'Yüzen ada'nın komutanından Türkiye mesajı
Terör örgütü DEAŞ'la mücadele kapsamında doğu Akdeniz'de görevlendirilen USS George H.W. Bush uçak gemisi komutanları, Türkiye'nin örgütle mücadeledeki önemini vurguladı
AA ekibi, terör örgütü DEAÅž'la mücadele kapsamında doÄŸu Akdeniz'de görevlendirilen, büyüklüÄŸü ve kapasitesi nedeniyle "yüzen ada" olarak adlandırılan USS George H.W. Bush uçak gemisini görüntüledi.
Uçak Gemisi Görev Grubu Komutanı TuÄŸamiral Whitesell, gemide yaptığı açıklamada, "DoÄŸal Kararlılık Operasyonu" kapsamında Suriye ve kuzey Irak'taki DEAÅž hedeflerine hava saldırıları düzenlemekle görevlendirildiklerini belirtti.
"Türkiye yardım etmeseydi operasyonu yürütemezdik"Whitesell, Türkiye ve ABD arasındaki dostluÄŸun karşılıklı güvene dayandığını ve bunun hayati olduÄŸunu vurgulayarak, ÅŸunları söyledi: "Türkiye yardım etmeseydi biz bulunduÄŸumuz yerde DoÄŸal Kararlılık Operasyonu'nu yürütemezdik. Türkiye, George H. W. Bush uçak gemisinden kalkarak kuzey rotasını izleyen uçakların prosedürel kontrolünden sorumlu. Türk hava trafik kontrolörleri bizi kuzey rotasında yönlendiriyor. Biz daha sonra güneye dönerek ya Suriye ya da Irak'a giriyoruz. Bunun kontrolü, bu ülkelere giriÅŸ hep Türkiye üzerinden oluyor. Türkiye ÅŸu ana kadar çok yardımcı oldu."
"Ä°ncirlik bizim için çok önemli"Uçak gemisinden kalkan uçaklara Ä°ncirlik'ten havalanan tanker uçaklarının katkı saÄŸladığını aktaran Whitesell, Ä°ncirlik'teki üssün kendileri için hayati niteliÄŸi bulunduÄŸuna iÅŸaret ederek, "EÄŸer bir nedenle tanker uçak kalkamazsa bu durumda biz uçaklarımızı Ä°ncirlik'e indiriyoruz. Bunu daha önce yaptık. Türk kontrolörler çok yardımcı oldu. Ä°ncirlik'e inmemize izin veriyorlar ve oraya gidip ABD Hava Kuvvetleri kontrolüne girdiÄŸimizde yakıt ikmali yapıyoruz ve saldırı görevlerine geri dönüyoruz. Bu üs bizim için çok önemli." dedi.
DoÄŸu Akdeniz'de Türkiye sınırlarının hemen güneyinde çalışmanın kendileri için önemli olduÄŸunu vurgulayan TuÄŸamiral Whitesell, "Biz sadece NATO'da bulunan iki dost deÄŸil, aynı zamanda koalisyonda da dostuz. Daha da önemlisi DEAÅž ile mücadelemizde dostuz. Türkiye ile iÅŸ birliÄŸimiz ve dostluÄŸumuz olmasaydı bu mücadeleyi yapamazdık. Görevimizi yapmamızda Türkiye bizim için çok önemli. Türkiye'ye güvenmek zorundayız. Åžu anda iliÅŸkimiz çok iyi ve dostça." ifadelerini kullandı.
Türk fırkateyni eÅŸlik ettiGeorge H. W. Bush uçak gemisinin komuta subayı Albay Will Pennington da Türkiye'nin de içinde bulunduÄŸu DEAÅž karşıtı koalisyonun operasyonlarını desteklemek için Akdeniz'de bulunduklarını hatırlattı.
Türkiye ile ABD arasındaki iÅŸ birliÄŸinin önemine deÄŸinen Pennington, özellikle Ä°ncirlik'teki hava üssünün ABD için çok önemli olduÄŸunu vurguladı.
