BAŞA GÜREŞİYORUZ
KonyaTürkiye'nin buğday ambarı olarak bilinen Konya, artık sadece buğday da değil pancar, mısır ve ayçiçeği gibi farklı ürünlerde de başa oynuyor. Konyalı çiftçiler özellikle kâr ve verim yüksekliği sebebiyle son dönemlerde mısır ekimine yönelirken Konya mısır rekoltesinde Türkiye’nin yüzde 10’unu tek başına karşılıyor
ÜRETİMİ 5 YILDA 5 MİSLİ ARTTI
Konya Ovası'ndaki mısır üretimindeki artışta en büyük etkenin; verilen destekler, çeşit geliştirilmesi, su ve gübrenin etkin kullanımı, damlama sulama sistemlerinin yaygınlaşması, üreticilerin bilinçlenmesiyle birlikte teknoloji kullanımının artması olduğunu belirten Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Soylu, Konya Postası’na yaptığı açıklamada "Ulusal Hububat Konseyi'nin hazırladığı mısır raporuna göre; bugünkü üretim ve verim değerleri, mısırın gelecekte daha çok önem kazanacağını ortaya koymaktadır. Son yıllarda mısır üretiminin desteklenmesiyle birlikte ülkemizde mısır ekim alanı ve üretiminde kayda değer artışlar olmuştur" dedi.
KÂRLILIK SON DERECE YÜKSEK
Konya bölgesinde mısırın diğer bölgelere nazaran veriminin neredeyse 3 katı olması, Konya’nın mısırdaki bitki hastalıkları bakımından en uygun iklim şartlarını haiz olması sebebiyle hastalıkların az yaşanması, tarımdaki mekanizasyonun yüksekliği ve mısırdan elde edilen gelirin buğday ve ayçiçeğine nazaran daha fazla oluşu gibi sebeplerin Konyalı çiftçilerin mısır ekimine yönelmesini getirdiğini belirten Prof. Dr. Soylu, “Bu yıl Konya, Karaman ve Aksaray’da toplam danelik ve silajlık mısır ekim alanı 1 milyon dekara yaklaştı. Mısırın ekilmesinin ayrıca münavebeye ilişkin hiçbir olumsuz etkisinin de olmaması çiftçilerimizin münavebeli ekimlerde mısıra yönelmesini sağladı. Üst üste ekimler de görülüyor. Bazen çiftçi kârlılık sebebiyle 4 sezon üst üste ekim de yapabiliyor. Fakat biz bunu tavsiye etmiyoruz. 2 kez üst üste ekim yapılması daha uygun olur” şeklinde konuştu.
BEKLENEN REKOLTE 700 BİN TON
Konya’da genelde yemlik ve nişasta sanayine yönelik mısır ekildiğini kaydeden Prof. Dr. Soylu, “Konya’da mısırdan dekar başına 1400-1500 kilo verim alınabiliyor. Konya, mısır rekoltesinde Türkiye toplamının yüzde 10’unu tek başına karşılıyor. Geçen yııl Türkiye’nin mısır rekoltesi 6.5 milyon tondu. Buna göre bu yıl sadece Konya’da mısır rekoltesini yaklaşık 700 bin ton olarak tahmin ediyoruz” sözlerini açıklamasına ekledi. (Murat GÜZEL)
İlginizi Çekebilir