© Konya Postası 2021

Camiler hayat bulsun

Türkiye’de cami sayısı İstanbul’dan sonra ikinci sırada olan Konya, geçmişteki var olan camilerinin yanı sıra günümüzde de birçoklarını ekleyerek camiyle insan arsındaki tüm engelleri kaldırmayı hedef edinmiştir

Konya İl Müftüsü Ali Akpınar, geçmişten günümüze Konya halkının camilerle arasında sıkı bir bağ olduğunu vurgulayarak “Bu konuda Peygamber Efendimizin bir hadisi var ‘Kim Allah için bir cami veya mescit yaparsa Allah ta onun için cennette bir köşk yapar’ hadisinden yola çıkarak Konya halkı bu konuda çok hassas davranmışlardır. Bizim insanımız öldükten sonra amel defterinin kapanmaması için hayırlarla anılmak adına evlerini vakfetmişler arsalarını vakfetmişler ve cami yaptırmışlardır” diye belirtti.

İSLAM ŞEHİRLERİ CAMİ MERKEZLİDİR

“Konya’mız cami sayısı konusunda Türkiye’de ikinci sırada” diyen Akpınar, “Birinci sırada İstanbul ikinci sırada ise Konya gelmekte. Her iki şehirde 3 bin civarında camiye sahip ama bunu nüfusa böldüğünüzde Konya kişi başına düşen cami sayısı olarak daha önde. Merkezde toplam 1200 civarında camimiz vardır. Şu anda yeni yapılmakta olan camilerimiz de var. Onlar da tamamlandığında sayı biraz daha artacak” diye konuştu. “İslam şehirleri cami merkezlidir. İslam şehirlerinde bütün yollar camiye çıkar” diyen Akpınar, “Bizim özellikle eski Konya dediğimiz bölgede camiler hacim olarak küçük ama birbirine çok yakın camiler. Hatta öyle ki merkezde bazı yerlerde 1 km çapa yaklaşık 30 cami düşüyor” dedi ve “Bundan ben şunu çıkarıyorum ecdadımız cami ile insan arasındaki uzaklık ve ulaşım olarak bütün engelleri kaldırmış” diye belirtti. Akpınar, yeni Konya diye tabir edilen yerlerde ise yapılan sitelere ve büyük yerleşim binalarına yakın yerlerde büyük cami inşaatlarının yapıldığını ama bunun cami cemaati denilen genelde yaşlı amcaların o camilere gitmekte sıkıntı yaşadığını söyledi.

MESCİTLERE İHTİYAÇ VAR

“Camilerimizin 5 vakit namaza düzenli gelen cemaatimizin yaş ortalaması biraz fazla ileri bu da normaldir. Çünkü camilerimiz her yaş için olmakla birlikte özellikle o yaş grubu için adete bir terapi merkezi oluyor” diyen Akpınar, “O insanları rahatlatacak manevi huzura erdirecek yerlerdir camilerimiz. Bu gün ihtiyar bir amcamız on katlı bir binanın onuncu katına otursa asansörle inse dahi onuncu katan inip siteye en yakın camiye gelinceye kadarki mesafe o amca için oldukça zahmet verecek bir durum. Tüm bunları düşündüğünüzde o büyük görkemli camilerin yanı sıra bu tarz sitelerde mescitler yapılması daha uygun olacağını düşünüyorum. Bu konuda da birtakım çalışmalar başlatmış bulunmaktayız. O sitelerde oturan emekli imam veya din kültürü emeklisi hocalarımızdan gönüllü imam olmalarını talep ediyoruz” dedi.

ENGELLERİ KALDIRALIM

Akpınar, “Necip fazılın dediği gibi camiler serbest ama bütün yollar yasak, Onlar meydanlara hakim bizse camilerde tutsak” diyerek “Dolayısı ile camiye giden yolların engellerle dolu olmaması gerekiyor. Camilerimiz hem engelli vatandaşlarımızın hem de ihtiyarlıktan dolayı gücünü kaybetmiş vatandaşlarımızın zorlanmadan girebilecekleri yerler olması gerekiyor.bir takım görünmeyen engellerin aşılması gerekiyor" dedi." Bir başka çalışmamız ise hanımların camilerde namaz kılmasına yönelik bir takım çalışmalardır" diyen Akpınar, "Bir takım yersiz sebeplerden dolayı maalesef hanımlarımızı camilerden uzak tutmuşuz. Biz hacı Veyiszade Camiini pilot bölge olarak belirleyerek bu hafta ve bundan sonraki haftalarda hanım kardeşlerimizin Cuma namazını kılabilecekleri tahsis edilen yerleri daha da genişleterek onlara bir alan sağlamaya çalışıyoruz" diye belirtti.

GEÇ KALMA GENÇ GEL

"Bu bağlamda da gençlerimize camiye gitme alışkanlığı kazandırmak için bir takım çalışmalarda bulunuyoruz" diyen Akpınar, "Aynı şekle çocuklara yönelik olarak da 'çocuklar aileleri ile buluşuyor' adı altında bir program yaptık. Bu gün camilerimize 5 vakit devam eden amcalarımıza şunu tavsiye ediyoruz. Camiye gelen çocuklarımızı camilerden soğutmamaya gayret sarf edelim. Çocukları ve gençleri camiye getirme noktasında herkes bir çaba ve  gayret içerisinde olursak camiler asıl misyonuna uygun, topluma hizmet veren, herkesi kucaklayan yerler haline gelir" diye konuştu. "Hepimizin camiye ihtiyacı var" diyen Akpınar,  "Bizim son yolculuğumuzda camiden gidiyor. Hayattayken aklımız başımızdayken camilerle irtibatımızı artırmamız gerekiyor" dedi.

14 kasım itibari ile yeni bir uygulama başlattıklarını söyleyen Akpınar, "Hacı Veiszade camiinde Cuma namazından sonra kadınların ve erkeklerin cami içerisinde interaktif bir şekilde  cami imamına sorular yöneltebilecekler ve sorularına cevap bulabilecekler. Alanın uzmanı ve aynı zamanda akademisyen olan bir hocamız Cuma namazı sonrası halkımızın soracağı sorulara cevap vererek vatandaşların kafalarındaki sorulara cevap bulmaya çalışacak. Eğer bu halk tarafından yoğun bir taleple karşılığını bulursa bu çalışmayı diğer camilerimizde de uygulamaya başlayacağız" dedi.

(Ayşe Gül Yakan)

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER