© Konya Postası 2021

Duyunca çok şaşıracaksınız: Bakın Konya'nın Osmanlı döneminde ismi neydi!

Anadolu'daki birçok il ve ilçenin isimleri Osmanlı döneminden günümüze kadar bir dizi değişiklik geçirmiştir. Rumca, Ermenice, Arapça, Farisi ve Türkçe kökenli isimler, zaman içinde çeşitli olaylar sonucunda evrim geçirmiş ve ilginç değişimlere uğramıştır. Konya'nın da bu bir dizi isim değişikliği geçiren şehirler arasında yer aldı.

Anadolu'daki birçok il ve ilçenin isimleri Osmanlı döneminden günümüze kadar bir dizi değişiklik geçirmiştir. Rumca, Ermenice, Arapça, Farisi ve Türkçe kökenli isimler, zaman içinde çeşitli olaylar sonucunda evrim geçirmiş ve ilginç değişimlere uğramıştır. İşte bu isim değişikliklerinden bazıları: 

Bursa (Hüdavendigar)

Hakkari (Çölemerik)

Kırklareli (Kırkkilise)

Çankırı (Kengırı)

Kütahya (Kotiaeion)

Samsun (Amisos)

Van (Tuşba)

Elazığ (Elaziz)

Gaziantep (Ayntab)

Erzincan (Grekçe Eriza)

Hatay (Hattena)

Yozgat (Bozok)

Adana: Adana'nın kuruluşuyla ilgili kesin bilgiler bulunmasa da, Bizanslı Etien'e göre, Adanos ve Saros adlı Uranus'un oğulları tarafından Tarsus'la yapılan savaştan sonra kurulmuştur.

Adıyaman (Perre)

Antalya (Attaleia)

Edirne (Hadrianopolis)

İzmir (Smyrna)

Konya: Osmanlı öncesinde Konya, Hristiyan azizlerinden St. Paul'un ziyaret etmesiyle önemli bir dinsel merkez haline geldi. Bu nedenle Hristiyanlar tarafından "Ikonyum" olarak adlandırıldı. Abbasiler zamanında "Kuniye" olarak değiştirildi, Türkler ise Konya olarak adlandırdı.

Sivas: Sivas'ın ismiyle ilgili farklı görüşler bulunmakla birlikte, eski Yunanca'da "Augustus Şehri" anlamına gelen "Sebasteia" ismiyle ilişkilendirilmiştir.

Trabzon (Trapezus)

Zonguldak: Zonguldak'ın adı, Üzülmez Deresi'nin ağız kısmında yer alması ve derenin ilk çağlarda "Sandra" olarak anılmasıyla, yerleşmenin "Sandaraca" adını taşımasından türemiştir. Zamanla bu ad Zonguldak'a evrilmiştir.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER