Türk Mutfak Kültürünün Nabzı Konya’da Atıyor
Türk Mutfak Kültürünün Nabzı Konya’da Atıyor
Selçuk Üniversitesi (SÜ) RektörlüÄŸü, Anadolu Halk Mutfağı DerneÄŸi ile Konya Ä°l Kültür ve Turizm MüdürlüÄŸü’nün organizasyonunda, Torku’nun ana sponsorluÄŸunda, BüyükÅŸehir ve Meram Belediyelerinin destekleriyle 31 Ekim 2014 tarihinde Hz. Mevlana’nın tarihe mal olmuÅŸ baÅŸ aÅŸçısı AteÅŸbaz-ı Veli adına bu yıl ilk kez Konya’da gerçekleÅŸtirilecek olan “AteÅŸbaz-ı Veli Mutfak Kültürü Ödül Törenine” iliÅŸkin basın toplantısı düzenlendi. Konya Dedeman Hotel’de gerçekleÅŸtirilen toplantıya Konya Valisi Muammer Erol, Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hakkı Gökbel, Konya Ä°l Kültür ve Turizm Müdürü Yrd. Doç. Dr. Mustafa Çıpan, Anadolu Halk Mutfağı DerneÄŸi BaÅŸkanı Adnan Åžahin, Konya BüyükÅŸehir Belediyesi Kültür Daire BaÅŸkanı Mücahit Sami Küçüktığlı, Anadolu Birlik Holding Ceo’su Hamdi BaÄŸcı ile diÄŸer destekçi kurum ve kuruluÅŸların temsilcileri katıldı.“MUTFAK KÜLTÜRÜMÜZÜN ZENGÄ°NLÄ°KLERÄ°NÄ° SUNMAK ZORUNDAYIZ”Toplantıda konuÅŸan Konya Valisi Muammer Erol, “Yemek, insanın olmazsa olmaz bir ihtiyacı. Hiç kuÅŸkusuz yemek kültürü, mutfak kültürü demek. Yani bu bir kültürü, bir hayat tarzını, bir ruh ve gönül dünyasının zenginliÄŸini ifade ediyor. EÄŸer Konya turizminin çeÅŸitlendirilmesini istiyorsak olmazsa olmaz mutfağınızın da sizi ziyarete gelecek turistlere güzelliklerini sunmak zorundasınız. Düzenlenecek bu etkinlikle, bir mutfak kültürü nasıl olur kavramının tam da karşılığı olan Konya’nın güzel lezzetleriyle birlikte, güzel gönüllü insanlarının gayretleriyle ve gelecek misafirlerimizin iyi niyetli çabalarıyla birlikte iyi bir sonuç ortaya çıkarılacağına inanıyorum” dedi.“MUTFAK KÜLTÜRÜMÜZE SAHÄ°P ÇIKMAYI HEDEFLÄ°YORUZ”Organizasyonun Konya’da gerçekleÅŸtirecek olmasından büyük memnuniyet duyduklarını ifade eden Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hakkı Gökbel, “AteÅŸbaz-ı Veli, Konya açısından son derece önemli çünkü dünyada adına bir türbenin, anıt mezarın bulunduÄŸu tek aÅŸçı başı. Bu kendisine verilen deÄŸeri ifade ediyor. DiÄŸer taraftan AteÅŸbaz-ı Veli sadece bir mutfağı yöneten kiÅŸi deÄŸil Mevlevilikte verilen eÄŸitimde de son derece önemli rol oynayan yüce bir ÅŸahsiyettir. Bu yüzden AteÅŸbaz-ı Veli’ye sahip çıkmak Konya üzerine bir vazifeydi ve düzenleyeceÄŸimiz bu törenle de bunu fazlasıyla göstereceÄŸimize inanıyoruz. Ayrıca deÄŸerlerimize bu yönüyle sahip çıkarken mutfak kültürümüze de sahip çıkmayı hedefliyoruz. Konya’nın ciddi bir mutfak kültürü var ve bunun ön plana çıkartılmasını istiyoruz. Bu organizasyonda emeÄŸi geçen baÅŸta Dernek BaÅŸkanımız Adnan Åžahin olmak üzere Konya ValiliÄŸimize, BüyükÅŸehir ve Meram Belediyeleri ile Torku’ya huzurlarınızda teÅŸekkür ediyorum” diye konuÅŸtu.“ETKÄ°NLİĞİN KONYA’DA OLMASI ÇOK ANLAMLI”Anadolu Halk Mutfağı DerneÄŸi BaÅŸkanı Adnan Åžahin ise, “Dernek olarak burada olmak bizler için oldukça mutluluk verici ve ayrıcalıklı bir durum. Buradakilerin tabiriyle AteÅŸbaz yuvasına dönüyor. Bu etkinliÄŸin burada olması gerçekten çok anlamlı. Buraya gelenler gerçekten çok önemli isimler. Gerek yurt dışındaki gerekse yurt içinden bu alanda söz sahibi kiÅŸiler ve kurumlar yarın burada olacak. Bu çerçevede organizasyonun ülkemize ve dünyaya hayırlı olmasını diliyorum” ÅŸeklinde konuÅŸtu.Bundan sonra AteÅŸbaz-ı Veli Mutfak Kültürü Ödülleri’nin Konya’da gerçekleÅŸtireceÄŸini