© Konya Postası 2021

Bahla Kalesi

Bahla Kalesi, Umman'da, Bahla Vahası'nda yer alan Djebel Akhdar'ın eteklerinde yer alan dört kaleden biridir. 1987 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak ilan edilmiştir

12. yüzyıldan 15. yüzyılın sonlarına kadar bölgeye hakim olan Banu Nabhan topluluğu tarafından yaptırılmıştır.

1988'den 2004'e kadar, Tehlike altındaki Dünya Mirasları listesinde yer almıştır.

Bahla Vahası muhteşem bir manzaraya sahip… Burada bulunan kale ve surlar kil kullanılarak yapılan önemli mimari eserler…

Bu bölge 12. yüzyılda gelişmeye başlamış.

Mesud El Yezidi, Tarihçi: “Bahla Kalesi Umman’da bulunan en eski yapılardan… Nabhani Hanedanlığı döneminde Umman uzun yıllar başkent olarak kaldı ve yaklaşık 500 sene burada hükümranlık sürdüler.’‘

O zamandan beri insanlar bu kayaların içerisindeki evlerde yaşadılar. Evler birbiriyle bağlantılıydı ve içleri güzel bir şekilde dekore ediliyordu.

Mesud El Yezidi, Tarihçi: “Duvarda bulunan bu bölmeye Rosanna diyoruz. İnsanlar buralara parfüm, mum ya da fener koyarlardı. Evlerin içi bu şekilde aydınlanıyordu.’‘

Vahayı geride bırakarak deniz ve sarp kayalıkların arasındaki başkent Muscat’a gidiyoruz.

Buradaki Arabesk mimari, şehrin geleneksel ve modern çizgilerinin izlerini taşıyor.

Halima Albulushi gibi yeni nesil çağdaş sanatçılar için burası ilham verici bir yer.

Halima Elbuluşi, Sanatçı: “Eğer Muscat’ı renklerle anlatsaydım sanırım beyaz rengi seçerdim. Çünkü buradaki evler kısaca her şey beyaz.’‘

“Ve biraz da kahverengi… Pencerelerde, kapılarda ve dağlarda kahverengi tonları görebilirsiniz. Bir de denizin rengi maviyi seçerdim.’‘

Şehrin renkleri Sultan Qaboss Büyük Cami’nin eşsiz mermerleri üzerine de yansımış. Burası ülkenin en güzel tarihi yapılarından birisi…

Dünyanın en büyük camilerinden biri olan bu eşsiz mimari yapı içerisinde yaklaşık 20 bin kişi aynı anda namaz kılabiliyor.

Bedir El Duhli, Ummanlı Turist Rehberi: “Camide farklı mimari tarzlar bir araya gelmiş. Batı, doğu ve Orta Asya mimarileri…’‘

Caminin içerisindeki en göz alıcı şeylerden biri büyük kristal avize… 14 metre uzunluğunda ve sekiz ton ağırlığındaki bu avizede bin 100 adet lamba kullanılmış.

Caminin ana kubbesi altındaki geniş alanı aydınlatan bu avize yerel halk için çok değerli…

Bedir El Duhli, Ummanlı Turist Rehberi: “Bu cami Umman’ın kişiliğini yasıttıyor ve biz de bununla gurur duyuyoruz.’‘

Şehrin dokusunu yansıtan diğer bir özellik de labirent gibi olan dar yolları… Burası Umman’daki en eski pazar ve el yapımı ürünleriyle biliniyor.

 

Etrafa yayılan tütsü kokuları ziyaretçilere otantik bir atmosfer sunuyor.

Aktar El Baluşi, Esnaf: “Mutrah Çarşısı insanların buluşma noktasıdır. Genç ve yaşlı insanlar burada bir araya gelip sohbet eder ve kahve içerler.’‘

Muscat Kraliyet Opera Evi şehrin kültürel vizyonunu yansıtan bir başka yapı… Dünyaca ünlü bu mekanda Jonas Kaufmann, Placido Domingo ve Renee Flemming gibi ustalar konser vermiş.

