Devlet endüstri 4.0’a geçilmesini istiyor!
KonyaDördüncü sanayi devrimi olarak nitelendirilen Endüstri 4.0 ile ilgili Almanya merkezli TURCK firması iş ortağı Simya Hidrolik ve Pnömatik ile ortak program düzenledi. Programda Endüstri 4.0 ve faydaları konusunda bilgiler verildi
1 yıl önce Endüsti 4.0 ile ilgili programlar yapmaya başladıklarını ifade eden Simya Hidrolik ve Pnömatik Elektrik Makine İmalat Sanayi Ticaret Limited Şirketi Genel Müdürü M. Sami Şahin, “Toplantıya katılım sayesinde Endüstri 4.0 yakışır bir tabloyu da göstermiş olduk. Endüstri 4.0 esasında tek bir noktada uygulaması yapılacak bir çalışma değil. Bunun kamu özel sektör ve uygulama ayağı var. Bunların birlikte çalışmasıyla Endüstri 4.0’ı hayata geçirebileceğiz. Bir yerden alınıp uygulamaya konulacak yapı da değil. Dünyada sanayileşme çok hızlı devam ediyor. Sanayi devriminin dördüncüsünü yaşıyoruz, birinci sanayi devrimi 140 yıl, ikincisi 70 yıl ve üçüncüsü 45 yıl sürmüş. Şuanda Endüstri devriminin dördüncüsünü daha hayata geçirmeden adını koyduk ve hazırlığını yapmak üzereyiz. 2013 yılında Almanya’da bu konuşulmaya başlandı ve 2014 yılında Türkiye’de hızlı bir şekilde atraksiyon gösterdi. Hatta hükümet nezdinde konferans ve seminerlerle hayata geçirilmeye çalışıldı. 2016 yılında Bilim Sanayi Üst Kurulu tarafından Endüstri 4.0 artık Türkiye’de uygulanmasıyla alakalı karar alındı” dedi. Bütün sanayi kuruluşlarının Endüstri 4.0 geçmesinin istendiğini söyleyen Şahin, bu kararın devlet tarafından alındığını kaydetti.
ENDÜSTRİ 4.0’IN AVANTAJLARI
Programda Endüstri 4.0’a ilişkin bilgiler verilmek üzere TURCK Türkiye Genel Müdürü Bülent Giray ve TURCK Türkiye Satış Müdürü Uğur Büyük bir sunum yaptı. TURCK’un Endüstri 4.0 tanımlamasına değinen TURCK Türkiye Genel Müdürü Bülent Giray, Endüstri 4.0’ı, ‘Yüksek seviyede otomasyonlu seri üretim şartları sayesinde düşük adetlerde dahi esnek üretim’ olarak tanımladı. Endüstri 4.0’ın birçok avantajının bulunduğunu aktaran Giray, “Sistemin izlenmesinin ve arıza teşhisinin kolaylaştırılması, sistemlerin ve bileşenlerin öz farkındalık kazanması bizlere sağlanan en büyük avantajlardır. Bunun yanı sıra sistemin çevre dostu ve kaynak tasarrufu davranışıyla sürdürülebilir olması ve daha yüksek verimliliği biz bu sayede hayata geçirebileceğiz. Üretimde esnekliğin arttırılması, maliyetlerin azaltılması ve yeni hizmet ve iş modellerinin geliştirilmesi de yine Endüstri 4.0’ın avantajları arasında sayılabilir” dedi. Giray, Endüstri 4.0’ın faydalarının olduğunu ve düşük adetlerde daha verimi üretim yapılacağına dikkati çekerek, Endüstri 4.0 ile tesis müsaitliğinin daha yüksek seviyeye çıkarılması ve son kullanıcı seviyesine kadar daha iyi kalite kontrol yapılacağına vurgu yaptı. Sunumda son olarak Giray, Endüstri 4.0 için gerekli olanların internet ve bilgi teknolojilerinin endüstriyel süreçler ile birleştirilmesi, yatay ve dikey entegrasyonun zorunlu olduğunu sözlerine ekledi. Ramada Otel’de gerçekleşen bilgilendirme toplantısına Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Uğur Özalır ve davetliler katıldı. (Mustafa KARAKAYA)
İlginizi Çekebilir