Ä°zmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (Ä°YTE) laboratuvarlarında 3 yıl süren çalışmayla, deÄŸiÅŸik hastalıklara, stres, zararlı böcekler gibi verimi düÅŸüren tüm faktörlere dayanıklılık gösteren, tadı ve kalitesi bozulmayan Türkiye'ye özgü 'sanayilik domates' çeÅŸidi geliÅŸtirildi. Ä°YTE'den yapılan açıklamaya göre, Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü ÖÄŸretim Üyesi Prof. Dr. Sami DoÄŸanlar'ın yürütücülüÄŸünde gerçekleÅŸtirilen Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı "SANTEZ Programı" tarafından desteklenen proje, kanserojen madde içeren ve ekolojik dengeyi bozan kimyasal ilaçları kullanmadan domates üretimine imkan saÄŸlayacak. Açıklamada görüÅŸlerine yer verilen Ä°YTE Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü ÖÄŸretim Üyesi Prof. Dr. DoÄŸanlar, moleküler ıslah yöntemleri kullanılarak üstün verim, kalite ve teknolojik özelliklere sahip, aynı zamanda birçok hastalık etmenine dayanıklı Türkiye'nin ilk sanayilik domates çeÅŸidini geliÅŸtirdiklerini bildirdi. Sanayilik domates çeÅŸidinin tarım alanlarında kullanılması ile tohumda dışa bağımlılığın ortadan kaldırılacağını, ayrıca çeÅŸitli hastalık etmenlerine dayanıklı bu çeÅŸit ile tarım zararlılarıyla mücadelede kullanılan tarımsal ilaç kullanımının önemli ölçüde azalacağını vurgulayan DoÄŸanlar, tarım ilaçlarının insan ve çevreye vermiÅŸ olduÄŸu olumsuz etkilerin en aza indirileceÄŸine iÅŸaret etti. Türkiye'nin kendi tohumlarını geliÅŸtirip kullanması ve hatta ihraç etmesinin zorunluluÄŸunu vurgulayan DoÄŸanlar, "Tamamladığımız proje sayesinde tamamen doÄŸal yöntemlerle tohum ıslah edebilen ve ihraç eden bir ülke konumuna gelebileceÄŸiz" ifadelerini kullandı. Projede yer alan doktora öÄŸrencisi Ä°brahim Çelik ise yıllardır Ä°srail, Hollanda, Almanya, Amerika, Ä°ngiltere'den ithal edilen tohumlarla domates üretiminin yapıldığını, kullanılan tohumların Türkiye'nin ekolojik koÅŸullarına ve tüketici taleplerine her zaman uygun olmadığını belirtti.
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.