Çiftçinin başbelası oldu
KonyaKonya’da son 4-5 yılda halk arasında ‘gılamaç’ olarak bilinen küsküt otu özellikle sulu tarım arazilerinde çiftçilerin baş belası oldu. Ürün verimini düşüren küsküt otuna karşı mücadele edilmesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Soylu bu konuda yapılması gerekenler hakkında Konya Postası’na açıklamalarda bulundu
ASALAK BİTKİ, ÜRÜNLERDE VERİMİ DÜŞÜRÜYOR
Özellikle Çumra, Kaşınhanı, Ovakavağı gibi sulu tarım yapılan bölgelerde gılamaçın çok yoğun olduğunu belirten Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Soylu, “Bu bir hastalık değil, bu bitki parazit bir bitki. Kendi besini kendi üretmez bu bitki. Konukçu olduğu, üzerini sardığı bitkinin gelişimin zayıflamasına yol açar. Konya’da şeker pancarı, patates, havuç ve yoncada sık sık görülen asalak bir bitki bu” dedi.
HAVUÇ ÇİFTÇİSİ MÜCADELEYİ KAZANIYOR
Bu asalak bitkinin en sevdiği bitki türlerinin domates, patates, yonca gibi ürünler olduğunu belirten Prof. Dr. Soylu, “Havuç da vardı mesela. Ama çiftçilerimiz kendileri deneme yanılmayla ilaçla bu sorunu çözmeye başladı. Ama bu asalak bitkiye karşı ruhsatlı ilaç sadece şeker pancarı ile yoncada var. Ama ilaçta da zamanlama çok önemli. Parazit bitkiye değdiği an, yani küçükken ilaçlamayı bol suyla yapmak lazım. Çiftçimiz çoğu kez bu zamanlamayı kaçırıyor. Bu yüzden de etkili mücadele yapamıyor” diye konuştu.
EN ETKİLİ MÜCADELE YÖNTEMİ MÜNAVEBE
Küskütle en etkili mücadelenin münavebe olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Soylu, “Bu bitkinin sevmediği, özellikle buğday, mısır, ayçiçeği gibi bitkileri devreye sokarak bu bitkinin yoğunluğunu azaltıp görüldüğü zaman da bu bitkileri köküyle beraber sökerek tohum bağlamadan tarladan uzaklaştırmak. Dikkat edilmezse özellikle yonca tohumuyla bu parazit bitkinin tohumu çok benzer. Gözle ayırt edemezsiniz. Adam sertifikalı tohum almıyor, çiftçinin ürettiği tohumu alıyor, içinde de küsküt tohumu da oluyor. Bunu çiftçinin kendi gözüyle bilmesi mümkün değil. Küsküt tarlaya girdiği zaman da yavaş yavaş yoğunluğu artıyor” bilgilerini verdi.
ÖZELLİKLE SULU TARIM ALANLARI BÜYÜK SIKINTIDA
Bu asalak bitkinin sulu tarım bölgelerinde, özellikle Çumra, Kaşınhanı, Yarma, Ovakavağı, İsmil, Karatay ve Seydişehir bölgelerinde yoğun görüldüğünü kaydeden Prof. Dr. Soylu, “Karapınar’da görülmüyor. Altınekin’de de kısmen, nadiren görünüyor ama sulu tarım yapılan arazilerde yoğun. sulama suyuyla da tohumları yayılıyor. Yonca tohumlarıyla, hayvan gübresiyle yayılıp tahribat yapıyorlar” dedi.
PROF. SOYLU, KÜSKÜTE KARŞI ÇİFTÇİYE UYARILAR YAPTI
Münavebe ve ruhsatlı ilacı olan türlerde zamanlamalı ilaçlama ile bu asalak bitkiyle mücadele edilmesi gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Soylu, “Özellikle tarlada göründüğünde de tohum tutmadan bu bitkinin kökleriyle birlikte sökülüp tarladan uzaklaştırılması gerekiyor” uyarısında bulundu. (Murat GÜZEL)
İlginizi Çekebilir