DEĞER FARKI HALKIN NABZI
KonyaŞehir Plancıları Odası Başkanı Münir Günay, Konya’daki kentsel dönüşüm çalışmalarıyla ilgili çalışmaların aynı bölgede değer farkı oluşturmaması gerektiğini söyledi. Konya Müteahhitler Birliği Başkanı Şaban Topal da halkın nabzının tutulmasının önemine dikkat çekti
Konya Postası Gazetesi Kentsel Dönüşüm çalışmalarını Şehir Plancıları Odası Başkanı Münir Günay ve Konya Müteahhitler Birliği Başkanı Şaban Topal’a sordu. Günay, çalışmaların aynı bölgede değer farkı oluşturmaması gerektiğine dikkati çekerken, Topal ise Kentsel dönüşümde halkın nabzının tutulmasının önemli olduğunu vurguladı.
GÜNAY: KENTSEL FIRSAT ALANLARI DOĞRU KULLANILMALI
Kentsel dönüşüm kavramının yanlış kullanıldığını, doğrusunun Kentsel Fırsat Alanları olduğunu kaydeden Şehir Plancıları Odası Başkanı Münir Günay, bu fırsatların doğru kullanılmasının kente önemli katkı sağlayacağını söyledi. Günay, kentsel dönüşümün bir fonksiyon değişikliği olduğunu ve konutun yıkılarak tekrar konut inşa edilmesinin bir kentsel dönüşüm olmadığını ifade etti. Kentsel dönüşüm kavramı yerine Kentsel Fırsat Alanları ifadesinin kullanılmasının daha doğru olacağını belirten Şehir Plancıları Odası Başkanı Münir Günay, çalışmaların kent için fırsat alanı olması gerektiğini kaydetti.
AYNI BÖLGEDE DEĞER FARKI OLUŞMAMALI
Kentsel dönüşümün fonksiyon değişikliği olduğunu yineleyen Başkan Günay, bir sanayi sitesinden konut, ticaret veya sosyal donatı alanlarının yapılmasının kentsel dönüşüm olacağını aktardı. Günay, “Örneğin Meram Belediyesi’nin Bakanlıkla birlikle yürüttüğü çalışma kentsel fırsat alanları çalışmasının içeriğini dolduruyor. Kentsel fırsat alanında başarılı olma konusunda Konya’yı genel anlamda değerlendirmek gerekirse, sonuç almadan bir şeyler söylemek zor. Ancak bu konuda aynı bölgede 1 milyonluk dairelerin yanında 200 bin TL’lik konutlar var. Aynı bölge içinde böyle bir değer farkının oluşması planlamanın sosyal kısmının göz ardı edilmesi anlamına geliyor” ifadelerini kullandı. Paylaşımın eşit olması gerektiğine vurgu yapan Günay, planlamanın önemli bir kısmının sosyal hayat olduğuna vurgu yaptı. Planlamada sosyal boyuta dikkati çeken Günay, Karatay’da yapılan kooperatifleşmenin hobi bahçelerini meydana getirdiğini hatırlattı.
DÖNÜŞÜM BERABERİNDE TEKRAR DÖNÜŞÜM GETİREBİLİR
Kentsel Fırsat Alanları’nın sonuçlarının 100-150 yıl sonra ortaya çıktığını dile getiren Başkan Münir Günay, şu anda yapılan çalışmaların sonuçlarının da ileriki yıllarda kentin kaderini etkileyeceğini söyledi. Konya’da 60-70 yıllık binaların dönüşümünün gerçekleştiğini belirten Günay, “Kentsel Fırsat Alanları’nı iyi değerlendirirsek Konya’ya güzel bir katkı sağlamış oluruz. Eğer bunu iyi değerlendiremezsek dönüşüm beraberinde dönüşümü getirir. Konya’daki mimari konusunda da belediyelerde bulunan Estetik Kurullar var ve cephe boylarıyla ilgili müdahaleler var. Özellikle planlama konusunda Büyükşehir Belediyesi’nin cephe boyu ve kat yüksekliği sınırlaması var. Oluşmuş bir mimarimiz var mı diye sorulacak olursa sadece Konya değil ülke genelinde böyle bir şey yok” şeklinde konuştu. Günay, mimari yapının oluşmasının bir süreç olduğunu ve bunun zamana yayılması gerektiğini ifade etti.
