100 derecede ekmek kavgası
KonyaYılmaz Avcı, 70 yaşında ve 50 yıldır ekmeğini 60 derecenin üzerine çıkar sıcaklıkta demir döverek kazanıyor. Mesleğinin son temsilcilerinden olan Yılmaz Avcı, çırak yetişmediğini ifade etti
Konya’da Meram İlçesi sınırlarında bulunan ve yaklaşık 100 yıldır, demirciler sokağında sanatlarını yaşatmaya çalışan demirci ustaları, 60 dereceye ulaşan sıcağa rağmen kor ateşin karşısında alın teri dökmeye devam ediyor. Yılmaz Avcı, 70 yaşında ve 50 yıldır aynı dükkanda demire şekil vererek, rızkını kazanmanın mutluluğunu yaşıyor. Demir tezgâhının başında sıcaklığın 60 dereceyi geçtiğini dile getiren Yılmaz Avcı, şartlar ne kadar zor olursa olsun geçimlerini sağlamak için çalışmak zorunda olduklarını dile getirdi.Mesleğe çıraklıktan başladığını anlatan Yılmaz usta, demire şekil vermenin bir sanat olduğunu fakat bu sanatın teknoloji ile birlikte de yok olmaya başladığını söyledi. Yılmaz Avcı, eski buğday pazarı karşısında bulunan dükkanda çıraklıktan başladığı işini bu yaşına rağmen severek yaptığını belirterek, “Demir’den çapa başta olmak üzere tarımsal alanda kullanılabilecek tüm ürünlerin üretimini yapabiliyoruz. Her yıl bir önceki yılı arar olduk. Teknoloji yaygınlaştıkça bizim meslekte ortadan kalkmaya başladı” dedi. Çırak bulamadıklarını ifade eden Avcı, “Bu işi yapan 3-5 usta kaldık. Onlarda benim gibi yaşlı. Bir çoğu iş yerini bile açmıyor. Açanda ocağını ateşlemiyor. Biz bunca yıllık birikimimizi yakaladığımız müşteri güveninin ekmeğini yiyoruz. Benden sonra bu işi yapacak usta bulamayacaksınız” diye konuştu. Haber: Fatih ERSOY
İlginizi Çekebilir