2011 yılında açılan bu modern İslami mimari yapı, opera, bale, caz ve Arap müziği gibi birçok farklı etkinliğe ev sahipliği yapmış.

Umberto Fanni, Kraliyet Opera Evi Müdürü: “Bu Kraliyet Opera Evi farklı kültürleri bir araya getirmek için bir köprü vazifesi görüyor ve genç nesillere geçmiş ve geleceklerine ilişkin değerleri daha iyi tanıması için bir fırsat veriyor.’‘

…………….

Umman'da Gezilecek Yerler

SULTAN  QABOOS ( KABUS) CAMİSİ

Bu görkemli caminin yapımı 1995’te başlayıp altı yıldan fazla sürmüş. Beş bin metrekareden büyük ana mekanı, yerden 90 metre yüksekliğinde olağanüstü bir kubbe örtüyor. Kubbenin özelliği sadece yüksekliğinde değil, altın mozaikler ve camdan yapılmış. Tam anlamıyla göz alıcı. Ana minaresi de kubbeyle aynı boyda ama köşelere yerleştirilenler sadece 45 metre yüksekliğinde. Hem içeride hem de dışarıda olmak üzere toplamda 20 bin kişinin aynı anda ibadet edebildiği cami, dünyanın en büyük ikinci el dokuma halısına ve avizesine ev sahipliği yapıyor. Halının ağırlığı 20 tondan, avizedeki ampul sayısı da 1000’den fazla. Kadınlar kısmında ise Osmanlı dokunuşları göreceksiniz.

AL ALAM (SULTAN SARAYI)

Alam Sarayı olrak da biline yapı şehrin “Eski Muscat” olarak adlandırılan bölgeside ve deniz kıyısında inşa edilmiş. Osmanlı mimarisinin izleri açıkça görülüyor. Şehir merkezinden taksiyle 10 dakika kadar tutuyor. Ziyaretçilerini sadece mimarisiyle değil, bir tablo güzelliğindeki bahçesiyle de etkiliyor.

MÜZELER

Bayt Az Zubair: Şehrin görülmezse olmazlarından. Zubair Ailesi’ne ait bu özel müze 1998 yılında açılmış. El sanatları, silahlar, mücevher gibi hemen herkesin ilgi alanına girebilecek çeşitlilikte bir koleksiyona sahip  ().

Ulusal Müze: 1978’de kapılarını açan müze, gümüş ve bakırdan yapılmış objeler, bu ülkeye özgü tarihi gemilerden örneklerin yanı sıra İslam alemi için çok önemli mektubu da sergiliyor: Hz. Muhammed’in Umman halkını Müslümanlığa davet etmek için zamanın şeyhine hitaben yazdırdığı mektup.

Umman-Fransız Müzesi: Bina 1896’da Umman Sultanı tarafından Fransız elçisine hediye edilmiş, bugünse bir müze. 1992’de Mitterand ve Sultan Qabus bin Said tarafından açılan müze, Umman ve Fransız devletleri arasındaki ticari ve diplomatik ilişkilerin gelişimini anlatıyor.

Ghalya Modern Sanat Müzesi: Muttrah Kalesi’nin yanındaki müze 2011’de açılmış. Üç bölümden oluşuyor. Eski Ev bölümünde ülkenin geleneklerini, yaşam tarzını yakından tanıma imkanını bulacaksınız. Minimalist Sanat Galerisi Umman’ın çağdaş sanatçılarını dünyaya tanıtmak amacıyla planlanmış. Üçüncü bölümde ise giysiler sergileniyor. ()ve

Türk vatandaşlarından vize isteniyor. Konuyla ilgili  İstanbul F.Başkonsolosluğu web sitesindeki vize bilgilerine bakınız.

Grand Hyatt, Al Bustan Palace, Shangri-La, Inter-Continental gibi 5 yıldızlı otellerin servis ve nitelikleri mükemmel.

Kredi kartı hemen hemen her yerde geçerli.