belirten Konya Ä°l Kültür ve Turizm Müdür Yrd. Doç. Dr. Mustafa Çıpan da önümüzdeki yıllarda ödüllerin içeriÄŸin daha da zenginleÅŸtirileceÄŸini ifade etti. Anadolu Birlik Holding Ceo’su Hamdi BaÄŸcı ise Konya için AteÅŸbaz’ın büyük bir deÄŸer olduÄŸuna dikkat çekerek Mevlevihaneye ÅŸevkle ve samimiyetle hizmet etmiÅŸ AteÅŸbaz için böyle bir etkinlikte Torku olarak yer almaktan büyük mutluluk duyduklarını söyledi.MEVLEVÄ° MUTFAK KÜLTÜRÜNÜN ÖRNEKLERÄ° SERGÄ°LENECEKEtkinlikler kapsamında Selçuklu ve Mevlevi mutfak kültürünün günümüze kadar ulaÅŸan örnekleri sergilenecek. Anadolu’da hizmet veren, kendi yöresi-bölgesi ve mutfağının temsilcisi haline gelmiÅŸ kiÅŸi, kurum ve kuruluÅŸlara 7 ayrı kategoride baÅŸarı ödülleri ile Anadolu mutfaklarına da baÅŸarı ödülleri takdim edilecek.FEYZÄ° HALICI ADINA ONUR ÖDÜLÜ VERÄ°LECEKOrganizasyon kapsamında Türk mutfak kültürüne verdiÄŸi katkılardan dolayı Feyzi Halıcı adına da onur ödülü verilecek. ‘Emek ve Onur Ödülü’ baÅŸlığı altında bu yılki ödülü Londra’daki Sofra Restoranları Sahibi Hüseyin Özer alacak. Hüseyin Özer’e ödülünü Feyzi Halıcı’nın kız kardeÅŸi Nevin Halıcı takdim edecek.ÜNLÜ ÅžEFLER KONYA’DA BULUÅžACAKSelçuk Üniversitesi RektörlüÄŸü, Anadolu Halk Mutfağı DerneÄŸi ile Konya Ä°l Kültür ve Turizm MüdürlüÄŸü’nün organizasyonu, Torku’nun ana sponsorluÄŸunda, BüyükÅŸehir ve Meram Belediyelerinin de destekleri ile Konya Dedeman Otel’de gerçekleÅŸtirilecek etkinlik kapsamında Türkiye’den Åžef Mustafa Otar (Raika-Executive Åžefi), Åžef Hüseyin Özer (Sofra London Ä°ÅŸletmecisi), dünyanın önde gelen aÅŸçılarından MICHELIN yıldızlı restoran iÅŸletmecisi Fransız Åžef Christian Plumail (L’Univers-Nice Ä°ÅŸletmecisi) buluÅŸacak.ANADOLU MUTFAKLARIEtkinlik kapsamında Anadolu Halk Mutfağı DerneÄŸi tarafından belirlenen çeÅŸitli bölgelerdeki Anadolu Mutfaklarına da plaket ve ödül takdim edilecek. Bu mutfaklar Tokat’tan Saklı Bahçe-Orta Karadeniz, Antalya’dan 7 Mehmet-Akdeniz, Konya’dan Konak Konya Mutfağı (KöÅŸk) Ä°ç Anadolu, Malatya’dan Kervansaray Malatya Sofrası-DoÄŸu Anadolu, Ä°zmir’den Bülbül Yuvası-Ege, Gaziantep’ten Ä°mam ÇaÄŸdaÅŸ-GüneydoÄŸu Anadolu, Kırklareli’nden Dörtler-Trakya, Ä°stanbul’dan Kebap-Badem KoÅŸu Yolu, Balıkçı-Balıkçı Kahraman Sarıyer, Yenilikçi Türk Mutfağı-Saklı KöÅŸk Moda.Ä°ÅžTE ADAYLARAraÅŸtırma/Ä°nceleme/Kitap Kategorisi’nde Malatya Mutfak ve Yemek Kültürü adlı çalışması ile Ä°brahim Halil Kılıç, Yemek Kültürü Terimleri ile MSA, Ä°çinde Kiler adlı çalışması ile Cemre Narin-Begüm Atakan yarışacak.Ä°ÅŸletmeler Kategorisi’nde Honça Anatolia Cuisine, Turkish Kitchen ve Kent firmaları yer alıyor. Mutfak Endüstrisi Firma Kategorisinde adaylar arasında Ä°noksan, Güral Porselen ve PaÅŸabahçe Cam bulunuyor. Resmi ya da Özel Kurum, KuruluÅŸ, Sivil Toplum KuruluÅŸu Kategorisinde Türk Kahvesi DerneÄŸi, Yemek Sanatları Merkezi (YESAM), Gezgin Damaklar yer alıyor. Yazılı ve Görsel Medya Kategorisinde Ä°Z TV YemeÄŸin YolculuÄŸu, 24 Kitchen Maksut AÅŸkar ve TV 8 Arda’nın Mutfağı adaylar arasında bulunuyor. Gıda Üretimi Firma Kategorisinde Keifi Çay, Namlı Gurme, Malatya Pazarı yer alıyor. Mutfak Hizmet Sektörü Kategorisinde ise DoÄŸuÅŸ D-Ream, Do&Co THY Yiyecek ve Ä°çecek Hizmetleri, Arçelik Gastro Ä°stanbul Festival bulunuyor.
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABÄ°LÄ°RSÄ°NÄ°Z
- 0SEVDÄ°M
- 0ALKIÅž
- 0KOMÄ°K
- 0Ä°NANILMAZ
- 0ÃœZGÃœN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.