© Konya Postası 2021

Balı aracıdan değil ARICIDAN alın

Türkiye'nin önemli arıcılık merkezlerinden biri olan Konya'da bu yılki bal hasadı başladı. Ancak, elde edilen bal verimi arıcının yüzünü güldürmeye yetmedi

İklim koşullarındaki değişiklikler, arıların nektar toplama süreçlerini olumsuz etkileyerek bal üretimini olumsuz etkiledi.

Konya'da bu yıl bal hasadı sezonu, iklim değişikliği etkilerinin gölgesinde başladı. Konya Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Adem Genç, bu yıl verimlerin geçen yıllara oranla düşük olduğunu söyledi.

KIR BALLARINDA REKOLTE BU YIL DÜŞTÜ

Genç, “Bu yıl hava şartlarının olumsuzluğundan dolayı kış mevsiminin uzun sürmesi, mayıs ayında ise temmuz sıcaklıklarını yaşamış olmamız ve ardından havaların aniden soğuk gitmesi arılarımızın gelişimine izin vermedi. Arılarımız mayıs ayından itibaren yavru yapacağı ve bal koyacağı petek örümünü yapamadı. Bal yapmak için yeterli kadroyu sağlayamadı. Hava şartlarının dengesizliği, Kırsal bölgelerde yani çiçek ballarının olduğu yayla ve kırda bal oluşumunu kötü etkiledi. Bu geçen yıla oranda ballarda yüzde 40’lara kadar olan rekolte ile yüzde 60 kayıp oluştu. Bu yıl çoğu yerde bal olmadı ve arıcılarımız bal hasadı yapamadı” dedi. 

KONYA’DA AYÇİÇEK BALI OLMAYACAK DEDİLER

Adem Genç, “Son yıllarda ekimi artan kültürel bitkilerden Ayçiçek ve yonca bal vermeye başlaması ile arıcılarımızın yüzü bir nebze de olsa güldü. Ayçiçeği bal vermesi arıcılarımıza serum etkisi yarattı. Şu anda Konya’da Ayçiçek balı sağımı yapılıyor. Bu yıl Konya’da Ayçiçek balı olmayacak diye büyük endişemiz vardı ama diğer bölgelere göre en verimli bal Konya ovasından alınıyor.  Diğer illerden Adana’da 3 arıdan bir teneke bal alınırken, Trakya’dan 2 buçuk arıdan bir teneke bal alınırken şu an Konya’da 2 arıdan bir teneke alınıyor ve devam ediyor. Bu yıl arıcılar için geçtiğimiz yıllarda kovan başı 1.3 olan teneke ortalamasını   yakalayamayacağı görünüyor ve burada da baya düşüş yaşandı. Şu an Konya’nın Kulu, Cihanbeyli Altınekin, Yunak, Akşehir, Ilgın Selçuklu, Karatay, Çumra, Ereğli, Karapınar ve Güneysınır’da ekimi yaygın olan Ayçiçek ve yonca bal akımı devam etmektedir. Konya ovası farklı şehirlerden de gelen yaklaşık 10 bin gezginci arıcılarımıza ev sahipliği yapmaktadır. Bereketli bir sezon olması temennimiz var.” diye konuştu.

ÇOCUKLARINIZI VE SEVDİKLERİNİZİ ZEHİRLEMEYİN

“Ayçiçek balı diğer ballara nazaran sofrada tüketilebilir bir bal değil” diyen Başkan Genç, “Ayçiçek balı diğer ballara nazaran sofrada tüketilebilir bir bal olmaması hassasiyetle satışı toptan satılan ballar arasındadır. Konya’nın balı diğer illerin ballarına nazaran içinde diken ve diğer bitkileri barındırdığı için sofralık olarak tüketilebilir Ayçiçek balının içerisindeki polen oranının çok yüksek olması hasebiyle aslında çok kaliteli bir baldır ama berraklığının erken kaybolup çabuk kristalize olmasından dolayı sofra balı olarak kullanılmamaktadır. Genelde dolgu balı ve ballı üretim yapılan tüketim ürünlerinde kullanılır. Çok zahmetle üretilen bu balın pazar değerinin düşük olması ve tüccarları insafına kalmış olması arıcımızın şevkini kırmaktadır. Tüm arıcılarımıza bol bereketli bir sezon dilerim. Bal tüketicilerine önerim balı aracıdan değil ARICIDAN almaları. O marketlerde satılan bal benzeri ürünü almamalarıdır. Ne olduğu belli olmayan o ürünleri alıp çocuklarınızı ve sevdiklerinizi zehirlemeyiniz” ifadelerini kullandı.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER