‘YEŞİL BİR SELÇUKLU İÇİN’
Selçuklu Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü hizmetlerine sınır tanımadan tüm mahallelere hizmet götürerek, Selçuklu’nun daha yeşil bir görünüm kazanabilmesi için çalışmalarını sürdürüyor
Konya’nın en çok nüfusuna sahip olan Selçuklu ilçe belediyesi, birçok ilden daha fazla nüfusa hizmet ediyor. Sosyal belediyeciliğin yanı sıra, yeşil alan ve yeni yaşam alanlarının kente kazandırılması için daha özverili çalışan Selçuklu Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü, yaptığı hizmetler ile yeşil bir Selçuklu için çalışmalarına devam ediyor.
Selçuklu Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürü Yusuf Harmancı, 20 yıldır Selçuklu Belediyesi’nde görev yaptığını belirterek, müdürlüğün hizmetlerinden bahsetti.
HEM ŞEHİR İÇİNDE HEM DE DIŞINDA ÇALIŞILIYOR!
Ziraat Mühendisi Yusuf Harmancı, “Park ve Bahçeler Müdürlüğü, şehrin içinde yeşil alanların tanzimini ve tanzim edilen yeşil alanların bakımını yapar. Toplamda sorumlu olduğumuz, ilgilendiğimiz alan yaklaşık 9 milyon metrekare. 360 civarında mahalle parkı ve küçük parklarımız var. Kent parkı olarak da 8 adet kent parkımız var. Ağaçlandırma sahamız olarak yaklaşık 800 adet ağaçlandırma sahamız var. Şehrin içerisinde her sene 10 bin adet boylu fidan dikiyoruz. Ayrıca şehir dışı alanlarda, Selçuklu’nun kuzey yamaçlarında da ağaçlandırma sahalarımız var. Buralarda da küçük fidan dikimi yapıyoruz. Belli bir ağaç sayımız yok ama yıllık şehir içinde 10 bin, şehir dışında 25 bin civarında küçük tüplü fidan şeklinde ağaçlandırma çalışmaları yapıyoruz” diye konuştu.
“İSTİHDAMA ÖNEM VERİYORUZ”
Teknik personel sayısına değinen Harmancı, “17 teknik personelle beraber işçi personelimiz mevcut. Bunların içinde mevsimlik ve daimi olanlar var. 330 civarında daimi personel var. 350 civarında da mevsimlik personelimiz var. Mevsimlik personelimiz nisan ayıyla kasım ayları arasında çalışıyor. Daimi olanlar ise 12 ay çalışmalarına devam ediyor. Mevsimlik çalışan arkadaşlarımız arasında da 60 kadın çalışanımız var. İstihdama önem veriyoruz” dedi.
BELEDİYELER ORTAKLAŞA ÇALIŞIYOR!
Harmancı, Büyükşehir ve Selçuklu’nun alanları çakışmaması açısından, büyükşehrin sorumlu olduğu alanlarla Selçuklu’nun sorumlu olduğu alanları belirlediklerine dikkat çekerek, “Örneğin kar yağdığı zaman ekiplerimizi ona göre yönlendiriyoruz. Büyük caddelerin ve büyük parkların sorumluluğu Konya Büyükşehir Belediyesi’nde, genel olarak 30 bin metrekare üzerindeki parklar büyükşehrin çalışma alanında oluyor ve tanzimini yapıp, bakımlarını da yapıyorlar. 30 bin metrekare üzerinde bizim de parklarımız var. Bunlar içinde büyükşehirle gerekli görüşmeler yapıldıktan sonra çalışmaları başlatıyoruz” diye konuştu.
92 ARAÇ KAPASİTELİ!
Araç filosunda 92 aracın hizmet ettiğini belirten Harmancı, “Bunların içerisinde iş makinelerimiz de bulunuyor, hizmet araçlarımızda bulunuyor. İş makinelerimiz, daha çok kazıcı, yükleyici konumda” dedi.
“HİZMETLERİMİZİ AKSATMADAN YAPIYORUZ”
Harmancı, “Bizim temalı parklarımızdan Kelebekler Vadisi parkımız var. 300 bin metrekare büyüklüğünde bir park, buradaki temamız tabi ki kelebek, tropikal kelebeklerin sergilendiği, tropikal iklimin oluşturulduğu bir kapalı alan içerisinde. Yine parkın içinde değişik fonksiyonların yer aldığı havuzlarımızın, kamelyalarımızın, spor sahalarımızın, yürüyüş yollarımızın, geniş çim alanlarımızın olduğu alanlarda mevcut. İçerisinde de yine bir çiçek bahçemiz var. 10 bin metrekare büyüklüğünde bir alan, her sene burada 30 çeşit çiçekle, adet olarak da 500 bin çiçekle motifler yapıyoruz. Bu durumda hem Konya içindeki ziyaretçiler hem Konya dışından gelen ziyaretçiler için güzel bir imkan sağlanmış oluyor. Personellerimizle bu alanların bakımını yapıyoruz. Sulama olsun, çimlerin biçilmesi, ot temizliği yapılması, gübrelenmesi, ağaçların budanması bunlar bizim yeşil alanlardaki temel bakım hizmetlerimiz, aksatmadan yapmaya çalışıyoruz” açıklamasında bulundu.
KARASAL İKLİME RAĞMEN YEŞİL BİR SELÇUKLU!
Harmancı, “Coğrafya olarak, iklim olarak karasal bir iklimdeyiz. Böyle bir iklimde buranın yıllık yağış ortalaması, ağaçlandırma açısından aslında zor bir durum. Böyle bir iklim şartında bunu başarıyoruz” ifadesini kullandı.
“TASARRUF YAPIYORUZ”
Harmancı, “Kurumsal olarak biz şehrin iç ve dış noktalarında mümkün olduğunca ağaçlandırma çalışmalarını önemsiyoruz. Konya’nın, Selçuklu’nun daha yeşil bir görünüm kazanabilmesi için gayret gösteriyoruz. Sulama işlemlerinde otomatik ve damlama sulama kullanıyoruz. Damlama sulama bize sulama yaparken hem tasarruf hem de personel giderlerimizde fayda sağlıyor. Gereksiz sulama yapmamaya çalışarak tasarruf yapıyoruz” diye aktardı.
“KONYA’YA HAKİM BİR NOKTA”
Selçuklu Seyir Tepesi’nin kullanımına dikkat çeken Harmancı, “Konya ve Selçuklu’muza kazandırmış olduğumuz Selçuklu Seyir Tepesi var. Burada 100 bin metrekare büyüklüğündeki bir alanı düzenledik. Şehre ulaşımı kolay olan, insanların tabiatla baş başa kalabileceği bir alan oluşturduk. Vatandaşlarımızdan da olumlu dönüşler aldık. Konya’ya hakim olan bir nokta. Çalışmalarımız devam ediyor, etap etap ilerliyoruz. Mesire alanı olarak düzenlenen bu yerde 185 kamelyamız var, 382 araç kapasiteli otoparkımız var, spor alanlarımız mevcut. Yaz aylarında serinlemek için ve Konya’yı seyredebilmek için vatandaşlarımıza bir alan oluşturduk” diye konuştu.
BİSİKLET KÜLTÜRÜ ÖNEMSENİYOR!
Bisikletle alakalı çalışmalardan bahseden Harmancı, “Son 3 yılda 2 adet bisiklet parkı oluşturduk. Vatandaşlarımız burada bisikletleriyle beraber eğlenebiliyorlar ve paten sürümü içinde uygun olduğu için paten sahası olarak da kullanabiliyorlar” dedi.
HER GÜN HER SAAT HİZMET!
Harmancı, “Belediyemiz halkla iç içe, taleplerini dinleyerek talepleri değerlendiriyor. Selçuklu Konya’nın en büyük ilçesi bu yüzden çalışmalarımızı özenle yapıyoruz. Belediye olarak her gün her saat aksatmadan hizmet etmemiz gerekiyor” açıklamalarında bulundu.
DOĞADAN ÖRNEK ALINIYOR!
Sıfır atıkla ilgili çalışmalar yaptıklarını belirten Harmancı, “Sorumlu olduğumuz yeşil alanlardaki bakım hizmetlerinde bizim çıkarmış olduğumuz yeşil atıklar var; çim atıkları, budama atıkları, çalı atıkları gibi. Sıfır Atık Müdürlüğümüz halden ve alışveriş merkezlerinde çıkartılan sebze meyve atıklarını fidanlıkta depoluyor. Bizde yeşil alanlardan çıkan ot, çim, budama atıklarını fidanlığımızda kompost üretim tesisimize getiriyoruz. Orada atıkları kompost olarak olgunlaştırıyoruz. Tekrardan yeşil alanlarda toprak düzenleyici olarak, toprağın verimliliğini arttırıcı olarak gübre gibi kullanıyoruz. Doğada olan dengede olduğu gibi yaprak yere düştüğünde gübreye dönüşüp tekrardan ağaca dönüşüyor. Bizde bu dengeden örnek alarak kompost çalışmamızı oluşturduk” dedi.
“PARK BAHÇELER MÜDÜRLÜĞÜ BİR SAHA MÜDÜRLÜĞÜDÜR”
Harmancı son olarak, “Büyük parkların yanı sıra mahalle aralarında da küçük parklarımız var. Özellikle komşuluk ilişkileri açısından bu parklar avantaj sağlıyor. Bu tablo beni mutlu ediyor. Çünkü yapmış olduğumuz bir hizmetten insanlar istifade ediyor. Temalı parklarımız kadar mahalle parklarımızda çok önemli. Biz günlük bakım ve temizliğimizi yapıyoruz. Park Bahçeler Müdürlüğü bir saha müdürlüğüdür. Sürekli ekiplerimiz sahada kontrol halinde. Sahada ihtiyacı tespit edip, sıkıntıların giderilmesi konusunda da çalışmalarımıza devam ediyoruz. Vatandaşlardan rica ediyoruz, parkları temiz kullanıp zarar vermeyelim” diye konuştu. (Fatih ERSOY – Hamide YILDIRIM)
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABİLİRSİNİZ
- 0SEVDİM
- 0ALKIŞ
- 0KOMİK
- 0İNANILMAZ
- 0ÜZGÜN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.