Türk kahvesine 'standart' arama çalıştayı
"Türk Kahvesi Kültürü ve Geleneği" adı altında 2013 yılında UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili Listesi'ne giren Türk kahvesi için standart çalışması yapılması amacıyla "standart arama" çalıştayı düzenleniyor
Türk Kahvesi Kültürü ve AraÅŸtırmaları DerneÄŸi (TKKAD) BaÅŸkan Yardımcısı Osman Serim, dünyanın farklı coÄŸrafyalarında var olmasına raÄŸmen, 500 yıllık köklü bir geleneÄŸi olan Türk kahvesinin, evrensel olarak kabul gören bir standardının bulunmadığını belirterek, "Uluslararası platformda diÄŸer kahve hazırlama yöntemleriyle doÄŸal olarak bir rekabet içinde bulunan Türk kahvesi geleneÄŸinin yanlış tanıtılmasına yol açan bu eksikliÄŸi gidermeye çalışıyoruz." dedi.
"Türk Kahvesi Kültürü ve GeleneÄŸi" adı altında 2013 yılında UNESCO Ä°nsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili Listesine giren Türk kahvesi için standart çalışması yapılması amacıyla "standart arama" çalıştayı düzenleniyor.
"Mutabakat metninin ortaya çıkarılması planlanıyor"Kültür ve Turizm Bakanlığı himayesinde, Gaziantep BüyükÅŸehir Belediyesinin katkılarıyla TKKAD organizasyonuyla Mutfak Sanatları Akademisinin (MSA) Maslak'taki eÄŸitim merkezinde gerçekleÅŸen çalıştayın sonunda esasların belirlenerek "Türk Kahvesi Standartları" mutabakat metninin ortaya çıkarılması planlanıyor.
Türk kahvesi için "ilk" kez bir standart çalışmasının yapıldığı çalıştaya, Gaziantep BüyükÅŸehir Belediyesinden yetkililer, akademisyenler, Türk kahvesi alanında otorite kabul edilen ticari ya da kültürel faaliyet gösteren özel ve tüzel kiÅŸilerin temsilcileri ve kahve severler katılıyor.
"Evrensel olarak kabul gören bir standardı bulunmuyor"Çalıştayda konuÅŸan TKKAD BaÅŸkan Yardımcısı Serim, dünyanın farklı coÄŸrafyalarında var olmasına raÄŸmen, 500 yıllık köklü bir geleneÄŸi olan Türk kahvesinin evrensel olarak kabul gören bir standardının bulunmadığına dikkati çekerek, "Uluslararası platformda diÄŸer kahve hazırlama yöntemleriyle doÄŸal olarak bir rekabet içinde bulunan Türk kahvesi geleneÄŸimizin yanlış tanıtılmasına yol açan bu eksikliÄŸi gidermeye çalışıyoruz." dedi.
Osman Serim, çalıştayın amacının, Türk kahvesinin standartlarının belirlenmesi ve bu standartların ülkenin konu ile iÅŸtigal eden ticari kiÅŸi ve kurumlarının menfaatlerinin korunması açısından uluslararası alanda tanınması ve kabul edilmesini saÄŸlamak olduÄŸunu bildirildi.
Çalıştayda, Türk kahvesine dönüÅŸtürülecek yeÅŸil kahvenin menÅŸeleri ve yeÅŸil kahve iÅŸleme yöntemleri, kavurma ve öÄŸütme, piÅŸirme ve servis, endüstriyel boyut konuları da ele alınıyor.
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABÄ°LÄ°RSÄ°NÄ°Z
- 0SEVDÄ°M
- 0ALKIÅž
- 0KOMÄ°K
- 0Ä°NANILMAZ
- 0ÃœZGÃœN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.