini anımsatan Özlü, "Ekip, Antarktika kıtasında 4 bin kilometre yol katetti, 17 topoÄŸrafik kara ölçümüyle 38 alanda gözlem yaptı. Bilim insanları, 45 noktadan numuneler alarak toplamda 2 milyon metrekarelik ölçüm alanında incelemeler gerçekleÅŸtirdi. Bayrağımız, bilim seferi süresince Antarktika anakarasında dalgalandırıldı." ifadesini kullandı.
Bakan Özlü, Ä°kinci Ulusal Antarktik Bilim Seferi'nin Åžubat-Mart 2018'de gerçekleÅŸtirilmesine yönelik hazırlıkların sürdüÄŸünü belirterek, ÅŸunları kaydetti:
"Bu seferde, daha önce belirlenen noktalarda kurulması planlanan Türk Bilim Üssü'nün ön fizibilitesinin tamamlanmasını hedefliyoruz. Ayrıca ekibimiz, ülkemiz için kurulacak kamp alanında konaklama yaparak bilimsel çalışmalarını yürütecek.
Kutup araÅŸtırmaları alanındaki çalışmaların sistematik ve planlı ÅŸekilde yürütülmesi için Ulusal Kutup Bilim Programı ve Stratejisi'ni hazırladık. Kutup araÅŸtırmaları alanında bilimsel yetkinlik ve kapasitemizin artırılmasında önemli rol oynayan ikili iÅŸ birlikleri alanında da faaliyetlerimiz devam ediyor."
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABÄ°LÄ°RSÄ°NÄ°Z
- 0SEVDÄ°M
- 0ALKIÅž
- 0KOMÄ°K
- 0Ä°NANILMAZ
- 0ÃœZGÃœN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.