Konya
25 Ekim, 2024, Cuma
büyükşehir
  • DOLAR
    34.06
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2730.4
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57646.840$

Yeni bir tarım şurası gerekli mi?

Yeni bir tarım şurası gerekli mi?

Muhabir : Büşra Nur Geçer

Tarım Orman Bakanı İbrahim Yumaklı tarafından 2025 yılı Nisan ayında 4. Tarım şurasının yapılacağı açıklandı

4. tarım şurası hakkında ise tarım camiasında heyecan yoktu. Tarım camiasındaki heyecansızlığının nedenlerini açıklayan Ziraat Yüksek Mühendisi Celil Çalış, “Bu açıklama tarım camiasında önemli bir heyecan oluşturmadığı gibi kamuoyunda sıradan bir haber ötesine geçemedi. Sebebi gayet açık:

Nisan 2019’da, tarım camiası tüm paydaşları ile karşı durmuş ve Lider Devlet Bahçeli ‘Aceleci bir yaklaşımdan vazgeçilip, tarım camiasında tüm yönleri ile tartışılmadan karar verilmemeli.’ demişti. Türk tarımının özelleştirilmesini öngören “Tarımda Milli Birlik Projesi” yerine tarım camiasının tüm yönleri ile katıldığı, 17 Temmuz 2019 tarihinde çalışması başlayıp, 21 Kasım 2019 tarihinde Cumhurbaşkanımız tarafından 60 maddede sonuç bildirgesi ile açıklanan, 3. Tarım Şurası’nda önemli kararlar alındı. Tarım Orman Şurası Sonuç Bildirgesi kapsamında, Tarım ve Orman Bakanı tarafından 30 Ocak 2020 tarihinde; 60 maddede yayımlanan Tarım Orman Şurası sonuç bildirgesi kapsamında, toplam 38 Eylem Planı belirlenerek, 2020’de 16, 2021’de 8, 2022’de 11, 2023’te ise 3 eylemin hayata geçirilmesinin planlandığı açıklandı” dedi.

4. TARIM ŞURASINA NEDEN İHTİYAÇ DUYULMUŞTUR

“Hayata geçen başlık yerine sanki hiç yapılmamışçasına yeni yapılan çalışmalar ilk defa gündeme gelmiş gibi kamuoyunun önüne getiriliyor” diyen Çalış, “Tarım Şurası gelecek 5 yılı planlayacak, 25 yıla ışık tutacak diye açıklanmışken 60 maddeden kaç tanesi uygulandı? Ayrıca 12. Kalkınma Planı kapsamında tarım sektörüne yönelik de yoğun çalışmalar yapılmış, komisyonlar oluşturulmuş, komisyon raporları ortaya çıkmış, bunlara dayanarak 2024-2028 yıllarını kapsayan ve tarım sektörünü de içine alan 12. Kalkınma Planı yürürlüğe girmiştir. O halde ortada yeterince uygulanmamış 3. Tarım Şurası kararları ve yürürlükte olan 12. Kalkınma Planı var iken, durumu daha karmaşık hale getirecek 4. Tarım Şurasına neden ihtiyaç duyulmuştur?” ifadelerini kullandı.

“SORUN UYGULAMADA”

Çalış, “1 Ocak 2018 tarihinde yürürlüğe giren, uygulamasını heyecanla beklediğimiz “Milli Tarım Projesi’nin yerine, tarım camiasında soğuk duş etkisi oluşturan tarımın özelleştirilmesini öngören ‘Tarımda Milli Birlik Projesi’nden (Semarat Holding bünyesinde yapılanma) vazgeçildiğini görmek, Türk Tarımı adına Şura’nın en önemli kazançlarındandı. 3.Tarım Şurası kararlarına ve eylem planına bakıldığında “yeni” “ilk kez açıklanan” denilecek bir hedef görülmemektedir.  Şura çalışma gruplarında ve uzun zamandan bu yana tarım camiasının konuştuğu, tartıştığı ama çözüm bulunamayan konular. Daha da ötesi; 2004 yılında yapılan 2. Tarım şırasının 36 maddelik sonuç bildirgesi, 1999 yılında yapılan 1. Tarım şurası sonuç bildirgesi, 1923 yılında yapılan İzmir İktisat Kongresi’nin sonuç bildirgesinde yer alan başlıklarda belli ölçüde örtüşen sorun ve çözüm hedeflerini oluşturmaktadır. Ayrıca birincisi (1963-1967) 1963 yılında, on ikincisi (2024-2028)  2023 yılında Cumhurbaşkanlığı Strateji Bütçe Başkanlığımızca yayınlanan 5 yıllık kalkınma planları içerisinde de tarımsal üretim, gıda güvenliği, toprak ve su kaynakları ile orman alanlarımızın korunup geliştirilmesi konuları yerini almıştır. Ancak bilinmesi gereken “üretim sonucu olmayan, dinamik ve sürekli bir yapıdır”. Çalışarak alınması gereken çok yolumuz var. Bu nedenle Cumhurbaşkanımızın da söylediği gibi önemli olan söylemek, kararları almak değil, takipçisi olarak bunları uygulamaktır. Sorun uygulamada” dedi.

GIDA GÜVENLİĞİNİN EN AZ MİLLİ GÜVENLİK KADAR ÖNEMLİDİR

“Gıda Güvenliği En Az Milli Güvenlik Kadar Önemlidir” ifadelerine yer veren Çalış açıklamasının devamında şunları paylaştı, “Uygulanması düşünülen eylem planından öne çıkan başlıklara bakarsak kuşkusuz; Cumhurbaşkanımızın tarımın stratejik önemine, dışa bağımlılık, ithalat ve küresel şirketlerin rolüne dikkat çekmesi memnuniyet verici bir yaklaşımdır. “Gıda güvenliğinin en az Milli Güvenlik kadar önemlidir” vurgusu, “Temel gıda ürünlerinde dışa bağımlı olmak en az Savunma sanayiinde dışa bağımlı olmak kadar tehlikelidir.” vurgusudur.  Bu önemli tespitin dillendirilmesi ve dikkatlerin çekilmesi, tarımın milli bir proje olarak ele alınmasını önemli ve yerinde bir yaklaşım olacaktır”

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!

Attention Required! | Cloudflare

Sorry, you have been blocked

You are unable to access nlinks.xyz

Why have I been blocked?

This website is using a security service to protect itself from online attacks. The action you just performed triggered the security solution. There are several actions that could trigger this block including submitting a certain word or phrase, a SQL command or malformed data.

What can I do to resolve this?

You can email the site owner to let them know you were blocked. Please include what you were doing when this page came up and the Cloudflare Ray ID found at the bottom of this page.