DİKKAT COVİD OLABİLİRSİNİZ!
SağlıkBilim insanlarının son günlerde sık görülen Covid-19 enfeksiyonları ile ilgili yaptığı açıklamalar, gözlerin yeniden sağlık alanına çevrilmesine neden oldu. Öyle ki, bazı bilim insanları yaptıkları testlerin yüzde 70’inin pozitif çıktığını, tedbir alınması gerektiğini ifade etti.
Bunun üzerine Konya Postası Gazetesi olarak, Covid-19 salgını ve tedbirleri ile ilgili Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doktor Fatma Kacar’a sorduk.
19 İLE BENZERLİK GÖSTERİYOR
COVID-19 varyantlarından omicron varyantının mutasyona uğramış, daha bulaşıcı olan eris varyantının ilk olarak Şubat 2023'te tespit edildiğini ifade eden Kacar, “DSÖ tarafından izlenen varyantlar listesinde 5. sırada yer alır. Bu varyanttan sonra pirola varyantı tespit edilse de Eris şuan için daha baskın ve yaygın bir varyanttır belirtileri yaygın COVID-19 semptomları ile benzerlik göstermektedir” ifadelerini kullandı.
TAT VE KOKU KAYBI YAŞANIYOR
Eris varyantının ortalama olarak kuluçka süresi 4-5 gün diye konuşan Kacar, “Genel olarak üst solunum yollarını tutmakta ve pnömoniyi fazla görmüyoruz, ancak 65 yaş ve üzeri ya da bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde, virüs alt solunum yolları hastalıklarına da neden olabilir. Hastalarda ateş, bulantı kusma, beslenme güçlüğü, yaygın kas ve vücut ağrıları hastaneye yatışa neden olacak kadar şiddetli olabilmektedir. Genel olarak Eris varyantına yakalanan kişilerde ortaya çıkan belirtiler ise, Boğaz ağrısı, Hapşırma, Burun tıkanıklığı veya akıntısı, Tat ve koku kaybı, Baş ağrısı, Halsizlik ve yorgunluk, Kas ve vücut ağrıları, Ateş, Öksürük, İştah kaybı, İshal, Nefes darlığı olarak karşımıza çıkıyor” dedi.
BENZER BELİRTİLER GÖSTERİYOR
Belirtilerin İnfulenza virüsüne bağlı hastalık geçirenlerde de benzer şekilde görülebildiğini dile getiren Kacar, “Covid enfeksiyonunu doğrulamanın en kesin yolu covid testi yaptırmaktır. PCR testleri ile yeni varyantlarda tespit edilebilmektedir. Bağışıklık sistemi zayıf, kronik hastalığı olan ve yaşlı kişilerde Eris varyantının etkileri ve semptomları daha şiddetli görülebilir ancak Eris varyantında henüz ölümlü vaka görülmemiştir” diye konuştu.
HİJYENE DİKKAT EDİLMESİ GEREKİR
Eris varyantından korunmanın yollarına da değinen Kacar, “Diğer varyantlarında olduğu gibi kişisel hijyene dikkat etmek en öncelikle korunma yoludur. Eris virüsü öksürük, hapşırmak, konuşmak veya nefes almak esnasında hastalığa sahip bir kişi tarafından hava yoluyla yayılan küçük damlacıklar aracılığıyla bulaşır ve sağlıklı bir kişi tarafından solunabilir. Ayrıca virüsle kirlenmiş yüzeylere dokunduktan sonra ellerinizle ağzınıza, burnunuza veya gözlerinize dokunmak da virüsün bulaşmasına sebep olabilir. Bu yüzden sosyal mesafe korumak, kalabalık ortamlarda bulunmamak, maske kullanmak, el temizliğine dikkat etmek, öksürürken mutlaka mendil kullanmak, kirli mendili ortalıkta bırakmamak, temas edilen yüzeyleri düzenli ve sık bir şekilde dezenfekte etmek, bağışıklığı güçlü tutmak için sağlıklı beslenmek, D vitamin sentezi için sağlıklı güneşlenmeye özen göstermek, Hasta olduğunuzu düşündüğünüz zaman mümkün olduğunda evde kalmak önerilir” şeklinde konuştu.
İlginizi Çekebilir