Pennington, "Bu üs sadece deniz devriye uçaklarına hizmet vermiyor, aynı zamanda uçaklarımız planlanmamış iniÅŸ yapmak zorunda kaldığında iniÅŸ meydanı olarak da kullanabiliyoruz. Bunu daha önce yaptık. Bu nedenle bu üs bizim için çok deÄŸerli." dedi. Ä°ncirlik üssünün devriye ve keÅŸif uçaklarının uçuÅŸ sürelerini kısalttığına iÅŸaret eden Pennington, "Bu da bizim için ayrıca kıymetli." diye konuÅŸtu.
Pennington, röportaj sırasında Deniz Kuvvetlerine ait TCG Heybeliada fırkateyninin de Amerikan uçak gemisine eÅŸlik ettiÄŸini söyledi.
UÇAK GEMÄ°SÄ° GEORGE H. W. BUSHCVN 77 borda numaralı nükleer enerjiyle çalışan uçak gemisi, Amerikan donanmasının 10'uncu ve son Nimitz sınıfı uçak gemisi olma özelliÄŸini taşıyor. 30 deniz mili üzerinde azami hıza sahip gemiye iki nükleer reaktör tarafından güç saÄŸlanıyor. Bu reaktörler yakıt ikmali yapmaksızın 20 yıl süreyle çalışma özelliÄŸi taşıyor.
Neredeyse ABD'deki Empire State binası kadar uzunluÄŸa sahip uçak gemisi, 80'den fazla savaÅŸ uçağını taşıyabiliyor. Yaklaşık 5 bin kiÅŸilik mürettebatın bulunduÄŸu gemide, günlük yemek porsiyon kapasitesi 18 bini aşıyor. Uçak gemisinde 3 ay yetecek yiyecek stoku da bulunuyor. Deniz suyunu damıtarak içme suyu yapan sistemleri kullanan gemi günlük 2 bin eve yetecek kadar suyu damıtabiliyor. Yaklaşık 30 bin lambanın yer aldığı gemide, bin 400 telefon bulunuyor.
Güvertede hareketli dakikalarUçak gemisinin güvertesindeki hareketlilik özellikle iniÅŸ ve kalkış zamanlarında artıyor. Gemiye teker deÄŸdiren uçakların kısa sürede durabilmeleri için güvertede sıralanmış çelik halatlar bulunuyor. Uçakların kuyruk bölümlerinin altında kancaların halatlara takılmasının ardından yaklaşık 250 kilometre hızdaki uçaklar 120 metrede durarak iniÅŸlerini tamamlıyor. Uçaklar çelik halatları kaçırmaları durumunda tekrar inmeyi denemek için havalanıyor.
Uçakların kalkışlarında ise burun kısmındaki lastiklere baÄŸlanan ve "mancınık" olarak adlandırılan aparat yardımcı oluyor. Yapılan kontrollerin ardından verilen iÅŸaret sonrasında aparat uçağın hızla hareket etmesini saÄŸlıyor. Ä°ki saniye gibi kısa sürede 300 kilometre hıza ulaÅŸan uçaklar daha sonra motorlarının yardımıyla uçak gemisinden havalanıyor.
Farklı renk üniformalar farklı görevleri temsil ediyorÄ°niÅŸ ve kalkış sırasında farklı düzenlerin alındığı güvertedeki askerler önemli görevler üstleniyor. ÇeÅŸitli görevlerde bulunan askerler giydikleri farklı renkli üniformalarla ayrılıyor. Farklı renkli kıyafetler uçuÅŸ güvertesindeki farklı görevleri de temsil ediyor.
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABÄ°LÄ°RSÄ°NÄ°Z
- 0SEVDÄ°M
- 0ALKIÅž
- 0KOMÄ°K
- 0Ä°NANILMAZ
- 0ÃœZGÃœN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.