“Bana bir şey olmaz demeyin”
KonyaGeçtiğimiz haftalarda 25 gün etkili olan kar yağışı Konya’da hayatı birçok alanda etkiledi. Bu süreçte yaptıkları çalışmalara değinen AFAD Müdürü Yıldız Tosun, vatandaşa çağrıda bulunarak, “Burada bir şey olmaz, olursa da bana olmaz” düşüncesinin yanlış olduğunu kaydetti
Geçtiğimiz haftalarda etkisini gösteren ve hayatı durma noktasına getiren kar yağışları, yeniden etkili olamaya başlayacak. 2016 yılı 21 Aralık gününden, 2017 yılı 16 Ocak gününe kadar ki süreçte kar ile yoğun bir şekilde mücadele ettiklerini ve bu konuda bütün kurumlarla koordineli çalıştıklarını ifade eden Konya İl Afet ve Acil Durum Müdürü Yıldız Tosun, Konya’nın yeni bir kar yağışına hazır olduğunu söyledi
VATANDAŞLAR YETKİLİLERE KULAK VERMELİ
Yoğun çalışmaların veya acil durumların meydana geldiği zamanlarda vatandaşların,yetkililerin çağrısına mutlaka uyması gerektiğine vurgu yapan Tosun, her vatandaşın tedbirini alması gerektiğini de ifade etti. Yapılan bütün çalışmaların vatandaşlar için olduğunu dile getiren Tosun, “Vatandaşlarımızdan biz şunu istiyoruz. Eğer vatandaşlarımız devlet kurumu veya yetkili bir kişinin verdiği talimata uyarsa kaos ortamı oluşmaz. Biz bu mücadeleyi verirken şöyle bir durumla karşılaştık. Karayolları Müdürlüğümüz yola bir levha koyuyor ‘giriş yapmayın’ diye. Ama vatandaşımız bu kurala uymuyor ve giriş yapıyor.Vatandaşların kurallara uymaması hayatlarını olumsuz etkiliyor .Eğer kurumlarımız çıkmayın diyorsa çıkmayalım, kış lastiği uyarısı varsa onu yerine getirelim. Bu konuda tedbirimizi elden bırakmamamız gerekiyor” şeklinde konuştu. Yaşanan kar yağışlarının sarkıtlar oluşturması ihtimaline değinen Tosun, vatandaşları bu konuda duyarlı olmaya çağırdı. Bilim adamlarının ilerleyen yıllarda daha yoğun kar yağışı beklediklerini açıkladıklarını aktaran Tosun, yine önümüzdeki yıllarda karla yaşamanın kültür haline geleceğe benzediğini söyledi.
“KAR YAĞIŞINA HAZIRIZ”
Şehrin yeni bir kar yağışına hazır olduğunu kaydeden Tosun, “Koordinasyon ve yürütme gibi herhangi bir konuda sıkıntımız olmuyor. Geçmişe baktığınız zaman Konya olarak icracı birimlerimiz kara hazırlıklı değildi. Ama şuanda ciddi manada koordinasyon içerisinde en kısa sürede olaylara müdahale ediyoruz. Biz ve destek çözüm ortaklarımız,elinde bulunan imkân ve kabiliyetleriyle dört dörtlük çalışıyor” dedi. Tosun, yayla ve yolda mahsur kalan bin 113 kişinin kurtarıldığını ve bu kişilerin ertesi gün yaşamlarına devam etmelerini sağladıklarını belirtti.
“BANA BİRŞEY OLMAZ DENMEMELİ”
Yaşanan olaylarda vatandaşların ‘Bana bir şey olmaz’ düşüncesiyle hareket etmemesi gerektiğini belirten Tosun, “Vatandaşlarımıza bir de şunu söylemek istiyorum. Lütfen ‘burada bir şey olmaz olursa da bana olmaz’ demeyelim. Bizler ve vatandaşlarımız en ufak ayrıntısına kadar düşünmeli ve tedbirimizi almamız gerekiyor. Bu çalışmaları yapan ülkeler bu şekilde hareket ediyorlar. Bizlere vatandaşlarımız da yardım etmeli. Herkesin bilinçli olması ve toplumsal duyarlılığa sahip olması gerekiyor. Hepimiz tek tek ‘Ben ne yapabilirim’ sorusunu kafamızda sormalıyız. Biz kamu kurumları bütün çalışmalarımızı vatandaşımız için yapıyoruz” diye konuştu.
