Ar-Ge Zirvesi’nde ‘Millilik’ vurgusu
KonyaKonya Gıda ve Tarım Üniversitesi, üniversite, özel sektör ve kamu temsilcilerini bir araya getiren 4.0 için Ar-Ge Zirvesine ev sahipliği yaptı. Zirvede Yerli ve Milli teknoloji geliştirmenin önemine vurgu yapıldı
TEKNOLOJİ, TEK BİR SEKTÖRÜ DEĞİL, BÜTÜN SEKTÖRLERİ İLGİLENDİRİYOR
Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi tarafından gerçekleştirilen 4.0 için Ar-Ge Zirvesi üniversite, sanayi ve kamu temsilcilerini bir araya getirdi. İlki gerçekleştirilen Ar-Ge Zirvesinde, Türkiye’de Ar-Ge Merkezlerinde üretilen bilgi ve ürün, yürütülen proses, yaşanılan sorunlar, önerilen çözümler sektör temsilcileri, araştırmacılar, akademisyenler ve paydaşlar tarafından masaya yatırıldı.
Zirvede konuşan Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cumhur Çökmüş, “Teknolojinin veya bilişim teknolojilerinin yaşamımızda kullanımını artık bilmemek mümkün değil. Yaşamımızın her anına geçti ama bu sırada sanayi devriminin de bir o kadar hayatımıza geçirilmesi gerekiyor. Teknoloji, tek bir sektörü değil, bütün sektörleri ilgilendiriyor. İnsan sosyolojisini, psikolojisini, davranışlarını ve ilişkilerini etkiliyor. Ülkemizin bu teknolojiyi en iyi şekilde adapte etmesi gerekiyor. Geçmişte bazı basamakları atladık. Ama bu 4.0’ı atlamamamız gerekiyor. Gıda, tarım, endüstri veya diğer alanlarda da atlamamalıyız. Geçtiğimiz günlerde YÖK’de yapılan toplantıda yeni mesleklerin türemesi konusunu da konuştuk. Şu anda yürütülen işlerin yüzde 90’ı bilişim teknolojileri üzerinden yürütülüyor ve birçok meslek ortaya çıkartılıyor. Bundan önce olmayan, daha önce olup tekrar gelişen, şekil değiştirip yeniden oluşan meslekler var. Son 10 yılda 2 milyon yeni iş alanı ortaya çıkartıldı” şeklinde konuştu.
TARIM VE GIDADA SÜRDÜRÜLEBİLİR GÜVENLİĞİN TEMELİ KOOPERATİFÇİLİKTİR
Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Dr. Mikdat Çakır ise; sürdürülebilir tarımsal üretim ve gıda sanayisinin gelişme ve kalkınmadaki rolünü anlattı ve kooperatiflerin stratejik önemine değindi. Bu konuda Türkiye’de Anadolu Birlik Holding üst çatısı altında oluşturulan Konya Şeker şirketler yapılanmasının ve Torku markasının kooperatifçiliğin dünyadaki nadide bir örneği ve zirvesi olduğunu söyledi ve şöyle konuştu; “Klasik ekonomide rekabetçi üstünlüğün sağlanması için temel üretim faktörleri olan; toprak, emek, sermaye ve girişimciliktir. Ancak eşiğinde bulunduğumuz ve Endüstri 4.0 olarak adlandırılan dördüncü sanayi devriminde bu üretim faktörlerinde dijital teknolojilerin kullanılarak bilgi temelli ekonomiye geçiş yapılması gerekiyor. Bu alanda Anadolu Birlik Holding, Yerli ve Milli teknolojinin geliştirilmesi amacı ile Konya Gıda ve Tarım Üniversitesini kurdu. Anadolu Birlik Holding bünyesinde oluşturulan, sıfır atık prensibine dayalı biyoekonomik sistemin bir sonucu olarak geliştirilen Torku markası çiftçilerinin ürettiği ürünlerin katma değerli ürünlere dönüştürülerek, daha fazla kazanç elde etmelerini sağlamıştır. Bundan sonraki süreç orta ve dar gelirli kesimin ulaşabileceği fiyat aralığını yakalamaktır. Kısıtlı gelir sahiplerinin ulaşamadığı gıda ortamı adaletsiz ve vahşi bir ortamdır.”
GELENEKSELLEŞTİRİLMESİ HEDEFLENİYOR
Zirvenin ilk gününde gerçekleştirilen oturumlara yaklaşık 300 kişi katıldı. En yoğun katılım ise sanayi sektöründendi. Zirveye, Konya’nın yanı sıra Karaman, Niğde, Aksaray, İzmir ve İstanbul’dan da firma temsilcileri katıldı. Aksaray Üniversitesi, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi, KTO Karatay Üniversitesi ve Selçuk Üniversitesinden akademisyenler de katılımcılar arasındaydı. Üniversitedeki akademisyenlerin yanı sıra firmalara danışmanlık hizmeti veren akademisyenler de zirveden faydalanmak için Konya Gıda ve Tarım Üniversitesine geldi. Zirveye katılan öğrencilerin büyük bir bölümü yüksek lisans öğrencisiydi. Kamu temsilcileri ile bir araya gelme imkânı bulan Ar-Ge merkezlerinin temsilcileri, karşılaştıkları sorunlarının çözümüne yönelik fikir alışverişinde bulundu. Öğrenciler de Ar-Ge çalışmaları hakkında bilgi sahibi oldu. Kamu, sanayi ve üniversitelerin birlikte hareket etmesi için ciddi bir ortam hazırlayan zirvenin ikincisinin Nisan 2021’de yapılması ve gelenekselleştirilmesi hedefleniyor. Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi bu organizasyonla Konya’nın tanıtımına da ciddi bir katkı sağlamış oldu. Zirvede, yerli ve milli ürünlerin ortaya konularak dışa bağımlılığın azaltılması gerektiğine de dikkat çekildi.
Programa; Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Dr. Mikdat Çakır, Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cumhur Çökmüş, Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi Rektör Yardımcıları, Dekanları, Anadolu Birlik Holding Yetkilileri, Kamu ve Özel Sektör Temsilcileri, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
Zirvenin, oturum başkanlıklarını Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Münevver Sökmen ve Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Öğretim Üyesi İhsan Erdem Kayral’ın yaptığı, açılış oturumlarına konuşmacı olarak katılan; T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Ar-Ge ve Tasarım Uzmanı Mustafa Keçeli, T.C. Sosyal Güvenlik Kurumu Konya İl Müdürlüğü Meram Merkez Müdür Yardımcısı Fatih Morbel, Konya Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Hüsamettin Sönmez, Konya Şeker Atıştırmalık İş Birimleri Koordinatörü Rafet Karataş, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Konya İl Koordinatörü Hakan Doğan, Konya Ovası Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı Tarım ve Kırsal Kalkınma Koordinatörü Ümit Yorgancılar, Tarım Kredi Kooperatifleri Konya Bölge Birliği 2607 Sayılı Konya Tarım Kredi Kooperatifi Müdürü Ramazan Yiğit, Türkiye İş Bankası A.Ş. Birim Müdürü Özgen Şenel tarafından, Türkiye’de Ar-Ge Merkezlerinin Getirdiği Yenilikler ve Fırsatlar ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık alanlarında finansal destek sistemleri hakkında öneriler ve bilgiler paylaşıldı.
İlginizi Çekebilir