AB liderleri Brexit zirvesinde buluşacak
EkonomiAB Zirvesinin gündemi, İngilterenin ABden ayrılması (Brexit) olacak. Liderlerin, ayrılık anlaşmasına imza atması ve İngiltere ile AB arasında gelecekte inşa edilecek ilişkiyi belirleyecek siyasi deklarasyonu onaylaması bekleniyor.
BRÜKSEL (AA) Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerin liderlerinin katılımıyla yarın toplanacak AB Zirvesinin gündemini, İngilterenin ABden ayrılması (Brexit) oluşturacak.
Belçikanın başkenti Brükselde yarın yapılacak zirve, AB üyesi ülkelerin devlet ve hükümet başkanlarını bir araya getirecek.
AB Konseyinde yapılacak zirvede, AB ve İngiltere arasında yaklaşık 1,5 yıldır devam eden Brexit müzakerelerinde sağlanan ilerleme değerlendirilecek.
Zirvede, AB üyesi ülke liderlerinin, 585 sayfalık ayrılık anlaşmasına imza atması ve İngiltere ile AB arasında gelecekte inşa edilecek ilişkiyi belirleyecek siyasi deklarasyonu da onaylaması bekleniyor.
Ayrılık anlaşmasıAB ve İngiltere müzakerecileri tarafından hazırlanan ayrılık anlaşması metninin Brexit sonucunda ortaya çıkacak bütün konularda hukuki netlik sağlaması öngörülüyor. Anlaşmayla, AB ve İngiltere vatandaşlarının karşılıklı olarak ikamet ettikleri ülkelerde daha önce olduğu gibi yaşamaya, çalışmaya, eğitim almaya ve sosyal haklardan yararlanmaya devam edebilmeleri amaçlanıyor.
AB üyesi 28 ülke olarak geçmişte verilen mali taahhütlerin de İngiltere tarafından tam olarak yerine getirileceğine dikkati çekilen anlaşmada, Avrupa Atom Enerjisi Topluluğu (Euratom), fikri mülkiyet hakları, coğrafi işaretler, tescilli ticari ürünler, kişisel verilerin korunması gibi alanlarda ortak çözümler yer alıyor. Anlaşmada, AB üyesi İrlanda Cumhuriyeti ile İngiltereye bağlı Kuzey İrlanda arasındaki sınır sorununa yönelik çözüm de bulunuyor.
Cebelitarık sorunuBrexit anlaşmasındaki mevcut ifadelerin yeterli olmadığını savunan İspanya hükümeti, Cebelitarıkın statüsü ile ilgili durumun hukuki açıdan netleştirilmesini istiyor. İspanyol hükümeti yetkilileri, yarımada ile ilgili müzakerelerin sadece İngiltere ve İspanya arasında yürütülebileceğinin açıklığa kavuşmasını şart koşuyor. Bu konuda karşılıklı müzakereler ise devam ediyor. Mevcut durumda üzerinde durulan alternatif çözüm ise İspanyanın kaygılarını ortadan kaldırmak için Brexit anlaşmasının yanında ek bir deklarasyonun imzalanması olarak öne çıkıyor.
AB ile İngiltere arasında geçen hafta taslak ayrılık anlaşmasında uzlaşı sağlanmıştı ancak gelecekteki ilişkileri belirleyecek siyasi deklarasyon üzerinde müzakereler devam etmişti.
Kalan son konuları çözüme kavuşturmak için İngiltere Başbakanı Theresa May bugün Brüksele gelerek AB Komisyon Başkanı JeanClaude Juncker ve AB Konsey Başkanı Donald Tuskla görüşmeler gerçekleştirecek.
İngiltere, 23 Haziran 2016da yapılan referandumla ABden ayrılma kararı almıştı.AB ile İngiltere arasında Haziran 2017de başlayan müzakerelerde taraflar, geçen yılın sonunda İngilterenin AB bütçesine taahhütlerinden kaynaklanan yüklü bir ayrılık ücretinin ödenmesi ile vatandaş haklarının da aralarında yer aldığı bir dizi konuda ön anlaşmaya varmıştı.
İngiltere, 29 Mart 2019da ABden resmen ayrılacak.
İlginizi Çekebilir