Üretici fiyattan memnun olmadı
Karapınar Ziraat Odası Başkanı Durmuş Üner açıklanan 2017 yılı Hububat fiyatlarının çiftçinin lehine olmadığını söyledi
“TALÄ°HSÄ°Z BÄ°R FÄ°YAT AÇIKLAMASI”
Tarım girdilerinin fazla olduÄŸunu ancak açıklanan fiyatın bu girdilerin altında olduÄŸunu belirten BaÅŸkan Üner, “2017 yılı Hububat alımlarında TMO Müdahale alım fiyatlarını Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Sayın Faruk Çelik Konya’da açıklamıştır. Açıklanan müdahale fiyatları en son 2016 yılında açıklanan fiyatlar, yıllık ürün girdi maliyet artışları, ÅŸu anda serbest Borsa’daki alış fiyatları dikkate alınmadan, gerektiÄŸi gibi maliyet hesaplamaları yapılmadan ve hububat üreticilerimizi ekonomik yönden dikkate almadan yapılmış talihsiz bir fiyat açıklaması” dedi.
“TARIMSAL Ä°ÅžÇÄ°LÄ°K MALÄ°YETLERÄ°NDE %15 ARTIÅž”
Tarımsal alanda kullanılan önemli maliyet unsurlarından Mazot son bir yılda %10 artış göstermiÅŸ olduÄŸunu söyleyen Üner, “Gübre fiyatlarına KDV indiriminin yansımadığı gibi fiyat artışı yaÅŸanmış, tarımsal iÅŸçilik maliyetleri yaklaşık olarak %15 artış gösterirken, ürün satış deÄŸerlerinin maliyet unsurları artış deÄŸerlerinin altında fiyat açıklanması anlaşılır deÄŸildir. Ä°lçemiz ÅŸartlarında objektif olarak yaptığımız 2017 yılı Sulu 1 kÄŸ BuÄŸday maliyeti 0,93 TL,1 KG Kuru BuÄŸday maliyeti 0,71 TL dir.1 kÄŸ BuÄŸday üretiminde oluÅŸan maliyet miktarı ile açıklanan fiyatlar karşılaÅŸtırıldığında durumun ne kadar vahim olduÄŸu, adeta üreticilerimizin kendi kaderlerine bırakıldığı aÅŸikâr görülmekte” dedi.
“BÖLGELER ARASI ÜRETÄ°M MÄ°KTARI GÖZETÄ°LMELÄ°”
Konya’da hububatın yoÄŸun üretildiÄŸini söyleyen Üner, “ Çukurova ve GüneydoÄŸu Anadolu Bölgesinin hububat hasadının bitmesi ve buradaki çiftçilerin bir nebzede olsa serbest piyasada (Borsa) ürününü deÄŸerlendirmesinin ardından Ä°ç Anadolu’da özellikle Konya ilinde Hububatın yoÄŸun üretildiÄŸi ve Ülke hububat üretiminin lokomotifi olan bölgede hasatın baÅŸlamasıyla birlikte önce ithalatta gümrük vergi indirimi getirilmesi ardından piyasa ÅŸartları ve maliyet unsurları gözetilmeden düÅŸük fiyat açıklaması yapmak bölge çiftçilerimize yapılmış en büyük haksızlık olduÄŸunu düÅŸünüyoruz. Yine Hububat üretiminde sembolik destekleme prim miktarının (0,05krÅŸ/kÄŸ) üretimi teÅŸvik edici düzeyde yükseltilmesi gerektiÄŸi ve bölgeler arası üretim miktarı gözetilerek verilmeli” ÅŸeklinde konuÅŸtu.
“HUBUBAT MÄ°KTARI AZALMAKTA”
Hububat üretiminin azaldığını söyleyen Üner, “ Zamanında açıklanmayan yanlış fiyat politikaları nedeniyle ve üretimi artırmaktan yana politikalar izlemek yerine günü kurtarmak adına yanlış Ä°thalat politikaları izlenmesi nedeniyle yıldan yıla hububat üretimi Konya bölgesinde ve Türkiye genelinde azalmakta, ekim alanlarının azalışının katlanarak devam edeceÄŸi maalesef görülmektedir. Dünya Ülkelerinin Gıda üretimini artırıcı ve destekleyici önlemler aldığı son yıllarda, EÄŸer ülkemizde üretime yeterli destek verilmez ise; Hububat üretiminde kendi kendine yeten ülke statüsünü kaybedeceÄŸi zamanla dışa bağımlılığının artacağı öngörülmekte” dedi. (Haber Merkezi)
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABÄ°LÄ°RSÄ°NÄ°Z
- 0SEVDÄ°M
- 0ALKIÅž
- 0KOMÄ°K
- 0Ä°NANILMAZ
- 0ÃœZGÃœN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.