Yerli üretimin pazar beklentisi
Adnan Menderes Sebze Hali esnafı Konya’da üretilen yerli sebze ve meyveler için pazar imkanlarının oluşturulması gerektiğine dikkati çekiyor. Konya’nın yerli üretimde kendisine yettiğini aktaran esnaflar kaliteli yerli üretimin ekonomiye katkı sağlayacağını söylüyor
Yerli üretim meyve ve sebzenin Konya ekonomisine katkı saÄŸladığını ancak pazar imkanlarının artırılması gerektiÄŸini aktaran Adnan Menderes Sebze Hal esnafları kaliteli yerli üretiminde Konya ekonomisine katkı saÄŸlayacağını dile getiriyor. Hal esnaflarından Adnan Büyükmanav, yerli meyve sebze üretiminin fazlasıyla yapıldığını ancak buna raÄŸmen ürünlerin satışa sunulabileceÄŸi pazarın az olmasına dikkat çekerek, “Yerli üretim olsa da pazar yok. Yani Konya’nın malı Konya’ya çok geliyor ancak dışarıya giderse mal deÄŸerleniyor, dışarıya gitmezse dökülüyor” ifadelerini kullandı.
YERLÄ° ÜRETÄ°M Ä°ÇÄ°N PAZAR ÅžART
Konya Adnan Menderes Sebze Hal’i esnaflarından Adnan Büyükmanav Konya’da yetiÅŸen sebze ve meyvenin Konya’ya fazla geldiÄŸini söyledi. Tarımda ilerleme kaydedildiÄŸini ve bu sayede Konya’da üretilen meyve sebzenin kalitesinin arttığını söyleyen Büyükmanav, “Konya’da yetiÅŸen sebze ve meyveler kavun, karpuz, domates, biber, salatalık, patlıcan, fasulye gibi genelde bunlar üretiliyor. Dışardan alıcı olmazsa mal mecburen dökülüyor. Çünkü Konya’ya fazla geliyor” dedi. Yerli meyve sebze üretiminin fazlasıyla yapıldığını ve buna raÄŸmen ürünlerin satışa sunulabileceÄŸi pazarın az olmasına dikkat çeken Büyükmanav, “Yerli üretim olsa da pazar yok. Yani Konya’nın malı Konya’ya çok geliyor ancak dışarıya giderse mal deÄŸerleniyor, dışarıya gitmezse dökülüyor. Mesela elma dışarıya ihraç edildiÄŸi zaman satılıyor. Aşırı ekim ve üretim olduÄŸunda ise dökülüyor. Mesela kavun karpuz bu sene iÅŸçi parasına gitti çünkü fazla üretim vardı. 5 yüz TL, 4 yüz TL bunlar iÅŸçi parası eder ancak. Bir iÅŸçi günlük 80 TL yevmiye alıyor. 80 kilogram fasulye topluyor bin TL iÅŸçiliÄŸe gidiyor. Böyle olduÄŸu için de üreticiye bir ÅŸey kalmıyor. Yani dengesizlik var. Denge saÄŸlansa kalite artırılsa bilinçli ekim yapılsa o zaman yerli üretimde ekonomiye katkı artar” ÅŸeklinde konuÅŸtu. Kaliteli üretilen ürünün müÅŸteride her zaman karşılık bulabileceÄŸini söyleyen Büyükmanav, vatandaşın artık kaliteli ürünlere yöneldiÄŸini kaydetti. Yerli üretimde kaliteye etki eden en önemli unsurlardan birinin de hava ÅŸartları olduÄŸunu belirten Büyükmanav, yerli üretimde arz talep dengesinin iyi saÄŸlanması gerektiÄŸini aksi takdirde üretilen malın çöpe gideceÄŸini ve bunun da Konya ve ülke ekonomisine zarar vereceÄŸini söyledi.
BÄ°LÄ°NÇLÄ° ÜRETÄ°M EKONOMÄ°YE KATKI SAÄžLAR
Yerli üretilen meyve sebzenin ilçelerden geldiÄŸini ancak ağırlıklı Konya merkezde üretilen ürünlerden oluÅŸtuÄŸunu belirten Hal esnaflarından Mustafa Günindi, “Konya’da domates, salatalık, biber, patlıcan, marul, maydanoz gibi sebzelerin hepsi yetiÅŸiyor. Åžu anda meyve çeÅŸidine bakarsak ağırlıklı olarak erik, elma, armut ve ÅŸeftali yetiÅŸiyor. Yerli üretim Konya’ya yetiyor ve dışarıya da satılıyor” dedi. Bilinçli bir yerli üretim yapıldığı takdirde yerel ekonomiye büyük katkı saÄŸlayacağını söyleyen Günindi, yerli üründe kalitenin artması durumunda dışardan gelecek müÅŸteri potansiyelinde artış olacağının altını çizdi. Konya’nın yerli olarak ürettiÄŸi meyve sebzenin dışarıya gitmemesi durumunda iç piyasada satılamayacağını ve fiyatların düÅŸeceÄŸini belirten Günindi, “Konya’da üretilen mal Konya piyasasını kaldırmaz. Konya’da yetiÅŸtirilip ihracata giden ürünlerin yanında Konya dışında ki illere giden ürünlerde de var. Yani dışarıya meyve sebze satışımız var. Bu satışlar elbette Konya’nın ticaretine ve ekonomisine katkı saÄŸlıyor” ifadelerini kullandı.
Adnan Menderes Sebze Hali esnaflarından Ä°smail Esen Konya merkeze gelen meyve-sebzenin genellikle Alakova ve Çumra tarafından getirildiÄŸini belirtti. ÇoÄŸunlukla domates, biber, patlıcan, kabak ve marul gibi sebze çeÅŸitlerinin geldiÄŸini söyleyen Esen, EreÄŸli’de üretilen salçalık domateslerin Konya, Ankara ve Ä°stanbul’a satıldığını söyledi. Hale gelen yerli üretim meyve sebzenin Konya’ya yettiÄŸini kaydeden Esen, Konya’da üretilen sebze ve meyvenin iç piyasada daha fazla deÄŸer gördüÄŸünü dile getirdi. (Sultan TÜRKMEN)
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABÄ°LÄ°RSÄ°NÄ°Z
- 0SEVDÄ°M
- 0ALKIÅž
- 0KOMÄ°K
- 0Ä°NANILMAZ
- 0ÃœZGÃœN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.