Umman dalgıçlar ve golf oynayanlar için  olanaklar sunan bir ülke. Muscat’ta Okyanusun ılık sularında yüzmek ziyaretçilere cazip gelen aktiviteler arasında.

Şehre ilk kez gelenler ve zamanı az olanlar için yerel  tur şirketlerinin turlarına katılarak  etrafı gezmek akıllıca olabilir. Tur rezervasyonunu otelinizin resepsiyonundan yapabilirsiniz.

Para birimi Umman Riyali, 2.66 Usd veya yaklaşık 6,- TL’ye eşit.

Souk denilen çarşıda yapacağınız alışverişlerinizde pazarlık etmek olağandır, AWM’ lerdeki dükkanların çoğunda fiyatlar sabittir.

Umman’A özgü bir hediyelik eşya arıyorsanız, gümüşten yapılmış eğri ağızlı hançerleri tercih edin. Ülkenin sembolü olan bu hançerlerin her boyu var.

Kredi kartı kullanmadığınız durumlarda daha fazla indirim alabilirsiniz.

Taksiye binmeden pazarlığınızı yapın.

Umman Turizm Bakanlığı’nın web sitesinden ülkeyle ilgili daha ayrıntılı bilgi alabilir tanıtım görüntülerini izleyebilirsiniz. ve 

Bunların dışında; Çocuk Müzesi (Children Museum), Askeri Müze (Military Museum), Umman’ın Kültür mirasını ve muhteşem doğasını anlatan müzeler vardır. Müzelerin konumları, açık oldukları gün ve saatleri ve diğer geniş kapsamlı bilgiler için www.omanet.om sitesine bakınız.

BANDAR JİSSAH TEPESİ

Muhteşem bir manzarayı kaçırmamak adına Bandar Jissah Tepesi’ne çıkıp tüm şehri seyretmeden buradan ayrılmayın.

KRALİYET OPERASI

Muscat’a gittiğinizde mutlaka  Kraliyet Operası’ndaki muhteşem gösterilerin tadını çıkartın. Ekim 2012’ de hizmete giren bu muhteşem güzellikteki mimari  olağanüstü bir temsille birleşince bilet bulmak kaçınılmaz olarak çok zor. Ya önceden rezervasyonunuzu yapın ya da otelinizden yardım isteyin. 

MUTRAH  SouK   (MATRAH KAPALI ÇARŞI VE PAZARI)

Muscat’ı ve şehre ruhunu veren insanları görüp ülkenin kültürü ile yakından tanışmak için en iyi yer. Gümüşler, tütsüler, çeşitli yiyecekler, otantik el işleri ve giysiler ilginç. İnsanlar genellikle “şöyle bir bakıp gitmek” için geliyorlar ama burada epeyce zaman geçiriyorlar.

SİNBAD’IN TEKNESİ

Masalı bilmeyen yoktur. Denizci Sinbad hem kötü kalpli şeyhe karşı direnir, hem de şehirdeki tüm genç kızların kalbini çalar. Aslında Binbir Gece Masalları’nın bir parçası Sinbad’ın hikayesi. Muscat’lılar Sinbad’ın hemşehrileri olduğuna inanıyor. Bu yüzden de masalda anlatılan geminin bir benzerini yapmışlar ve bir meydana koymuşlar. Unutmadan, bu tarz teknelere bu coğrafyada “Dhow” deniyor.

KALELER

Körfeze açılan dağların üzerinde iki kale var: Al Jalali ve Al Mirani. Şehrin denizden girişine hakim konuma inşa edilmişler ve görkemli bir mimariye sahipler. Her ikisi de ülkenin Portekiz hakimiyetinde olduğu 16.Yüzyılda yapılmıştır. Ziyaret etmezden önce açık olduğu günler hakkında bilgi alınız.

