© Konya Postası 2021

Dünyanın ortası; Akşehir

Basın Yayın Enformasyon Konya İl Müdürlüğü ve Akşehir Belediyesi'nin ortaklaşa düzenlediği organizasyon ile Konya'da bulunan basın mensupları ‘Dünya’nın tam ortası’ndaydı

AKŞEHİR EVLERİ RESTORE EDİLİYOR

Akşehir Belediyesi düzenlenen kültür gezisi kapsamında Konya basınını misafir etti.

Akşehir Belediyesi; Basın Yayın Enformasyon (BYEGM) Konya İl Müdürlüğü öncülüğünde Konya Basın Konseyi ve Konya Gazeteciler Cemiyeti işbirliği ile düzenlenen gezide Konya’da görev yapan çok sayıda basın mensubunu Akşehir’de ağırladı.

Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen Akşehir gezisi Takkaslar Konağı’nda yapılan kahvaltı ile başladı. Basın Yayın Enformasyon Konya İl Müdürü Abdurrahman C. Fidancı, "Bugün Nasreddin Hocamızın ifadesiyle dünyanın merkezi olan Akşehir'deyiz. Çok kıymetli başkanımızı ziyaret ettiğimizde sizlerin selamlarını da iletmiştik. Demişti ki, 'Biz Akşehir'i tanımak istiyoruz, gazeteci arkadaşlar olarak sizlere misafir olmak istiyoruz' başkanımızda bu teklif karşısında hiç iki etmeden bize karşı sağ olsunlar hay, hay dediler. Konya basınını zaten ben daha önceki görevlerimden dolayı iyi tanıyor, biliyor ve takip ediyorum demişlerdi. Konya basınını Akşehir'de ağırlamaktan onur duyacağını, mutluluk duyacağını ifade etmişlerdi, sağ olsunlar. Bugün böyle güzel bir havada, güzel bir mekanda gezimize bismillah diyerek başladık. Bu vesile ile bizleri ağırlayan başkanımıza onun şahsında bizlere desteğini esirgemeyen başkan yardımcımıza, kültür müdürümüze, basın danışmanı arkadaşımıza hepsine tek tek teşekkür ediyoruz" dedi. Akşehir Belediye Başkanı Salih Akkaya, Takkaslar Konağı’nı daha önce kamulaştırdıklarını ve restore ettiklerini aktardı. Akkaya, “Takkaslar Konağı’nın bahçesini halka açık köy kahvaltısı veren mekân olarak yaptık. Akşehir’in İsmi gibi yaşanılabilir bir şehir olması noktasında hizmet etmeye gayret ediyoruz. Atık arıtma tesisi çalışmalarımız bitti deneme çalışmaları başlıyor ve yine aynı zamanda kanalizasyon çalışmalarımız devam ediyor. Birçok camimizde yenileme çalışmamız devam ediyor. Birkaç sene içinde bu çalışmalarımız bitmiş olacak” diye konuştu. Akşehir’e kimlik kazandıran unsurlardan bir tanesinin de özgün mimarisi ile Akşehir Evleri olduğunu söyleyen Akkaya, yaklaşık 2 bin civarında Akşehir Evleri olduğunu ve bunları  “Sokak Sağlıklaştırma Projesi kapsamında restore ettiklerini söyledi. 5 bin metrekarelik alana yapılan atılan Dudu Kadın Çarşısı’nın da yapımına başladıklarını belitten Akkaya, “Çarşının inşaatının bitmesi halinde gençlere dönük kafeteryaların olduğu yeşilin hâkim olduğu bir alan olacak. Selçuklu mimarisine uygun yapılması planlanan çarsının içinde lokanta, cafeler, dükkânlar ve bunun maliyeti yaklaşık maliyeti 20 milyon TL olacak” dedi.  Tarihi Arasta Çarşısı’nda 260 tane binayı restore etiklerini ve halende restorasyon çalışmalarının devam ettiğini söyleyen Başkan Akkaya, “110 yıllık bir tarihi çarşı burası. Evler tamamen ahşap. Unutulmaya başlamış meslekler, belediyenin imkânlarıyla onlara dükkân açılarak faaliyet yürütülecek. Turizm amaçlı geziler için bir mekân olacak. Özümüzün gereği bu mekânlarda bulunmak ayrı bir keyif olacaktır” ifadelerinin kullandı.

BATI CEPHESİ KARARGÂH MÜZESİ

Akşehir Evleri’nin ardından Batı Cephesi Karargâh Müzesi Akşehir ziyaret edildi. Müze hakkında bilgi veren Akşehir Müze Müdürü Ömer Faruk Türkan,Müze’nin 1904 yılında belediye hizmet binası olarak kurulduğunu ve daha sonra Büyük Taarruz hazırlıkları yapılırken görüşmelerin yapılacağı yer olarak Akşehir’in seçildiğini söyledi. Türkan, “Bunun sebebi de düşman hattına çok yakın olması ve demiryolunun buradan geçiyor olması. Karargâh Akşehir’e taşınıyor ve karargâh burada bulunduğu sürece içerisinde Atatürk 54 gün Akşehir’de kalıyor” dedi. Ardından restore edilmekte olan Kilise hakkında bilgi veren Türkan, “Neolitik Çağdan itibaren yerleşik hayat başlamış Akşehir de o yüzden çok zengin bir kültüre sahip. Bu coğrafya bölgenin sosyal kültürel alanda gelişmesine yardımcı olmuş. Kilise 1890’lı yıllarda yapılmış Ermeni kilisesi. Burada azınlıkların izlerini görmek mümkün. Kilisenin ihalesi yapıldı yenileme çalışmaları devam ediyor. Daha sonra kültürel amaçlı kullanılacak” diye konuştu. Ardından restorasyonu devam eden Taş Medrese gezildi. Medresedeki tüm bezemeleri çadıra kullanılan bezemeler olduğunu kaydeden Türkan, tuğla işçiliğinin Mezopotamya kökenli olduğunu aktardı. Müze Müdürü Türkan, “Burası bir dönem tıp fakültesi olarak kullanılmış. Hem buradaki hastalara hizmet verilmiş hem de öğrenci yetiştirilmiş. Medrese 1965 yılından sonra müze olarak kullanılmaya başlamış. Müzenin bir çok yerinin restoreye ihtiyacı olduğu için 2013 yılında restorasyon çalışmalarına başladık” dedi. Tarihi Akşehir Evlerinin ve Müzelerin ardından Nasrettin Hoca türbesi ziyaret edildi. (Sultan TÜRKMEN)

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER