Ramazan öncesi gıda fiyatlarının hızla artması vatandaşın hem canını hem de kesesini yakıyor. Et fiyatları son 1 yılda yüzde 30 oranında artarken, dana etinde yaÅŸanan artış tüketiciler ile kasapları karşı karşıya getirdi. Geçen yıl 21 lira olan kıymanın fiyatı 27 liraya dayanırken, kuÅŸbaşı etin fiyatı da 25 liradan 32 liraya çıktı. Dana andrikot da 36 liradan 43 liraya yükseldi. Kuzu pirzolada 45 liradan 55 liraya yükseldi. Türkiye Kasaplar Federasyonu BaÅŸkanı Fazlı YalçındaÄŸ, “Türkiye’de toptan et fiyatları son iki senede 16 liradan 20 liraya fırladı. Türkiye’de enflasyon 2 yıl içinde yüzde 15 artarken, karkas etin fiyatı yüzde 80 arttı. Bunun normal olmadığını düÅŸünüyorum.” dedi. Son 3 aydır özellikle dana eti tarafından dikkat çekici bir artış yaÅŸandığına dikkat çeken YalçındaÄŸ, “Bugün insanlar sadece kasaplarla muhatap olduÄŸu için fiyatları kasapların artırdığını zannediyor. Hiç alakası yok. bugün etin kasaplara geliÅŸ fiyatı 28-30 liradır. Kasaplarda dükkan kirası, sabit giderleri eklediÄŸi zaman etin fiyatı 38 liraya kadar çıkıyor. Åžunun altını çiziyorum, et fiyatlarının artmasının sorumlusu biz deÄŸiliz.” diye konuÅŸtu. Merkez enflasyon düÅŸecek demiÅŸti Merkez Bankası bu hafta yaptığı faiz indirimi kararını ‘enflasyon düÅŸecek’ beklentisi üzerine kurmuÅŸtu. Ancak Ramazan ayı öncesi gıda fiyatlarında yaÅŸanan hızla artış ve Irak’ta yaÅŸanan geliÅŸmelere baÄŸlı olarak petrol fiyatlarındaki hızlı artış Merkez Bankası’nın hedeflerinin ne denli gerçekçi olduÄŸu konusunda soru iÅŸaretleri yaratttı. Kaynak: Milliyet
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.