10 milyon lale dikildi
KonyaKonya Büyükşehir Belediyesi, şehrin her tarafına diktiği lale ve diğer çeşit bitkileri tanıtmak amacıyla yerel basınla bir gezi düzenledi. Gezi sırasında konuşan Park ve Bahçeler Şube Müdür Vekili Ceylani Kılıç, Konya’ya yaklaşık 10 milyon lale ve türlerinin dikildiğini söyledi
Konya Büyükşehir Belediyesi, Konya’nın her bölgesine diktiği lalerin tanıtımı için yerel basın ile birlikte bir gezi düzenledi. Gezi sırasında Konya Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Şube Müdür Vekili Ceylani Kılıç ve Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Dairesi Başkanı Ahmet Köseoğlu lale üretimi ve Konya’daki durum ile ilgili bilgiler verdi.
10 MİLYONA YAKIN BİTKİ ŞEHİRLE BULUŞTU
Konya’nın Selçuklu Devletine başkentlik yaptığını ve Alaeddin Tepesi’nin lale bahçesi olarak adlandırılmaya başlandığını dile getiren Park ve Bahçeler Şube Müdür Vekili Ceylani Kılıç, “Her yıl Nisan ayı içinde bu alanı lale şenliğine çeviriyoruz ve insanlarımızın mutlu, huzurlu olmasını sağlıyoruz. ‘Çiçek gibi Konya’ sloganımızla örtüşen bir çalışma gerçekleştirdik ve Alaeddin Tepesi’ne 1 milyon lale ve nergis, çiğdem, sümbüllerle beraber 1 milyon 600 bin adet bitkiyi halkımızın kullanımına sunduk. Şehir geneline diğer soğanlı bitkilerle beraber toplamda 9, 5 milyon lale ve soğanlı bitki diktik. Belediyemiz 10 milyona yakın bitkiyi şehrimizle buluşturdu. Şuanda şehrin her noktasında bu güzellikleri görebiliriz” diye konuştu. Bu alanların Konyalı ve şehir dışından gelen insanlar tarafından mutlaka görülmesi gerektiğini dile getiren Kılıç, lalenin anavatanının Konya olduğunu ve Hollanda’ya bitkinin Konya’dan gittiği bilgisini verdi.
LALENİN ANAVATANI KONYA
Osmanlı Devleti zamanında Konya’dan İstanbul’a giden lalenin oradan Hollanda’ya gönderildiğini dile getiren Kılıç, “Selçuklu Devleti zamanında sanat ve kültürün zirveye çıktığı dönemde lale Konya’da hayat bulmuş. Uzun yıllar maalesef Hollanda’dan laleler almışız ama Konya’da akıllı ve cesur üreticimiz lale üretimi başlattı. Yaklaşık 15 yıldır ilimizde lale üretimi çalışmaları devam ediyor. Bu sayede Konya lale ihraç eder pozisyona geldi ve Türkiye’nin lale üretiminin yüzde 98’ini Konya karşılıyor. Artık yaklaşık 50 milyon lale Konya’da üretiliyor. Bizde kendimiz üretilen laleleri kullanıyoruz” ifadelerini kullandı. Alaeddin Tepesi’ne her dönem bitki ektiklerini belirten Kılıç, sezonluğa göre yeni uygulamalar yaptıklarını ve bu alanları vatandaşların her mevsim ziyaret edebileceğini aktardı.
Gezi sırasında bir gazetecinin alt geçitlere dikilen çiçeklerin yanlış uygulama sonrasında boşa gittiğini söylemine cevap veren Kılıç, “Gerek Alaeddin tepesi gerekse diğer yerlere ekilen çiçeklerimiz Konya’da üretiliyor ve biz ürettiğimiz çiçekleri kullanıyoruz. Bizim sloganımız Çiçek gibi Konya ve bu sloganla çalışmalarımıza başladık. Duvar bahçeleri dediğimiz al geçitlere ekilen çiçeklerimiz sezonluk çiçekler. Baharda çiçekleri monte ediyoruz ve kış ayına kadar orada kalmasını sağlıyoruz. Şehrimize değer ve güzellik katıyor. Buraya dışardan gelen insanlar övgü ile bahsediyor ve çok yüksek miktar para harcanmıyor. Güzellikler devam etmeli, güzelliklerin bedeli olur” şeklinde konuştu.
‘EDİRNE’Yİ LALE KENTİ BİLİRDİK’
Gezi sırasında Konya’ya, Edirne’den geldiklerini söyleyen ve Edebiyat Öğretmeni olduğunu ifade eden Tuğba Yavuz, öğrencileri ile birlikte Konya’yı gezdiklerini ve çok beğendiklerini aktardı. Yeşil alanların çok hoşlarına gittiğini anlatan Yavuz, “Çarşıyı gezdiğimiz sırada sürekli temizlik işçilerinin çalıştığını gördük. Bu konuda insanların duyarlı olduğunu düşündük. Her yerin park olması çok güzel. Özellikle lalelere bayıldık. Edirne’yi lale kenti bilirdik ama yanıldık. Gidince belediye başkanımıza sitem edeceğiz. Çok memnun kaldık” sözlerini kullandı.(Mustafa KARAKAYA)
İlginizi Çekebilir