“YAĞIŞLAR OBRUKLARI DURDUABİLİR”
Seydişehir, Hadim Bozkır ve Beyşehir gibi ilçelerde çalışmaların daha yoğun geçtiğini dile getiren Tosun, “Bu bölgelerimiz yağışı daha fazla aldı. Buralar dağlık bölgeler ve kar orada 3 metreye kadar ulaştı. Dolayısıyla kar yağmaya başladığı andan itibaren iş makineleriyle beraber orada çalışmaların başlaması gerekiyor. Doğayla her zaman her yerde mücadele etmek kolay değil ve dünyanın hiçbir yerinde böyle bir şey yoktur. Tipi ile karşı karşıya geliyorsunuz buralarda. Ayrıca bu yağışların her zaman olumsuz olduğu söylenemez. Örneğin Karapınar’da obruklar var. Yer altı sularının çekilmesiyle beraber bu obruklar oluşmaya başlıyor. Bu yağan karların yer altı sularına etkisi olacağı için obrukları da en azından durduracağını ya da daha fazla etkilemeyeceğini inanıyorum” ifadelerini kullandı.
KURUMLAR ÖZVERİLİ ÇALIŞTI
Yaşanan yoğun kar yağışında AFAD’ın destek çözüm ortağı yerel yönetimler ve ana çözüm ortağı olan Karayollarının çok yoğun ve özverili çalışmalar yaptığını dile getiren AFAD Müdürü Tosun, “Bu yaklaşık 25 günlük süreçte gerçekten bütün kurumlarımız çok yoğun ve özverili çalışmaları oldu. Bizler tabi alanda ve sahada olduğumuz için bunların şahidi olduk. Her konuda olduğu gibi yine bu yağışlar, afetler ve acil durumlar gibi AFAD’ın çalışmaları kapsamındaki bütün çalışmalar konusunda vatandaşlarımızın görüşlerine açığız. Eğer bizlere söylemek veya bildirmek istedikleri bir konu varsa bizler onları dinlemeye hazırız” dedi.
KONYA’NIN KURTARICISI TAMP
AFAD’ın acil durum ile sivil savunmaya ilişkin hizmetlerin etkin bir şekilde gerçekleştirilmesi için gerekli önlemlerin alınmasını sağlayan kurum olduğunu ifade eden AFAD Müdürü Yıldız Tosun, acil durum ve afetlerin meydana gelmesinden öncede hazırlık ve zarar azaltma için çalıştıklarını söyledi. Olay meydana geldiğinde müdahale ve olay sonrası için de iyileştirme çalışmaları yaptıklarını kaydeden Tosun, aynı zamanda bu durumlar için olaya dâhil olan kurumlarında koordinesini yaptıklarını belirtti. Bu konuyla ilgili Türkiye Afet Planı’nın çıktığını söyleyen Tosun, “Türkiye Afet Müdahale Planı(TAMP) kaynaklarını etkin ve verimli b,i şekilde kullanılmasının sağlanmasıdır. Bu kimin altında toplanır, bu AFAD bünyesinde gerçekleşir. Bizlerde AFAD Müdürleri bu durumun yansıması olarak bu hizmetleri illerimizde yürütmekteyiz” dedi. Konya TAMP’ın herhangi bir sivil savunma, afet veya acil durum gibi olaylarda devreye aldıklarını dile getiren Tosun, “Konya TAMP devreye konulduğunda valimizin başkanlığı altında bütün kurum ve kuruluşlarla birlikte koordinasyon içerisinde çalışıyoruz. Konya’da 26 tane hizmet grubumuz var. Haberleşme, hizmet, barınma, satın alma, KBRN gibi toplam 26 hizmet grubuyla hizmet veriyoruz. Olay hangi hizmet grubumuzu ilgilendiriyorsa bizler o hizmet grubumuzu devreye koyuyoruz” ifadelerini kullandı.
“2 BİN 564 OLAY MEYDANA GELDİ”
Bir afet veya acil durum toplumun genelini ya da bir bölümü etkilemişse AFAD’ın müdahalesinin de başladığını ifade eden Tosun, “Bu noktada Konya TAMP olarak biz devreye girdik. 21 Aralık gece 00.00 itibariyle karın hızlı şekilde yağması genel hayatı etkilediğini gördük. Kesintisiz mobil internet sistemi, kesintisiz iletişim, kesintisiz uydu telefon sistemi birçok sistemimiz var ve bunlar 112 Acil Çağrı merkezimizde bulunuyor. AFAD Konya’nın 6 tane şube müdürlüğü var ve bunlardan bir tanesi de Afet ve Acil Durum Yönetimi Merkezi Müdürlüğü’dür. Bu müdürlüğümüz 112 Acil Çağrı Merkezi’nde bulunuyor. Kar yağışının baskın olduğunu öğrenince haberleşme Hizmet, Enerji, Ulaşım Grubu’nu ve destek çözüm ortaklarımız olan belediyelerimizi ve Devlet Su İşleri temsilcisi ile koordineli bir şekilde çalıştık. Arama kurtarma, beslenme, barınma, hasar tespit grubunu devreye aldık. Bütün bu yoğunlukla 16 Ocak saat 20.00’ye kadar bu çalışmalar devam etti. Ve bu süreç içerisinde 2 bin 564 olay meydana geldi” dedi.
2 bin 564 olayın hepsini çözüme kavuşturduklarını aktaran Tosun, “Yayla veya yolda mahsur kalan vatandaşlara, hasar tespiti, buzlanma, sarkıt, enerji kesintisi, soba zehirlenmesi ve kaybolma gibi de ihbarlar geldi ve bunlara oluyordu bunlara müdahale edildi. Bu kadar olay meydana geldi ve bizler diğer destek çözüm ortaklarımız ile ortaklaşa bu olaylara müdahale ettik. İtfaiye, dağcılık, izcilik Federasyonu gibi kuruluşlarla da çalıştık” diye konuştu.
“PROJELER UYGULANDIKÇA TAŞKINLARIN ÖNÜNE GEÇİLİYOR”
Su baskını ile ilgili konuşan Tosun, derelerin olduğu her yerde su baskını olabileceğini ancak baskınlarla ilgili tüm kuruluşlarla gerekli yazışmaları yaptıklarını söyleyerek “Plan ve zarar azaltma bizim görevimiz. Biz gittiğimiz her yere dikkat ediyoruz. Şurada taşkın olabilir düşüncesindeyiz veya geçmişte yaşanan olayları önek alıyoruz. Bozkır Çarşamba çayı, Suğla ve Yalıhüyük’te tarlaları su basmıştı ama biz ilgili kurum ve kuruluşlarla çalışmaları yaptık ve onlarda gerekeni yerine getirdiler. Bu riskleri azalttık. Bunun faydalarını yakın zamanda göreceğiz. Konya’da projeler uygulanmaya başlayınca taşkınlar veya basmaların sayısında azalmalar görüldü. Bunu söylemek mümkün. Konya yüzölçümü büyük bir yer, her tarafının tek tek irdelenmesi gerekiyor. Bozkır Dereköy’de bin 741 haneye kaya düşme tehdidi vardı, karlardan sonra kaya düşmelerde oluşabiliyor. Önce donuyor sona kendisini bırakıyor ve düşüyor. Bununla ilgili toprak armeler yaptık. Kayaların düşmesini engelledik ve devlete maliyetini düşürdük. Kaya düşmesi, sel baskını gibi riskleri olayları Konya’da tamamen bitirmeyi hedefliyoruz. Envarter çalışmalarımızda hazır” dedi.(Mustafa KARAKAYA)
İlginizi Çekebilir