Umman Sultanlığı'nın diğer turistik yerleri ;

Umman'da gezginler için çeşitli seçenekler var. Balıkçılarla okyanusta kılıç balığı avına gidebilir, deve yarışlarını ya da boğa güreşlerini izleyebilir, çölde kum kay-kayı yapabilirsiniz. Dalmadan hoşlananlar Körfez'in sularını bir cennet gibi görebilir, denizin dibinde balık sürülerinin arasında kaybolabilirler. Deniz kaplumbağalarına ve yunuslara rastlamak Umman kıyılarında sürpriz değil. Turizm bürolarının düzenlediği çöl safarileri de rağbette. Muscat'tan iki saat uzaklıktaki Nizwa'da ülkenin en büyük kalelerinden biri var.  Jabrin kalesinin ahşap kapılarının işçiliği dikkate değer. A'Sharqiya'daki Al Fat'h köyü deve ve at yarışlarıyla ünlü. Ras Al Junayz, kumsalları kaplumbağaseverlerin hücumuna uğruyor. Sohar kenti, masal kahramanı "Sinbad"ın yaşadığına inanılan yer. Al Wusta'daki hindistancevizi ağaçlarıyla ve palmiyelerle dolu kumsallar,  Rasidarah'daki deniz kuşları ve renkli kayalar, Rasduqm'daki erozyonun yarattığı fil, insan kafası ve mantar gölgelerini andıran kaya şekilleri, Wadi Shuwaymiyah'taki vahşi doğa hayatı görüntüleri, Basra Körfezi'yle Umman Körfezi'ni birbirinden ayıran Hürmüz Boğazı'ndaki Musandam ise, stratejik bir öneme sahip. Yunusların gezindiği fiyordlarla dolu coğrafyasıyla, ilkçağ mezarlarıyla, tarih öncesi kaya resimleriyle ünlenen Musandam kenti körfezin Norveç’i olarak anılıyor ve dalış sporları için en gözde bölge. Mezarlarıyla, tarih öncesi kaya resimleriyle ünlenen Musandama en çabuk hızlı deniz otobüsleri ile ulaşılıyor. Ülkenin turist çeken diğer kenti ise, güneydeki Salalah. Salalah'ın altın kumlarına dalgalar vurdukça, binlerce küçük deniz kabuklu canlı kum tanecikleri arasında görünüp kayboluyor.

Son Söz; Umman; Henüz bozulmamış doğası, ürperten büyüleyici dağları, derin kanyonları, yemyeşil vadileri, halkın misafirperverliği, yerel mutfağı, uzakdoğuyu aratmayan muhteşem otelleri, Kızıldeniz’e aşık atan denizi, dalgıçlar için onlarca batık ve balıkları ile Umman görülmesi gereken en önemli arap ülkelerinden biri ve turizm hala bakir.

……………..

PRATİK BİLGİLER

Türk vatandaşlarından vize isteniyor. Konuyla ilgili  İstanbul F.Başkonsolosluğu web sitesindeki vize bilgilerine bakınız.

Grand Hyatt, Al Bustan Palace, Shangri-La, Inter-Continental gibi 5 yıldızlı otellerin servis ve nitelikleri mükemmel.

Kredi kartı hemen hemen her yerde geçerli.

Umman dalgıçlar ve golf oynayanlar için  olanaklar sunan bir ülke. Muscat’ta Okyanusun ılık sularında yüzmek ziyaretçilere cazip gelen aktiviteler arasında.

Şehre ilk kez gelenler ve zamanı az olanlar için yerel  tur şirketlerinin turlarına katılarak  etrafı gezmek akıllıca olabilir. Tur rezervasyonunu otelinizin resepsiyonundan yapabilirsiniz.

Para birimi Umman Riyali, 2.66 Usd veya yaklaşık 6,- TL’ye eşit.

Souk denilen çarşıda yapacağınız alışverişlerinizde pazarlık etmek olağandır, AWM’ lerdeki dükkanların çoğunda fiyatlar sabittir.

Umman’a özgü bir hediyelik eşya arıyorsanız, gümüşten yapılmış eğri ağızlı hançerleri tercih edin. Ülkenin sembolü olan bu hançerlerin her boyu var.

Kredi kartı kullanmadığınız durumlarda daha fazla indirim alabilirsiniz.

Taksiye binmeden pazarlığınızı yapın.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER