TÜRKİYE’Yİ BESLİYOR
Konya, ürettiği tarımsal ürünlerle adeta Türkiye’nin gözbebeği durumunda. Şeker Pancarı başta olmak üzere, arpa, buğday ve tuz üretiminde Konya, Türkiye’ye yetiyor
Türkiye’nin toplam tarımsal üretiminin yüzde 10’u Konya tarafından karşılanıyor. Konya, 2.6 milyon hektarlık tarım alanı ile ülkenin toplam tarım alanının yüzde 11.2’si gibi çok önemli bir oranını oluşturuyor. Konya yüz ölçümünün 2 milyon 659 bin 890 hektar alanı tarıma elverişli arazi.
Türkiye’nin tahıl ambarı olan Konya, aynı zamanda en fazla un fabrikasına sahip kent olma özelliğini taşıyor. Türkiye’nin şeker üretiminin yüzde 25’ni karşılayan Konya dört ayrı şeker fabrikasına sahip. Konya aynı zamanda ülkenin toplam tuz üretiminin yüzde 65’in üretiyor. Özellikle tahıl, şeker pancarı ve baklagiller alanında Türkiye’nin ihtiyacının büyük kısmını karşılayarak bu alanda önemli rol oynayan Konya'da tarımsal üretimin büyük bir kısmı endüstriyel bitkilerde gerçekleştiriliyor.
YÜZDE 10’NUNU KONYA ÜRETİYOR
Endüstriyel üretimin içinde, en büyük paya sahip olan bitki ise şeker pancarı olarak karşımıza çıkıyor. Konya Türkiye’de şeker pancarı üretimini en yüksek oranda gerçekleştiren şehir ünvanını elinde bulunduruyor. Tahıllarda Türkiye üretiminin yaklaşık yüzde 10’luk kısmı yine Konya'da üretiliyor. Burada buğday ve arpa ilk sırada gelirken, baklagillerde ise nohut, kuru fasulye, yeşil mercimek ve kırmızı mercimek başı çekiyor.
ÃœRÃœN YELPAZESÄ° GENÄ°Åž
Türkiye üretiminde Ekmeklik Buğday üretiminin yüzde 11’ini, Makarnalık Buğday üretiminin yüzde 25’ini, Arpa üretiminin yüzde 14’ünü, Şeker pancarı üretiminin yüzde 35’ini, Mısır üretiminin yüzde 8’ini, Kuru Baklagiller üretiminin yüzde 10’unu, Ayçiçeği üretiminin yüzde 9'unu tek başına Konya karşılıyor. Konya aynı zamanda organik tarım çalışmalarında da oldukça ileri düzeyde yer alıyor. Özellikle Akşehir, Ereğli, Doğanhisar ilçeleri ile merkez köylerinde yapılan organik tarıma geçirilen köylerden edinilen tecrübeye göre bir köy bir yılda 1 milyon TL katma değer üretiyor. Tohumculuk ve tohum üretiminde de oldukça ilerleyen Konya, tohum üretiminde yüzde 38’lik pay ile Türkiye’de ilk sırada yer alıyor. 6 bin 550 üretici, 650 bin dekar alanda yaklaşık 280 bin tohum üreterek önemli bir yere sahip.
SULANIR ALAN ARTACAK
Konya ve bölgesini tarımsal alanda oldukça geliştirecek olan KOP ile sulanması planlanan arazi miktarı ise 602 bin 509 hektara çıktı. KOP projesi tamamlandığında Konya ekonomisine önemli bir katkı sağlayacak. Proje ile tarımsal üretimde çeşitlilik, verim artışı, tarımsal sanayide kalkınma, güvenli üretim, iç ve dış piyasada rekabet gücü sağlanmış olacak. Yem bitkileri ekimi, hayvancılık ve entegre tesislerin sayısında artışların meydana gelmesi bekleniyor.
YILLIK 360 MÄ°LYON TL
İlave sulamaya açılacak yaklaşık 300 bin hektar sulu tarıma geçilmesiyle verim artışı ve diğer kazanımlar dikkate alındığında sadece bu kısımda en az yılda 600 Milyon TL ekonomiye kazandırılmış olacak. Bu da projenin ne kadar önemli olduğunu ortaya koymaktadır. Bu rakamın Konya’ya en az yüzde 60 oranında (360 Milyon TL) yansıması bekleniyor.
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABÄ°LÄ°RSÄ°NÄ°Z
- 0SEVDÄ°M
- 0ALKIÅž
- 0KOMÄ°K
- 0Ä°NANILMAZ
- 0ÃœZGÃœN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.