'Türkiye ve Rusya, çok kutuplu dünyada kutuplardan birini oluşturabilir'
Rusya Dışişleri Bakanlığı'na bağlı Diplomasi Akademisi Şarkiyat Bölümü Başkanı Prof. Dr. Mozloyev, "Tek kutuplu dünyadan çok kutuba geçiş süreci yaşanıyor. Bana göre Türkiye ve Rusya bu çok kutupluluğun kutuplarından birini oluşturabilirler" dedi
Rusya DışiÅŸleri Bakanlığı'na baÄŸlı Diplomasi Akademisi Åžarkiyat Bölümü BaÅŸkanı Prof. Dr. Aslambek Mozloyev, 21. yüzyılda dünyanın çok kutuplu bir düzene evrildiÄŸini, Türkiye ile Rusya'nın bu kutuplardan birini oluÅŸturabileceÄŸini söyledi.
Mozloyev, AA muhabirine, 10 Mart'ta Moskova'da düzenlenecek Türkiye-Rusya Üst Düzeyli Ä°ÅŸbirliÄŸi Konseyi (ÜDÄ°K) toplantısı ve iki ülke iliÅŸkilerine dair deÄŸerlendirmelerde bulundu.
Türkiye ve Rusya arasında ÜDÄ°K, Ortak Stratejik Planlama Grubu ve Toplumsal Forum gibi yapıların bulunduÄŸunu anımsatan Mozloyev, bu tür toplantıların iki ülke iliÅŸkilerinin kurumsallaÅŸması, geliÅŸmesi ve stratejik hedeflere ulaşılması açısından önem taşıdığını ifade etti.
Mozloyev, Türk-Rus iliÅŸkilerinin geleceÄŸinin saÄŸlam bir temele oturtulmasının karşılıklı güvenin saÄŸlanmasıyla mümkün olacağını belirterek, "ÜDÄ°K zirvesi karşılıklı güvenin yerleÅŸmesi için önemli bir yere sahip olacaktır. Ayrıca 15 Temmuz FETÖ'nün darbe giriÅŸimi sonrasında Rusya'nın Türkiye'ye gösterdiÄŸi dayanışmanın karşılıklı güvenin köÅŸe taÅŸlarından biri olacağı düÅŸüncesindeyim" dedi.
"Tek kutuplu dünyadan çok kutuba geçiÅŸ süreci yaÅŸanıyor"21. yüzyıla girilmesiyle dünyanın niteliksel olarak yeni bir aÅŸamaya geldiÄŸini ve 2. Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan küresel düzenin niteliksel deÄŸiÅŸikliklere uÄŸradığını savunan Mozloyev, "Bu düzen yeni sorunlara cevap vermemeye baÅŸladı. Dolayısıyla artık literatüre de girmeye baÅŸladı, tek kutuplu dünyadan çok kutuba geçiÅŸ süreci yaÅŸanıyor. Bana göre Türkiye ve Rusya bu çok kutupluluÄŸun kutuplarından birini oluÅŸturabilirler" deÄŸerlendirmesinde bulundu.
Türkiye ve Rusya'nın Suriye'deki savaşı sonlandırmak için yaptığı iÅŸbirliÄŸine de deÄŸinen Mozloyev, görüÅŸmelere katılan tarafların baÅŸlangıçtaki ivmeyi devam ettirmesi durumunda Astana sürecinin Cenevre'yi geride bırakabileceÄŸini ileri sürdü.
Mozloyev, "Cenevre sürecinin aksamaya baÅŸlamasının hemen ardından Astana sürecinin devreye girmesi ve Türkiye ile Rusya'nın arkasında üçüncü oyuncu durumunda olan Ä°ran'ın da bu sürece katılması gösterdi ki, Suriye konusu küresel bir sorun olmasına raÄŸmen bölgedeki ülkelerin baÅŸ oyuncu konumunda sorumluluÄŸu üstlenerek Suriye ihtilafına çözüm bulma istekleri sembol niteliÄŸinde bir olaydır ve takdire ÅŸayandır" diye konuÅŸtu.
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABÄ°LÄ°RSÄ°NÄ°Z
- 0SEVDÄ°M
- 0ALKIÅž
- 0KOMÄ°K
- 0Ä°NANILMAZ
- 0ÃœZGÃœN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.