Değirmenciler hedef büyüttü
KonyaDeğirmen ve Sektör Makinaları Üreticileri Derneği (DESMÜD) Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Demirtaşoğlu ve yönetim kurulu üyeleri Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ı makamında ziyaret etti
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı makamında gerçekleşen ziyarette, Başkan Zeki Demirtaşoğlu ile Yönetim Kurulu Üyeleri Sami Pirinç, Cemil Gazel, Mehmet Çınar, Mustafa Sarıca, , Görkem Alapala, Emre Bacak, Fatih Zihar sektördeki güncel gelişmeler hakkında Bakan Varank'a bilgiler verdiler.
EK VERGİLER KALDIRILSIN
Ziyarette Başkan Zeki Demirtaşoğlu, "Sektörün ihtiyacı olan sac malzemeyle ilgili termin sürelerinin 3 ila 6 ay olması sebebiyle bu konuda en azından makine imalatçıları değirmenlerde kullandıkları sacın yurtdışına ihracatının önlenmesi için Türkiye'de ihracata ek gümrük vergisi konulabilir, böylece sac ihracatının önüne geçilmiş olur, çok daha katma değerli makinaya dönüştürüp makine ihracatı yaparak ülkemize çok daha fazla katma değer sağlamış oluruz" dedi. "Gıda ile ilgili makine üreten sektörümüz, gıda ile temas eden parçaların ve sacların, normal sacın dışında iç akşamların paslanmaz çelik olması hasebiyle, yurt dışından gelen ve yurt içinde üretimi olmayan paslanmaz çeliğe neden ek vergi konulduğunu anlamakta güçlük çekiyoruz" diyen Demirtaşoğlu, "Konulan yaklaşık yüzde 20'lik Vergi'nin yurtdışındaki rekabet şansımızı azalttığı ve rakiplerimizin karşısında yüzde 20 geriye düşmemizi sağladığı için ihracatımızı olumsuz yönde etkilemektedir, ihracat rakamlarını artırmak ve sözümüzü tutabilmek için bu anlamsız yere konulan paslanmaz çelikteki ek vergilerin acilen kaldırılmasını talep ediyoruz" ifadelerini kullandı.
DEĞİRMENCİLİK KAMPÜSÜ KURMAK İSTİYORUZ
Ülkemizde değirmencilik noktasında lisans düzeyinde bir okul bulunmadığını Bakan Varank’a söyleyen Genel Başkan Demirtaşoğlu: "Hedeflerimiz doğrultusunda ABD'de bulunan değirmencilik okuluna benzer bir yapıyı ülkemizde "Değirmencilik Kampüsü" olarak kurmak istiyoruz. Farklı seviyelerde uluslararası öğrenciler de dâhil değirmencilik, hammadde ve sektörel üretime ilişkin kurslar vererek bu kampüsün içerisinde yatakhanesi, yemekhanesi, hammaddesi, depolama sistemleri, üretim tesisleri, un fabrikası, yem fabrikası ve çıkan yarı mamul işlenerek mamul maddeye dönüşmesi için, pastacılık, ekmekçilik, makarnacılık, bisküvicilik hatları kurulacak. Bunlara ilişkin kurs programlarının düzenlenecek” dedi.
MESLEK LİSELERİ VERİMLİ
Değirmencilik ile ilgili 4 yıllık bir bölümün olmadığından konuya ilişkin daha önce YÖK'e gerekli müracaatların yapıldığını hatırlatan Başkan “2017 yılında derneğimizin Milli Eğitim Bakanlığıyla bir protokol yapıp Konya, Gaziantep ve Çorum illerinde Meslek Liselerinin oluşturduğu değirmencilik bölümünde okuyan öğrencilerimiz var ve hat safhada olan ara eleman ihtiyacımızın bir kısmını buradan karşılamaya çalışıyoruz” dedi.
HEDEF 4 MİLYAR DOARLIK İHRACAAT
Başkan Zeki Demirtaşoğlu "2020 yılında 2.2 Milyar dolar ihracat yapan sektörümüz, mevcut projelerimiz gerçekleştirilirse ve Bakanlığımızın da destekleriyle birlikte Cumhuriyetimizin 100. Kuruluş yıldönümü 2023'ün sonunda en az 4 Milyar dolarlık bir ihracat yapmayı hedeflemektedir ve kuracağımız "Değirmencilik kampüsü" ile ilgili yurtdışından çok fazla öğrenci geleceğini ve bu öğrencilerin de hem kurs alacağını hem de ülkemiz için birer kültür elçisi olacağını ifade etti.
BAKANA KONYASPOR FORMASI HEDİYE EDİLDİ
Bu arada sunum ve ziyaret sonrası Konyalı iş adamı ve Konyaspor Yönetim Kurulu üyesi Sami Pirinç Bakan Varank’a isminin yazılı olduğu 42 numaralı Konyaspor formasını da hediye etti. Bakan Varank bu jeste çok mutlu olarak Konyaspor’u yakından takip ettiğini ve yeşil-beyazlıların lige çok iyi başlangıç yaptığını da söyledi. (Haber Merkezi)
İlginizi Çekebilir