HAFRİYAT MALZEMELERİ GERİ DÖNÜŞÜME KAZANDIRILMALI
Kentsel fırsat alanlarından çıkarılan hafriyat malzemelerinin değerlendirilmesi gerektiğini dile getiren Başkan Günay, bu malzemelerin geri dönüşümünün mutlaka sağlanması gerekliliğine vurgu yaptı. Münir Günay, “Kentsel Fırsat Alanları’ndan çıkarılan malzemelerin geri dönüşümü sağlanması daha iyi olur. Hatta bunun örnekleri de var, mesela İstanbul. İstanbul’da deprem sonrasında bununla ilgili merkezler oluşturuldu, bu durumu Konya örnek alabilir. Çünkü bu malzemelerin içinde kimyasal maddeler bulunuyor ve bunların ayrıştırılması gerekebilir. Bu konuda geri dönüşüme önem verilmesi gerektiğini düşünüyorum ve bu anlamda profesyonel hizmetler verecek merkezlerinde planlamada yerlerinin ayrılması gerekiyor. Bunlar yapılırkende kentin hakim rüzgar yönü ve kentin gelişme aksları ön planda tutularak yapılmalı” diye konuştu. Günay, Kentsel Fırsat Alanları’ndan yeniden dönüşüm yapılacak ürün çıkmasının kentin ve herkesin kaybı olacağını sözlerine ekledi.
TOPAL: KENTSEL DÖNÜŞÜMDE HALKIN NABZI ÖNEMLİ
“TİP yönetmelikte balkonlar yüzde 20 üzerinde kullanılamıyordu ancak tasarı ile yüzde 30’a çıkarılma imkanı elde edilebilir. Bunun yanında yapılaşmanın yatay olarak yapılması isteniyor. Biz şuanda Konya’da arsanın yüzde 20-30’unu kullanabilirken tasarı ile yüzde 50’ye kadar kullanma imkanı elde edilecek. Hem avantajı hem de dezavantajı var. Konya’da yatay binadan ziyade dikey binalar yapılması daha faydalı olacağını kanaatindeyiz”
Konya Müteahhitler Birliği Başkanı Şaban Topal ise, kentsel dönüşümün faydalı olduğunu ancak çalışmalar yapılırken mutlaka halkın nabzının tutulması gerektiğini söyledi
Hükümetin aldığı kararla gecekondu ve eskiyen yapıların yenilenmesi için başlatılan kentsel dönüşüm çalışmaları Konya’da da devam ediyor. Konya’da gerçekleşen kentsel dönüşümü değerlendiren KOMÜT Başkanı şaban Topal, kentsel dönüşümün faydalı olacağını, eskiyen binaların herhangi bir afet durumunda can ve mal kaybına neden olmaması için yenilenmesi gerektiğini kaydetti. Topal, kentsel dönüşümde halkın nabzının tutulmasının önemli olduğunu söyledi.
“TOPLUMUN NABZI TUTULMALI”
Konya’da kentsel dönüşümün belli bölgelerde yapıldığını ifade eden Konya Müteahhitler Birliği(KOMÜT) Başkanı Şaban Topal, İstanbul ve İzmir diğer illerde yapılan kentsel dönüşümden farklı olduğunu belirtti. Konya’da kentsel dönüşümün ada bazında yapıldığını dile getiren Topal, büyük şehirlerde Meclis’e veya Bakanlığa sunulan kararlar ve sınırlar çerçevesinde yapıldığını söyledi. Konya’da yerleşik bir imar planının bulunduğunu kaydeden Başkan Topal, “Kentsel dönüşümün mutlaka faydası var. Konya’da en çok kullanılan yönü ise kira yardımıdır. Diğer şehirlerde kira yardımının yanında kredi yardımı da bulunuyor ancak zaten ya kredi yardımını ya da kira yardımını seçebiliyorsunuz. Kentsel dönüşümde gerçekleşen kira yardımlarının bazı etkileri oldu, kira fiyatlarının artması gibi. Geçmiş yıllarda kira yardımında devlet yardımından vatandaşımız iyi faydalanabiliyordu ancak bu artışlar biraz fark oluşturdu. Genel anlamda kentsel dönüşüme bakıldığında ise Konya genelinde avantajları var. Özellikle Karatay ve Meram bölgesindeki eski yapıların tekrar yapılmasını hızlandırıyor. Selçuklu ilçesinde de Hacıkaymak ve Fatih Işıklar bölgesinde dönüşüm var. Konya’da yapılaşmada 17 kata kadar bina yapılabiliyor” ifadelerini kullandı. Kentsel dönüşümde ihtiyacın ön planda olduğunu kaydeden Topal, toplumun nabzının mutlaka tutulması gerektiğini dile getirdi.
