© Konya Postası 2021

EKONOMİNİN BEL KEMİĞİ DESTEK BEKLİYOR

Türkiye'de değirmencilik sektörü, son dönemde yaşanan zorluklara rağmen potansiyelini koruyor. Pandemi sürecinin etkileri ve ekonomik dalgalanmalar nedeniyle sektördeki oyuncular değişen koşullara hızla uyum sağlamaya çalışıyor

Konya’da bir araya gelen sektör temsilcileri yerel basınla buluştu. Toplantı kapsamında Türkiye’de potansiyel değirmencilik ele alındı.

Programa DESMÜD yönetim kurulu; Başkan Zeki Demirtaşoğlu, Başkan Yardımcısı Ali Dost, sekreter Nazmi Yıldız, üyeler, denetim kurulu başkanı Nuh Erdoğan, Kültür, Tarih ve Sanat Komitesi Başkanı Mehmet Salim Alaybeyi, Medya ve Tanıtım Komitesi Sami Pirinç Katıldı.

EN BÜYÜK OYUNCU DEĞİRMEN SEKTÖRÜDÜR

Değirmen ve Sektör Makineleri Üreticileri Derneği (DESMÜD) Genel Başkanı Zeki Demirtaşoğlu, Türkiye’nin ihracat kapasitesini anlattı. Demirtaşoğlu, “Un ihracatında lider. 1.2 milyar dolar civarında ve makarna ihracatında da dünyada ikinci. Demek oluyor ki Türkiye insanların temel gıda maddeleri un ve ekmekten başlayacak olursak sonrasında diğer temel ihtiyaçlar süt ve süt ürünleri, et, peynir gibi ürünlerin bunların tamamının temelinde tarımsal imtisalle ortaya konulan tarladaki ürünlerin yarı mamul ve mamule dönme serüveninde her aşamasında değirmen makineleri rol alıyor. Bu demektir ki dünyada pandemi sonrasında gündeme gelen gıda güvenliği, gıda güvencesi ve gıda sürdürebilirliğinin en büyük oyuncusu değirmen sektörüdür” dedi.

DEPOLAMA KAPASİTESİ ARTTIRILDI

“Dünyada ve Türkiye’de insanların sağlıklı gıdaya ulaşması, ham maddelerin sağlıklı bir şekilde depolanması, gıda güvencesi için değirmen sektörü vazgeçilmezdir” diyen Demirtaşoğlu, “Türkiye’nin mevcut depolama kapasitesi bundan 4 yıl önce 2 milyon ton iken devlete dair depolama ofisinin buradaki tonaj eksikliği ihtiyacın giderilmemesi nedeniyle insansı depoculuk sistemiyle son 4,5 yılda 7 milyon ton 1,5 milyar para harcanarak depolar kuruldu. Bunu da yapan arkadaşlarımız bizim üyelerimiz” ifadelerini kullandı.

SEKTÖRDE EĞİTİME İHTİYAÇ VAR

Demirtaşoğlu, “Bizler yönetim kurulu üyelerimiz ile birlikte 2017 yılında Milli Eğitim Bakanlığı ile bir protokol imzalayıp 3 şehirde 3 değirmencilik lisesi açtırdık. Ankara’da yine bir merkezimiz var. YÖK ile olan görüşmelerimiz devam ediyor. 4 yıllık Değirmen Bilim ve Teknolojisi başlığı altında bir bölüm, İngilizce eğitimi veren bir üniversitede açtırmak üzere çalışmalarımız devam ediyor. Eğitimle ilgili yapacaklarımız bu kadar değil. Dünyada binlerce değirmen operatörü dediğimiz arkadaşlarımızın eğitime ihtiyaçları var. Bu alanda eğitim vermek üzere bizler Ankara’da dünyanın en büyük özel sektöre veya derneğe ait eğitim merkezini kuruyoruz. Değirmen sektörünün ihracat liderliğini dünyada sürdürmesi için burada bir kurs merkezi oluşturacağız. Çok ciddi bir yatırım, bunun desteklerle üstesinden geleceğimize inanıyoruz” dedi.  

İHRACATÇIYA POZİTİF AYRIMCILIK

İhracatçıların pozitif ayrımcılık görmesi gerektiğini söyleyen Demirtaşoğlu, “Bizim için ana unsur tabii ki eğitim. Eğitim sonrasında katma değerlerin giderek artması fakat burada ben ihracatçıların devlet tarafından biraz daha pozitif ayrımcılığa tabii tutulması gerektiğini düşünüyorum. Son günlerde gündeme gelen ihracatçının yurtdışına çıkışında ödediği başta 50 TL ile başlayan daha sonra 150’ye çıkarılan ve son görüşmede bin 500 mü olsun, 3 bin mi olsun denilen rakamları da çok yanlış buluyorum. Türkiye ihracatçıları zaten isimsiz kahramanlar. Bu yanlış karardan bir an önce dönülmesi gerekiyor. İş kuracak gençlerin sermayeye ulaşma konusunda birtakım kolaylaştırmaları bankaların yapması gerektiğini düşünüyorum. Çok eleştiri aldığın bir konu da benim üyelerim Eximbank’a ulaşmaya güçlük çekiyor dediğimde çok eleştirmiştim. Bunu uygun bulmuyorum benim ihracatçım Eximbank’a ulaşmak zorunda. İşçiliğe gelen zam yüzde 120’ler seviyesinde. Sadece işçi maaşlarına zam gelmiyor. Hepsine bu oranda zam geldi. Bizim işletmelerimizin giderleri hammadde giderleri değil, yüzde 75 gideri işçilik gideri. Biz bu konuda devletten destek istiyoruz. Bizim ödediğimiz SGK alanında veya diğer ödediğimiz vergiler konusunda destekler istiyoruz. Bankalardan talep ettiğimiz özellikle de Eximbank’tan talep ettiğimiz krediler konusunda pozitif ayrımcılık bekliyor” diye konuştu.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER