Bilim Kurdu örnek olacak
KonyaMeram Belediyesi, Meram Kaymakamlığı, Meram İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve KTO Karatay Üniversitesi iş birliğiyle düzenlenen ‘Bilim Kurdu’ projesinin tanıtım toplantısı gerçekleştirildi. Meram Belediye Başkanı Fatma Toru, “Çocuklarımızı, araştırmaya, incelemeye sevk etmemiz ve stratejik düşünceyi benimsetmemiz gerekiyor” dedi
Meram Belediyesi, Meram Kaymakamlığı, Meram İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve KTO Karatay Üniversitesi iş birliğiyle düzenlenen ‘Bilim Kurdu’ projesinin tanıtım toplantısı Altuncan Hatun Aile Yaşam Merkezi’nde gerçekleştirildi. Programa KTO Karatay Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bayram Sade, Meram Kaymakamı Resul Çelik, Meram Belediye Başkanı Fatma Toru, Meram İlçe Milli Eğitim Müdürü Dursun Ali Kaban, akademisyenler, proje koordinatörleri ve eğitimciler katıldı.
“ÇOCUKLARIMIZA SAHİP ÇIKMAMIZ LAZIM”
Meram Belediye Başkanı Fatma Toru, eğitimle ilgili bazı noktaların tam olarak oturabilmesi için farklı modeller denendiğini ifade ederken, “Çocuklarımıza gerek zihnen, gerek akıl yönüyle, gerek psikolojik gerekse ahlaki eğitim yönünden her anlamda sahip çıkmamız gerekiyor. Bu durum mutlaka ki devletin görevi. Ancak devletimizin yanında sivil toplum kuruluşları, üniversiteler, akademik kadrolar, yerel yönetimler olmak üzere toplumun her bireyi görev üstlenmeli. Nasıl ki İsrail gibi devletler şu anda en düşük zeka seviyesindeki çocuklara bile bir misyon yüklüyorsa biz de tüm çocuklarımıza misyon yükleyecek şekilde sahip çıkmamız lazım. Onları araştırmaya, incelemeye sevk etmemiz ve stratejik düşünceyi benimsetmemiz gerekiyor. Bu noktada biz de Meram Belediyesi olarak gerek beşeri sermayemize sahip çıkma noktasında gerekse çocuklarımıza katkı sağlamak için bir sosyal proje ve farkındalık oluşturmak üzere KTO Karatay Üniversitemiz, Kaymakamlığımız ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğümüzle beraber geçtiğimiz hafta ortak bir projeye imza attık.” şeklinde konuştu.
“ÖNÜMÜZDEKİ YILLARDA PROJENİN UYGULANACAĞI OKULLARIN SAYISINI ARTIRACAĞIZ”
Akıllı insana ulaşma noktasında çocuklar üzerinde farkındalık oluşturmak için proje koordinatörleriyle beraber çalıştıklarını da sözlerine ekleyen Başkan Toru, “Şu an 11 okulumuzda uygulama gerçekleştirilecek. İlçe Milli Eğitim Müdürlüğümüzle birlikte okullarımız arasında adaletsizlik olmasın diyerek 11 okulumuzu seçerken TEOG başarı sıralamasını baz aldık. Bu okullarımızda akıl ve zeka atölyeleri kuruldu. Bahçelerinde de “Akıllı Bahçem” uygulaması ile beraber oyunlarla bağlantılı olarak düzenlemeler yapıldı. Yine akademik olarak bilim kurulumuzla birlikte 7 ay boyunca Bilim Kurdu dergimiz yayında olacak. Dergi yayınları, afişler, yıl sonu etkinliği, bilimsel çocuk kongresi derken yıl sonuna kadar 7 aylık süreçte değerlendirmesini yapacağız. Bu değerlendirmeyle birlikte önümüzdeki yıl projenin uygulanacağı okulların sayılarını artırmayı hedefliyoruz.” dedi.
“MEVCUT BİLGİDEN YENİ BİLGİLER EDİNMELİYİZ”
Meram İlçe Milli Eğitim Müdürü Dursun Ali Kaban ise projenin çocuklar üzerinde geliştirici bir etkisi olacağını ifade ettiği konuşmasında “Bilgiye ulaşmanın çok kolay olduğu bir çağda yaşıyoruz ama mevcut bilgiden yeni bilgi elde etmek için zihnimizin çalışma kodlarına inmemiz lazım. Bunun için de akıl geliştirici oyunlarla altyapıyı çocuklarımıza sağlamamız gerekiyor. Geleceğimiz olan çocuklarımız hem kendilerini geliştirecekler hem de ülkemizi daha aydınlık yarınlara taşıyacaklardır. Takip edildiği gibi ülkemizin gündemi çok sıcak. Adeta her taraftan kuşatılmış durumdayız. Bu ortamda bizim de yetişen neslimizden telef edebileceğimiz hiçbir ferdimiz yok.” cümlelerine yer verdi.
“TOPYEKÜN KALKINMANIN YOLU EĞİTİMDİR”
Toplumsal olarak kalkınmanın eğitimden geçtiğine dikkat çeken Meram Kaymakanı Resul Çelik, “Bizler toplumsal olarak topyekün kalkınmadan bahsediyoruz. Topyekün kalkınmanın tek ve ancak geçerli bir yolu var; o da eğitim ve bilimdir. Kültürde, sanatta, siyasette, ekonomide ve her alanda eğitimli bir nesil yetiştirirsek eğer o zaman topyekün kalkınmadan bahsedebiliriz. Bilgiyi elinde bulunduran toplumlar medeniyetin de şifresini elinde tutmuşlardır. Bilgi belki içinde doğduğu toplumdan özgür olmayabilir ama bilginin evrensel bir özelliği olduğunu da herkes biliyor. Bizler millet olarak medeniyetin şifresini bir an önce elimize almamız gerekiyor. Konu bu kadar önemliyken toplumun her kesimine düşen görevler var. Biz de bu anlayışla yola çıktık.” şeklinde açıklamalarda bulundu.
“SELÇUKLU, MOĞOL AKIMINDA BİLE BİLİME ÖNEM VERMİŞTİR”
KTO Karatay Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bayram Sade, projeden dolayı mutluluk duyduğunu belirtirken “Meram Belediyesi’nin çalışmalarını heyecanla takip ediyoruz. Bugün de aynı programda ortak olmanın hazzını ve zevkini yaşıyoruz.“ dedi.
Rektör Sade, ülkemizin dış güçler tarafından düşman taarruzuna maruz kaldığına dikkat çekerken “Bu taarruzların illa bir silahla olması gerekmiyor. Ama şöyle düşünelim, bu taarruzlar her zaman olmuş. Selçuklu’nun Başkenti Konya’dayız. Bu topraklarda ciddi bir mücadele yaşanmış. Bu toprakları bize yurt olarak bırakan insanlar “Savaşlar var, düşman çok. İlimi, bilimi bırakalım da topraklarımızla uğraşalım” diye düşünmemiştir. Karatay Medresesi, Moğol akımlarının en çok olduğu dönemde kurulmuştur. Moğollar tarafından yoğun bir akım gerçekleştirilirken “Buradan ilim, irfan mektebi inşa edelim. Burada bilgili insanlar, arif insanlar yetişsin ve devletin hamuru, mayası olsun. İlim olsun ki devletimize katkı sağlasın. İlimi, bilimi arka planda bırakırsak işte o zaman tuzağa düşmüş oluruz” düşüncesi hakim olmuştur. Üniversitemiz bilim altında birçok şenlikler oluşturdu. Bu projenin de herkese yararı olacağını düşünüyoruz ve güzel bir gelecek yetişsin istiyoruz.“ şeklinde görüş belirtti.
Proje Yazarı Zehra Betül Salur tarafından “Bilim Kurdu” projesinin tanıtımı gerçekleştirilirken eğitimcilere bilgiler verildi. Programın sonunda, projenin ilk haftasında öğrencilerin karşısına çıkacak tiyatro oyunu sergilendi. (Haber Merkezi)
İlginizi Çekebilir