KENTSEL DÖNÜŞÜM ESKİ BİNALARIN YENİLENMESİ İÇİN VAR
Özellikle Karatay ve Meram’da kentsel dönüşüme ihtiyacı olduğunu kaydeden Başkan Şaban Topal, Konya’da gecekondu bulunmadığını ancak kaçak yapıların mevcut olduğunu söyledi. Geçmiş yıllarda yapılan kaçak yapıların dayanıklı olmadığını aktaran Topal, “Kentsel dönüşümde devlet herhangi bir acil veya afet durumunda önce hasar görecek binalar bunlar ve bu bilindiği için kentsel dönüşüme gidiliyor. Bence isabetli de bir karardır. Aynı zamanda bu durum şehrin yapı ve dokusunu yeniden yapmak anlamına geliyor. Bunu da yaparken kendi kültürel değer ve kullanılan malzemelere dikkat etmemiz gerekiyor. Eğer dikkat edilirse şehrin ihityaçları var ve bunlarda göz önüne alınmalıdır. Sadece konut yapıp teslim etmek yeterli olmaz, bunun bütün sosyal donatı alanlarını düşünmemiz gerekiyor. Yani vatandaşlarımız konutu aldığı zaman akşam evine girip yatıp sabah işe gitmemeli, zaten taleplerde site tarzı binalara geliyor. Bu insanlarımızın sosyal hayata ve eski adetlerine ne kadar düşkün olduğunun bir göstergesidir” diye konuştu. İnsanların site kültürünü sevdiği ancak bu kültürde kaynaşmanın artması gerektiğini ifade eden Başkan Topal, sitelerde oturan insanların sosyal aktivitelerini geliştirmelerini ve site içindeki diyaloğun artırılması gerektiğini söyledi. Eski mahalle kültürünün oluşturulması için gerekli çalışmaların devlet tarafından yapılmaya başlandığını söyleyen Topal, sokak kültürününün canlandırılması için bazı girişimlerin olduğunu dile getirdi.
Konya’da arsa probleminin olup olmamasına ilişkin değerlendirmede bulunan Topal, “Merkez dediğimiz Zafer, Alaeddin ve Bedesten gibi bölgelerde oturmak isteyen insanlarımız var çünkü ihtiyaçlarını buradan karşılamak istiyorlar. Bundan dolayı da merkezde fiyatlar yükseldi. Arsa oranları da müteahhit sayısının artmasından dolayı yükseldi. Bu durumun daha iyi ve memnuniyet verici olması için oranların biraz düşmesi gerekiyor. Eğer oran düşerse daire fiyatları da düşer ve insanlarımızın da daire alma imkanı artar. Arsa üretimi ihtiyaç ve şehrin çevresinde arsa üretilirse merkezdeki fiyat düşecektir” şeklinde konuştu. Konya’nın merkez sayısının artması gerektiğine işaret eden Topal, merkezi konuma gelen yerlerdeki yoğunlaşmanın azaltılması ve bunun dağıtılmasının daha faydalı olacağını söyledi.
‘KONYA MİMARİSİNDE ÖZE DÖNMELİYİZ’
Konya’da binaların mimari yapısı konusunda bazı eleştirilerin olduğunu kaydeden Topal, Osmanlı, Selçuklu ve günümüz şartlarının mimariye yansıtılması gerektiğini söyledi. Binaları görsel anlamda süslenmesinin yeterli olmadığını söyleyen Başkan Şaban Topal, “Mimari anlamda hiç bir değer ya da kültürü olmayan yöne gitmenin doğru olduğunu düşünmüyorum. Bence öze dönük yani Osmanlı ve Selçuklu mimarisi tarzında yapıların olması gerekiyor. Geçtiğimiz günlerde şunu duymuştum: ‘Biz nasıl Osmanlı ve Selçuklu’ya sahip çıkıyorsak bundan 40-50 yıl sonrada bizim yaptığımız yapılar tarih olacak. Dolayısıyla Osmanlı, Selçuklu ve mevcut kültürümüz karıştırıp bir eser çıkartmamız gerekiyor. Bu yönde çalışmalarımız artırılabilir. Bence öze dönük binaların yapılması daha faydalı olacaktır” sözlerini kullandı. Aslım bölgesine kentsel dönüşüm veya inşaat sahalarından çıkan hafriyat malzemelerin döküldüğünü ve orada bulunan özel şirketin geri dönüşüm sağladığını söyleyen Topal, bu malzemelerin müteahhitlere dolgu malzemesi olarak satıldığını ifade etti. Bu çalışmanın daha detaylı olabileceğini belirten Topal, yetkililerin bu konuda çalışmalar yaptığını söyledi.(MUSTAFA KARAYA)
İlginizi Çekebilir