"Türkiye bilimde cazibe merkezi olmak zorunda"
Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar, "Türkiye'nin 2023, 2053 ve 2071 hedeflerine ulaşabilmesi için bilimsel olarak daha ileri bir düzeyde olması gerekiyor. Türkiye yakın çevresi başta olmak üzere dünyada bir cazibe merkezi olmak zorundadır." dedi
Yaptığı açıklamada, Türkiye'nin dünyanın en büyük 17. ekonomisi olduÄŸunu söyledi.
Genelde bakıldığında, ülkelerin geliÅŸmiÅŸlik düzeyi ve ekonomik büyüklüÄŸü ile diÄŸer alanlardaki sıralamalar arasında bir yakınlığın göze çarptığını belirten Acar, ÅŸöyle devam etti:
"Son 10 yılda Türkiye'de bilime ayrılan fonlar ciddi oranda arttı. ÖrneÄŸin Gayri Safi Milli Hasılanın yüzde 0,5'i Ar-Ge'ye ayrılırken, bu oran son yıllarda yüzde 1'in üzerine çıkmıştır. Akademisyen, yayın, patent baÅŸvuru sayımız hep arttı ve artmaya da devam ediyor. Türkiye akademik yayın sayısı bakımından dünyada 18. sırada. Türkiye oransal olarak bir büyüme saÄŸladı. Ancak genel olarak dünyadaki sıralamamız çok deÄŸiÅŸmiyor. Çünkü diÄŸer ülkeler de boÅŸ durmuyor, onlar da çalışıyor. O yüzden bilim alanında istediÄŸimiz kadar büyümeyi henüz yakalayamadık."
Türkiye'de 65'i vakıf, 118'i devlet üniversitesi olmak üzere toplamda 183 üniversite bulunduÄŸunu hatırlatan Acar, "Bütün bu göstergeler dışında Türkiye'nin ihtiyacı olan ÅŸey niteliÄŸi geliÅŸtirmektir. Gerek bilim ve eÄŸitim kurumlarımızın gerekse bilim insanlarımızın kendini geliÅŸtirme ihtiyacı aciliyet arz ediyor. Ar-Ge açısından nitelikli iÅŸ gücünün elde tutulması ve hevesli olarak çalıştırılması konusunda yönetim sistemimizin niteliÄŸinin, kalitesinin iyileÅŸtirilmesi gerekiyor." diye konuÅŸtu.
- "Gerekli potansiyele sahibiz"
Acar, geliÅŸmiÅŸ ülkelerin yalnızca bilim insanlarının varlığıyla yüksek hedeflere ulaÅŸmadığına iÅŸaret ederek, sözlerini ÅŸöyle sürdürdü:
"Ülkemizde fiziksel altyapı ve Ar-Ge'de yasal düzenlemelerle yatırımların yapıldığını görüyoruz. Türkiye'nin 2023, 2053 ve 2071 hedeflerine ulaÅŸabilmesi için bilimsel olarak daha ileri bir düzeyde olması gerekiyor. Türkiye yakın çevresi baÅŸta olmak üzere dünyada bir cazibe merkezi olmak zorundadır. Bilim insanları ve öÄŸrenciler açısından daha cazip bir ülke konumuna yükselmek için gerekli potansiyele sahibiz. Ancak bu konuda uygun düzenleme, organizasyon ve yönetim çabalarına da gerek var. Son dönemde yaÅŸadığımız olumsuz olaylar ve yurt dışındaki Türkiye karşıtı bazı olumsuz kampanyalara karşın, millet ve devlet olarak bunların üstesinden geleceÄŸimize inanıyorum."
- Türk dünyası ile bilimsel iÅŸ birliÄŸi
TÜBA'nın, 2015 yılında Kazakistan'ın baÅŸkenti Astana'da kurulan Türk Dünyası Bilim Akademileri BirliÄŸinin dönem baÅŸkanlığını yürüttüÄŸünü aktaran Acar, ÅŸunları kaydetti:
"Bu sene Türkistan ÅŸehrinde bilimsel bir faaliyet gerçekleÅŸtireceÄŸiz. Ayrıca bu yaz Türk dünyasından gelecek bilim insanlarına yönelik Ä°stanbul'da bir yaz okulu yapacağız. Yine kasım ayında genel kurulumuz öncesinde özellikle Türk dünyasını ilgilendiren bilimsel konularla ilgili bir toplantıyı da Türkiye'de gerçekleÅŸtirmeyi hedefliyoruz. Amacımız; ülke akademileri marifetiyle ülkelerin bilim insanları arasındaki irtibatı saÄŸlamaktır. Karşılıklı bilim insanı mübadelesini gerçekleÅŸtirmek ve ortak bilimsel toplantı ile projeler yaparak iÅŸ birliÄŸini artırmayı hedefliyoruz. Ülkeler arasında bilimsel iÅŸ birliÄŸinin kopmamasının ve geliÅŸtirilmesinin büyük önemi var."
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABÄ°LÄ°RSÄ°NÄ°Z
- 0SEVDÄ°M
- 0ALKIÅž
- 0KOMÄ°K
- 0Ä°NANILMAZ
- 0ÃœZGÃœN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.