‘Yatay plan dönemi’
Türkiye’de yapılaşma ve kent sorunlarının çözümü konusunda farklı uygulamalar yapılıyor. Son olarak Yatay Plan Dönemi konusu gündeme girdi ve binaların yatay yapılması için çalışmalar başlatıldı. Konuya ilişkin KOMÜT Genel Sekreteri Şaban Topal, Konya Postası’na değerlendirmelerde bulundu
Türkiye’de dikey yapılaşmanın yerini yatay yapılaşmanın alması ve mahalle kültürünün oluşması için çalışmalar devam ediyor. Konu ile ilgili Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı çeşitli açıklamalar ve uygulamalar yapıyor. En son Türkiye gündemine Yatay Plan Dönemi girdi ve bu plan taslak haline getirildi. Bu plan ile kentleşme sorunlarının çözümü ve yatay binalar ile halkın mahalle kültürünü koruması hedefleniyor.
MAHALLE KÜLTÜRÜ OLUŞTURMA AMACI VAR
Konya Müteahhitler Birliği(KOMÜT) Genel Sekreteri Şaban Topal, Yatay Plan Dönemi’ne ilişkin Konya Postası’na değerlendirmelerde bulundu. Plan ile mahalle kültürünün oluşturulması için çaba sarf edildiğini ifade eden Topal, “Konu ile ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanımız bizlere bazı bilgiler aktardı. Bununla ilgili mahalle kültürünü oluşturmak istediklerini söyleyerek, ‘Biz Türkiye’de yeni mahalleler oluşturalım, insanlar bu kültürlerini yaşatsınlar ve devam ettirsinler’ dedi. Böyle yatay gelişme için projeler üretelim deniyor. Biz bunları uygulayalım ancak Konya olarak bizim arsa ihtiyacımız var. Burada 1 katlı evi alacaksınız, 2 katlı bina yaparak, arsa sahibine 1 daire verip 1 daire alacaksınız. Müteahhidin bunu yapma şansı yok. Arsayı yerel yönetimler ya da hükümetin üretmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı. Taslak metinde arsanın en çok yüzde 40’ına inşaat yapma sınırının kalkması hakkında konuşan Topal,“Şuan Konya’da kullanım alanı yüzde 30 ve bir kısım yerlerde yüzde 40. Taslak metne göre örnek olarak 20 katlı binanın kat sayısı 15 kata düşer. Ama 15 katta yatay değil ki. 6 kat 4 kata, 4 katlı olanlar 2 ya da 3’e inmiş olacak. Bu mantıklı bir yaklaşım ama bu seferde yeşil alan yok diyeceğiz. Bahçede adım atacak yer kalmayacak. Otoparklar bodruma indiği için biraz daha rahatlıyoruz” ifadelerini kullandı. Şuanda bina altına yapılan market veya daireler için mutlaka bir otoparkın olması konusunun resmiyette yürürlükte olduğunu dile getiren Topal, bunun ön bahçeye yapılan otopark ile çözüldüğünü ve daha önce 5 metre olan çekmelerin 8-10 metreye kadar çıkartıldığını kaydetti. Yatay Plan Döneminin Konya için zaten sağlandığını belirten Topal, Konya’dan ziyade İstanbul gibi büyükşehirler için bu planların düşünüldüğünü aktardı.
Düşük gelirli vatandaşın ev sahibi olamadığına vurgu yapan Topal, insanların beklentisi olduğunu dile getirdi. Maliyet ve arsa oranlarının arttığını söyleyen Topal, daire fiyatlarının 200 bin TL’yi geçtiğini ve asgari ücretle çalışan bir kişinin bu fiyatlara ev sahibi olmasının zor olacağını aktardı.
VATANDAŞIN EV SAHİBİ OLMASI İÇİN
BİRLİKTE HAREKET EDİLMESİ GEREKİYOR
Konya’da yapılan Kentsel Dönüşüme ilişkin Topal, uygulamanın yeterli olmadığını söyledi. Arsa sahipleri ve prosedürler ile müteahhitlerin oyalandığını dile getiren Şaban Topal, zamanla kolaylıkların sağlandığını belirtti. Müteahittlerin hem vatandaşı hem kendisini zor durumda bırakmak istemediğini aktaran Topal, birlikte hareket etmenin ve istişarenin önemine dikkati çekti. Yatay yapılaşma konusunda Konya’da birçok örneklerin bulunduğunu kaydeden Topal, “Lalebahçe, Harmancık, Selim Sultan ve Buhara mahallesinde 2-3 katlı evler var. Bence insanlar buralarda daha huzur ve refah içinde. Dikkat ederseniz yüksek katlı binalarda kimse kimseyi tanımıyor” dedi. Vatandaşın ev sahibi olması konusunda devlet, millet ve bankaların el ele vermesi gerektiğine dikkati çeken Topal, Müteahhidin 10 kazanması yerine 5, arsa sahibinin 4 daire alacağına 2 daire alması gerektiğini söyleyerek bu şekilde vatandaşın ev sahibi yapılacağını anlattı. Topal, “Bu düzeni kurmak gerekiyor. Ben çok kazanayım, belediye çok kazansın vatandaş çok alsın da öbür vatandaş ne yapacak? Millet olarak şunu düşünüyoruz. Başımı sokacak bir evim olsun öbürünü bir şekilde çözerim. 800 TL altında kira kalmadı, asgari ücretli nasıl geçinecek?” dedi.
Yatay Plan dönemi sebebiyle müteahhit sayısında artma olabileceğini söyleyen Topal, müteahhitlik yasasının çıkması gerektiğini söyleyerek, “Parası ve cesaret olan eden herkes müteahhit. Devletimiz şu politikada yanlış yapıyor. Sanayiciden KDV alıyor ve sanayicide ‘KDV fazla bana mal girdisi olması gerekiyor’ diyor. Bunu kapatabilmek içinde kendisine yandal olarak müteahhitlik yapıyor. Bunun önüne geçilmesi gerekiyor. Başka formül bulunması gerekiyor” dedi. Müteahhitlik için bazı şartların olması gerektiğini anlatan Topal, Çevre ve Şehircilik Bakanı’nın bazı sözler verdiğini ve bunun takipçisi olduklarını söyledi.
YENİ BAŞKAN TOPAL
Konya Müteahhitler Birliği’nde(KOMÜT) bayrak değişimi yaşanıyor. Konya Postası’nın edindiği bilgiye göre KOMÜT’te başkanlık değişimi yaşanacak ve eski Başkan Ekrem Demirci, bayrağı Şaban Topal’a devredecek. Konuya ilişkin kısa bir açıklama yapan Topal, “Sivil Toplum Kuruluşu olmak zor ve gönül işidir. Bir liste oluşturduk ve listeyi yönetimiz ile üyelerimize sunacağız. Emek harcamak istiyoruz ve dönemimizde KOMÜT daha aktif olacak. Hedeflerimizi yerine getirmek için çalışacağız. Ayrıca GENÇ KOMÜT’ü kurduk ve onun içinde elimizden gelen gayreti göstereceğiz. Yönetimiz 58 kişiden oluşacak” dedi. (Özlem YILDIRIM)
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABİLİRSİNİZ
- 0SEVDİM
- 0ALKIŞ
- 0KOMİK
- 0İNANILMAZ
- 0ÜZGÜN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.