Türk sporunun geleceği konuşuldu
Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından Antalya Belek'te düzenlenen 'Federasyonlar Boyutuyla Türk Sporunun Geleceği Çalıştayı'nda Türk sporunun geleceği konuşuldu
Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından organize edilen 'Federasyonlar Boyutuyla Türk Sporunun GeleceÄŸi Çalıştay'ında, spor camiasının önemli isimleri Antalya'da bir araya geldi. 26-29 Ekim 2014 tarihleri arasında gerçekleÅŸtirilen çalıştayın komisyon çalışmalarında elde edilen öneriler, Türk sporunun geleceÄŸini ÅŸekillendirecek.
Gençlik ve Spor Bakanı Akif ÇaÄŸatay Kılıç'ın açılışını gerçekleÅŸtirdiÄŸi çalıştayda, federasyonlardan spor kulüplerine, antrenör yetiÅŸtirme politikalarından olimpiyatlara kadar ilgili birçok konu masaya yatırdı. Çalıştay kapsamında dörde ayrılan gruplar, 27-28 Ekim 2014 tarihlerinde gerçekleÅŸtirilen komisyon çalışmalarında, federasyonların yönetim politikaları ve 2016-2020 olimpiyatları ve ötesi ana temaları üzerinden deÄŸerlendirmelerde bulundu. 2 gün süren komisyon çalışmalarında, alanında uzman akademisyenler, kulüp baÅŸkanları, Milli sporcular, federasyon baÅŸkanları ve çok sayıda basın mensubu bir araya gelerek görüÅŸ bildirdi. Komisyon toplantılarında, Türk sporunun sorunları belirlendi ve bu sorunların çözümü için öneriler ele alındı.
NELER KONUÅžULDU?
Federasyonların yönetim politikalarının ele alındığı komisyon çalışmalarında, federasyonların hali hazırda yaÅŸadığı problemlerin yanı sıra federasyon seçim sisteminin Türk sporuna etkisi, federasyonların mali ve idari bağımsızlığı, yapılanmanın verimliliÄŸi, dünyadaki federasyon yapılanma sistemleri ve hukuki boyutuyla federasyonlar gibi konular ele alındı. Antrenör yetiÅŸtirme ve mevcut antrenör politikalarının da deÄŸerlendirildiÄŸi komisyon çalışmasında, federasyon, kulüp ve sporcu iliÅŸkileri üzerinde de duruldu.
Çalıştayın olimpiyatlar 2016-2020 ve ötesi baÅŸlığında ise olimpiyat hedefleri, Türk sporunun dünyada ki konumu ve yol haritası üzerine deÄŸerlendirmelerde bulunuldu. Olimpik ve paralimpik sporcu yetiÅŸtirme politikalarının da konuÅŸulduÄŸu komisyon çalışmalarında, olimpiyat hazırlık merkezleri, spor kulüplerinin olimpiyat süreçlerine katkıları neler olmalı konuları da ele alındı. Ayrıca dünyada ve Türkiye'deki ödüllendirme sistemleri ve sporcu destek sistemlerinde yaÅŸanan sıkıntılar analiz edildi ve bu sistemin nasıl olması gerektiÄŸi konusu üzerinde önerilerde bulunuldu. Yüksek performans sporculuÄŸu ve doping konularının da tartışıldığı toplantılarda, yetenek seçimi, performans ölçümü ve bunun deÄŸerlendirilmesi konuları üzerinde de duruldu. Son olarak 2016 RÄ°O Olimpiyatları için rakip ülkelerin sportif, idari ve mali yönden SWOT analizinin gerçekleÅŸtirildiÄŸi deÄŸerlendirme ile komisyon çalışmaları sona erdi.
“HERKESÄ°N GÖRÜÅžÜNÜ DÄ°LE GETÄ°REBÄ°LDİĞİ…”
Komisyon çalışmalarının ardından deÄŸerlendirmede bulunan Türkiye Spor Yazarları DerneÄŸi EÄŸitimden Sorumlu As BaÅŸkanı Nezir Önal çalıştay ile ilgili görüÅŸlerini ÅŸu sözlerle açıkladı:
“Fikirlerin çatıştığı, herkesin özgürce görüÅŸünü dile getirebildiÄŸi bir çalışma oldu. Çok sayıda komisyon vardı ve bu komisyonlarda sporumuzla ilgili çok önemli konular üzerine tartışmalar yapıldı. Çalıştay ile Türk sporu için iyi ve yararlı sonuçlar elde ettik. Fikirler teoride kalmamalı ve hayata geçirilmeli. Bu konuda Sayın Bakanımızın, çalıştaydan elde edilen sonuçları pratiÄŸe dökeceÄŸinden eminim.”
“HEDEFLERÄ°MÄ°ZE BÄ°RLÄ°KTE ULAÅžACAÄžIZ”
Çalıştayın kapanışında konuÅŸan Gençlik ve Spor Bakanlığı MüsteÅŸarı Faruk Özçelik, çalıştay ile spor ailesini tanıma fırsatı bulduÄŸu için memnun olduÄŸunu belirterek, “Bu çalıştayın bizim için birkaç açıdan önemi vardı. Ä°lki, bu çalıştay yapacağımız çalışmaların baÅŸlangıcı oldu. Bundan sonra belli periyotlarlarla bu birliktelik sürekli olacak diye düÅŸünüyorum. Ä°kinci ise yapılan çalıştay ile federasyonlarımızı daha yakından tanıma fırsatı elde ettik. Mevzuatımızda yapılması gereken birkaç düzenlemenin olduÄŸunu ve spor sistemimizin bütün yönleriyle yeniden ele alınması gerektiÄŸini gördük. Çalıştayın meyvelerini yakın bir zamanda hep beraber göreceÄŸiz” dedi. Bakanlık olarak iki ana hedeflerinin olduÄŸunu dile getiren Özçelik, bu hedefleri ise, “Ä°lki halkımızın sporla iç içe olmasını saÄŸlama yani sportif bir millet olmak, ikincisi ise spor organizasyonlarında daha fazla baÅŸarı elde etmek. Bu hedeflere, siz deÄŸerli spor ailesi ile birlikte çalışarak ulaÅŸacağız” sözleriyle açıkladı.
Katılımcıların önerileri ve eleÅŸtirileri ile gerçekleÅŸtirilen komisyon çalışmalarının sonunda elde edilen veriler rapor haline getirildi. Verimli geçen çalıştayın sonunda ise komisyon çalışmalarından elde edilen raporlar, katılımcılar ile paylaşıldı. Gençlik ve Spor Bakanlığı, çalıştaydan elde edilen raporları deÄŸerlendirerek bildiri haline getirecek. Bu bildiri ise spor çalışmalarında yapılan planlamalarda ve ilgili toplantılarda yol haritası olarak kullanılacak.
(Spor Servisi)
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABÄ°LÄ°RSÄ°NÄ°Z
- 0SEVDÄ°M
- 0ALKIÅž
- 0KOMÄ°K
- 0Ä°NANILMAZ
- 0ÃœZGÃœN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.