© Konya Postası 2021

Ağız sütünü biliyor muyuz?

Ağız sütü ineğin yeni doğum yaptığında ilk iki üç gün içinde memesinden gelen besindir. Herkes tarafından çok fazla bilinmeyen ağız sütü içinde normal süte göre daha çok mineraller bulunmaktadır. Ağız sütünün yoğurt kıvamında olduğunu belirten Özkardeşler Besicilik işyerinin sorumlusu Derviş Büyükeski, Ağız sütü yoğurt kıvamında olduğu için süt ile karıştırılıp ateşte kaynatmadan ısıtılarak hazırlandığını söyledi.

“İNEĞİN AĞIZ SÜTÜ”

İneklerde daha doğrusu memeli hayvanlarda, doğumdan hemen sonra salgılanan ve normal sütten çok farklı olan ağız sütü, yeni doğan yavrular için bahşedilen eksiksiz bir gıdadır. İnek yeni doğum yaptığı ilk iki üç gün süt yerine ağız sütü gelmektedir. Ağız sütünü yeni doğum yapmış ineğin yavrusu dananı için besleyici bir özelliğe sahiptir. Ağız sütünün içinde protein, yağ, mineral maddeler, vitaminler ve bağışıklık maddeleri, sonradan salgılanacak süte göre daha fazla bulunmaktadır. İnek besleyen insanlar yeni doğmuş ineğin ağız sütünü çok az bir miktarını alırlar geri kalanını dana için önemli bir besleyici madde olmasından dolayı danaya içirirler. Ağız sütünde normal süte göre daha fazla mineral bulunduğu için inek besleyen insanlarda içmektedirler. İnek besleyen insanlar, Ağız sütüne şeker, pekmez ve süzme bal maddeler katarak tüketmektedir.

“YOĞURT KIVAMI VARDIR”

Özkardeşler Besicilik işyerinin sorumlusu Derviş Büyükeski, yıllardır çiftçi olduğunu aslında ağız sütünün kimse tarafından bilinmediğini belirtti. Büyüeski, “Anamdan doğdum doğalı çiftçiyim. Yıllardır hayvan beslerim. Ağız sütünü kimse bilmez. On kişiye sorun ağız nedir diye bilen sadece iki üç kişidir. Çünkü ağız sütünü ineğin yavrusu danaya veririz çok az bir miktarını biz alırız. Süt gibi alınıp satılmaz fazla” şeklinde anlattı. Ağız sütü normalde yoğurt gibi kıvamı olduğunu süt ile karıştırılıp yendiğini belirten Büyükeski, “İnek ilk doğum yaptığında memesinden süt yerine iki üç gün ağız gelir. İlk gün dana emer inek besleyen çiftçiler kesinlikle almaz. Dana içtikten sonra biz alırız. İneğe ve ineğin yavrusu danaya göre memeden gelen ağız miktarı farklıdır. Nasıl her inekten günde alınan süt miktarı farklıysa ağızda aynı şekildedir. Yani ineğe göre değişmektedir. İlk gün dana içtikten sonra bizde az bir miktar alırız. Ağız yoğurt kıvamındadır. Ağızı genelde evin hanımları yapar. Bir kilo ağıza bir kilo süt konarak ocak ısıtılır ama kesinlikle kaynatılmaz kaynatılırsa kesilir. Sütle karıştırılan ve ısıtılan ağız dinlendirilir ve kimisi pekmez katarak kimisi ise şeker veya süzme bal katarak yer” dedi.  (Mustafa ŞENOL)

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER