Antibiyotikte tüm Türkiye’yi geçtik
KonyaSağlık Bakanı Recep Akdağ’ın gereksiz antibiyotik kullanımında Türkiye’nin, OECD ülkeleri arasında en kötü durumda olduğunu açıklaması sonrası İl Sağlık Müdürü Yrd. Doç. Dr. Hasan Küçükkendirci de Konya’nın gereksiz antibiyotik kullanımı konusunda Türkiye ortalamasının üzerinde olduğunu söyledi
Hem ilaç israfının önüne geçmek hem de gereksiz antibiyotik kullanımının önlenmesi amacıyla başlatılan Akılcı Antibiyotik Kullanımı projesi kapsamında, doktorların teşhisini ve ilaç seçimlerini kolaylaştırmak amacıyla beta mikrobunu 5 dakikada tespit edebilecek hızlı beta testleri Sağlık Bakanlığı tarafından temin edilecek.
‘OECD ÜLKELERİ ARASINDA EN KÖTÜ DURUMDAYIZ’
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, ‘Akılcı Antibiyotik Kullanımı Lansman Toplantısı’nda yaptığı konuşmada, Türkiye'de antibiyotiklerin çoğu zaman gereksiz biçimde kullanıldığının altını çizerek, "Gereksiz kullanım nedeniyle bakterilerin antibiyotiklere direnç göstermesi bakımından OECD ülkeleri arasında en kötü durumdayız. Yanlış işitmediniz" demişti.
ANTİBİYOTİK SINIRLAMASI
Sağlık Bakanı Akdağ’ın açıklamasının ardından antibiyotik kullanımının sınırlandırılması için çalışmalar başladı. Akılcı Antibiyotik Kullanımı uygulaması konusunda açıklamalar yapan Konya İl Sağlık Müdürü Yrd. Doç. Dr. Hasan Küçükkendirci, Konya’daki antibiyotik kullanımının Türkiye ortalamasının üzerinde olduğunu söyledi. Akılcı antibiyotik kullanımı ile gereksiz ve bilinçsiz antibiyotik kullanımının azalacağına vurgu yapan Küçükkendirci, buna bağlı olarak da hem bakterilerde ilaçlara karşı direnç gelişmesi ve bu direnç nedeniyle gerçekleşen ölümler, hem de ilaç israfının önlenmiş olacağını belirtti.
‘KONYA, TÜRKİYE ORTALAMASININ ÜZERİNDE’
Antibiyotiklerin vücutta bulunan veya dışarıdan bulaşan mikropları öldüren ya da çoğalmalarını engelleyen doğal veya kimyasal maddelerden üretilen ilaçlar olduğunu kaydeden Küçükkendirci, Türkiye’de antibiyotik kullanımının Avrupa ülkelerine oranla 2-3 kat daha fazla olduğunu ifade etti. Küçükkendirci, “Antibiyotik kullanımı tüm dünyada mevcut olmakla birlikte Türkiye’deki kullanımı Avrupa ülkelerinin 2-3 katı civarındadır. Konya’daki antibiyotik kullanımı ise Türkiye ortalamasının biraz üzerindedir” dedi.
‘VİRÜSE ETKİSİ OLMAYAN ANTİBİYOTİK KULLANILIYOR’
Kış mevsiminde boğaz enfeksiyonlarının arttığını ve bunun nedeninin yüzde 70-80’nin virüslerden kaynaklandığını dile getiren Küçükkendirci, “Kış mevsimi nedeniyle artan boğaz enfeksiyonlarının yüzde 70- 80’i virüslerden kaynaklanmaktadır. Buna rağmen boğaz enfeksiyonlarında; virüslere hiçbir etkisi olmayan antibiyotikler kullanılmaktadır. Boğaz enfeksiyonlarına bir bakteri türü olan ve antibiyotiklerin etkili olduğu, beta mikrobu neden olabilmektedir. Bu durumda hekimin önerdiği doz ve sürede antibiyotik kullanımı gereklidir” şeklinde konuştu.
İLAÇ İSRAFI ENGELLENECEK
Sağlık Bakanlığının ilaç israfını engellemek için çalışma başlattığını aktaran Küçükkendirci, “Sağlık Bakanlığımız, gereksiz ve bilinçsiz kullanım nedeniyle antibiyotiklere karşı bakterilerde gelişen direnç olgusunu azaltmak ve ilaç israfını engellemek için Akılcı Antibiyotik Kullanımı konusunda ulusal bir çalışma başlatmıştır. Bu çalışma kapsamında, antibiyotiklerin reçete edilmesine her hangi bir sınırlama getirilmemiştir. Hekimlerimizin teşhislerini ve tedavi için belirleyeceği ilaç seçimlerini kolaylaştırmak için beta mikrobunu, hastalarını muayene ettikleri sırada, 5 dakikada tespit edebilecekleri hızlı beta testleri Bakanlığımızca temin edilerek, Türkiye genelinde dağıtımı yapılmıştır” diye konuştu.
ANTİBİYOTİK KONUSUNDA FARKINDALIK ŞART
Türkiye’de antibiyotiklerin reçetesiz olarak satışının yasak olduğunu söyleyen Küçükkendirci, “Ülkemizde, Antibiyotiklerin reçetesiz satışı yasaktır. Ancak bazen bize veya yakınlarımıza ait bitirilmeyen, ecza dolaplarında saklanan ilaçlar; ‘Bu çok iyi bir ilaç, bana iyi gelmişti, bir dene bakalım’ şeklinde yanlış yaklaşımlarla doktor muayenesi olmadan çevre tavsiyesi ile tüketilebilmektedir. İl Sağlık Müdürlüğü olarak, halkımızı doktora danışmadan ilaç kullanmanın zararlarıyla ilgili bilgilendirmek istiyoruz. Konya Valiliği, Konya Büyükşehir Belediyesi, Milli Eğitim Müdürlüğü ve Konya Şoförler Odasının destekleriyle belediye otobüsleri, tramvaylar, dolmuşlar ve billboardlar da konu ile ilgili afişlerimiz yer alıyor. İlimizdeki tüm sağlık kuruluşlarında hasta ve hasta yakınlarına, tüm okullarda da öğrencilerimiz ve ailelerine dağıtılacak olan el broşürleri ile akılcı antibiyotik kullanımı konusunda bilgilendirmek ve farkındalık oluşturmak için tüm vatandaşlarımıza ulaşmaya çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.(Mustafa KARAKAYA)
İlginizi Çekebilir