Vazgeçilmezimiz; Lokum
Bayram yaklaşırken evimize şeker, çikolata, lokum alışverişlerimiz başladı. Çikolata hayatımıza girmeden hayatımızda büyük yer tutan ve şimdilerde kahvenin yanında vazgeçilmez haline gelen geleneksel lokumu Koca Usta Lokum&Cezerye’nin Sahibi Arzu Acar ile konuştuk.
“AÄ°LE Ä°ÅžLETMESÄ°”
Ä°ÅŸletmeyi kardeÅŸi ve babasıyla birlikte yürüttüklerini söyleyen Arzu Hanım; “Lokum iÅŸine ilk giriÅŸimiz babamın amcasıyla birlikte adanalı koca ustayla ortak olmasıyla baÅŸladı. Koca Usta sonrasında vefat etti. Bizde iÅŸletmeyi kendi üstümüze aldık. Babam iÅŸletmeye geçirdiÄŸi rahatsızlık sebebiyle ara verdi, ÅŸimdi biz kardeÅŸimle bu iÅŸi yürütüyoruz” dedi.
“ÅžEKER ÇUVALI ÜZERÄ°NDE UYKU”
Ä°ÅŸletmede altı yıldır aktif olarak çalıştığını söyleyen Acar; “Babamların iÅŸe baÅŸlaması 1968 yılı. ÇocukluÄŸum iÅŸ yerinde geçti hep. Åžeker çuvallarının üzerinde uyuduÄŸum dönemleri hatırlıyorum. Evimiz okula uzaktı. Biz okula giderdik, rahmetlik amcam bizi okuldan alırdı. Karnımızı doyurur, ödevlerimizi yapardık sonra bizi ÅŸeker çuvallarına yatırır birde uyuturdu. ÇocukluÄŸumuz böyle geçti” diyerek anılarını anlattı.
“DAMLA SAKIZLI, GÜLLÜ, FINDIKLI…”
Lokumun bilinen en eski çeÅŸidinin dışı Hindistan cevizli, içi fındıklı, uzun lokum olduÄŸunu söyleyen Arzu Acar; “ Lokumun içine farklı kuruyemiÅŸler denedik ama o olmadı, lokumdan farklı bir ÅŸey oldu. Çikolatalı, kakaolu yeni çeÅŸitler denemeye çalışıyoruz. Lokumda çok farklı tatlar denedin mi o lokum olmuyor. Bizim çeÅŸitlerimiz arasında meyveli kuÅŸ lokumu var, naneli kuÅŸ lokumu var, son çıkanlardan çifte kavrulmuÅŸ kuÅŸ lokumunun 3 çeÅŸidi var. 2 çeÅŸit cezeryemiz var. Damla sakızlı, güllü, gaseli, batırma dediÄŸimiz ceviz sucuÄŸu olan lokum çeÅŸitlerimizi var” dedi.
“LOKUMUN BELLÄ° BÄ°R KALIBI VAR”
Lokumla ÅŸeker, çikolata gibi çok fazla oynanamadığını söyleyen Arzu Hanım; “Lokumun belli bir kalıbı var. Sonuçta içinde olan ÅŸey niÅŸasta, ÅŸeker. Çok fazla ÅŸekilde veremezsiniz. Lokumu bıçakla kesiyorsunuz, kare ve türevleri olmak zorunda” dedi.
“LOKUM ÜRETÄ°MÄ° Ä°ÇÄ°N ÇOK BÄ°R ÅžEYE Ä°HTÄ°YAÇ YOK”
Lokumda TSE belgesini Türkiye’de ilk alan firma olduklarını söyleyen acar; “Konya da ki birçok kuruyemiÅŸçiyle, bedestendeki ÅŸekercilerle çalışıyoruz. Konya da bu iÅŸi yapan çok fazla ama kalıcı olan az. Lokum için çok bir ÅŸeye ihtiyaç yok. Bir kazan, ocak bir bıçak yeter. Merdiven altı tek kiÅŸi üretim yapıp satanları duyuyoruz. Denetim kısmı da önemli” ÅŸeklinde konuÅŸtu.
“ESANS VE GIDA BOYALARIMIZ GÜVENÄ°LÄ°R”
Ürettikleri lokumları hem kendilerinin gönül rahatlığıyla yediklerini hem de çocuklarına yedirdiklerini vurgulayan Arzu Acar; “Lokum karışımının içinde niÅŸasta, su, ÅŸeker, kuruyemiÅŸ var. Ä°çerisine vermek istediÄŸiniz aromaya göre esans ekleyebiliyorsunuz. Biz damla sakızlı lokumda damla sakızı kullanıyoruz. Gül lokumunda gül mayası geliyor onu kullanıyoruz. Meyveli lokumlarda boya ve esansa giriyoruz. Onu da devlet tarafından gıda da kullanılabilir güvenilir boyalarla esansları ürünleri kullanıyoruz. Kendimizde yiyoruz, çocuklarımızı da gönül rahatlığıyla yediriyoruz. Bu biraz tuzlu gelebiliyor tüketiciye ama bizi bilen bize geliyor” dedi.
“PÜF NOKTASI FAZLA ÇEŞİDE GÄ°RMEMEK”
Eski usulü devam ettirdiklerini söyleyen Acar; “Biz hala bakır kazanda, tüpte piÅŸiriyoruz lokumu. Åžimdi elektrikliler çıktı ama aynı lezzeti alamıyoruz. Lokumun kıvamı en önemlisidir. PiÅŸme süresi iyi ayarlanmalıdır. Bir tane ustamız vardı o bizden emekli oldu. Åžimdi onların kalfalarıyla devam ediyoruz” ÅŸeklinde konuÅŸtu.
“KONYA’DA LOKUM DÜÅžKÜNLÜÄžÜ VAR”
Lokumun tekrardan gündeme geldiÄŸini söyleyen Arzu Hanım; “Konyada lokum düÅŸkünlüÄŸü var. Çikolata girmeden önce hayatımıza lokum vardı. Sonrasında çikolata girdi. Ama ÅŸimdi sıcaklarda çok fazla çikolata tüketemedikleri için lokum hatırlanıldı. Kahvenin yanında da tüketimi arttı, talepte çoÄŸaldı” dedi.
“KONYA’NIN GASELÄ° LOKUMU”
Asfalt ya da püskevit de denilen gaseli lokumu Arzu Acar; “Gaseli lokum sade lokumun az piÅŸmiÅŸi. Lokum az piÅŸecek, yumuÅŸak olacak, bir iki gün bekleyecek, üzeri çatlayacak. Dışı çatlak içi yumuÅŸak olacak. Bisküvinin arasına koyduÄŸunuzda ellemeden o kendi ÅŸeklini alacak. Konya’da kınalarda, niÅŸanlarda ve doÄŸumlarda dağıtılır” ÅŸeklinde anlattı.
“DOKTORLAR DUYMASIN”
En çok sevdiÄŸi lokumun Hindistan cevizli double olduÄŸunu söyleyen Arzu Hanım lokumun hayatlarındaki yerini “Doktorlarımız duymasın ama gaseli lokumu çantada taşıyıp bebeklerimiz olmadık yerlerde aÄŸladı mı emziÄŸin ucuna gaseliyi batırıp çocuÄŸun aÄŸzına tıkarız ve çocuk onu zor emdiÄŸi için beÅŸ on dakika susar” diye anlatarak lokumla ilgili anılarını paylaÅŸtı. (Åžehr-i Beyza Ok)
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABÄ°LÄ°RSÄ°NÄ°Z
- 0SEVDÄ°M
- 0ALKIÅž
- 0KOMÄ°K
- 0Ä°NANILMAZ
- 0ÃœZGÃœN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.