Ä°ngiltere Gıda Standartları Dairesi (FSA), 4 bin 500 Ä°ngiliz vatandaşın katılımıyla yaptığı ankette katılımcıların yüzde 44'ünün tavuÄŸu piÅŸirmeden önce yıkadığını ortaya koydu.FSA, tavuÄŸun yıkanmasıyla etrafa sıçrayan sular aracılığıyla ellere, mutfak tezgâhına, piÅŸirme kaplarına kampilobakter bakterisi bulaÅŸtığını söylüyor.Ä°ngiltere'de her yıl yaklaşık 280 bin kiÅŸinin kampilobakter enfeksiyonuna yakalandığı fakat ankete katılanlarınsa yalnızca yüzde 28'inin bu enfeksiyondan haberdar olduÄŸu belirtildi.Bakteri hakkında bilgi sahibi olanların da sadece üçte biri enfeksiyon kaynağının kümes hayvanları olduÄŸunun bilincinde.Ankete katılanların yüzde 90'ı, 'salmonella bakterisi ve E. coli olarak da bilinen koli basilini duyduklarını' söylüyor.Tavukları piÅŸirmeden önce yıkayanlar bunu daha çok 'pislikleri ve mikropları temizlemek için' veya alışkanlık olarak yaptıklarını ifade ediyor.Kampilobakter, Ä°ngiltere'de gıda zehirlenmesine neden olan bakterilerin başında geliyor.Ölüm riski Gıda zehirlenmesi vakalarının çoÄŸu da tavuklardaki mikroplardan kaynaklanıyor. Zehirlenmenin belirtileri, ishal, mide krampları ve mide bulantıları, ateÅŸ ve halsizlik olarak ortaya çıkıyor.ÇoÄŸu hastanın rahatsızlığı yalnızca birkaç gün sürüyor fakat gıda zehirlenmesi uzun vadede, bağırsak sendromu ve sinir sistemini etkileyen Guillain-Barre sendromu gibi saÄŸlık sorunlarına da yol açabiliyor. Bu tip rahatsızlıkların ölüme de neden olabileceÄŸi belirtiliyor. En büyük risk grubu beÅŸ yaÅŸ altı çocuklar ve ileri yaÅŸtaki yetiÅŸkinler.Ä°ngiltere Gıda Standartları Dairesi FSA BaÅŸkanı Catherine Brown, "ÇiÄŸ tavuÄŸa dokunduktan sonra ellerin yıkanması ve iyi piÅŸirilmesi gibi bazı tavsiyeler dikkate alınsa da araÅŸtırmamız tavuÄŸun piÅŸirilmeden önce yıkanmasının yaygın bir uygulama olduÄŸunu gösteriyor" dedi.Brown ÅŸöyle devam etti: "Bu nedenle halka, çiÄŸ tavuk etini yıkamamaları çaÄŸrısında bulunuyor ve çiÄŸ tavuÄŸun yıkanmasının çapraz kontaminasyon sonucu kampilobakter enfeksiyonuna yakalanma riskini arttırdığı konusunda farkındalık yaratmak istiyoruz."BBC Türkçe
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.