‘Endülüs’ten Selçukluya’
KonyaTürkiye’deki en büyük meslek edindirme sergilerinden olan ve Konya Büyükşehir Belediyesi Meslek Edindirme Kursları (KOMEK) tarafından hazırlanan Geleneksel 13. Altın Dokunuşlar Sergisi ve Bilgi Şöleni, “Endülüs’ten Selçukluya” temasıyla açıldı
Konya Büyükşehir Belediyesi, Mevlana Kültür Merkezi’nde 23 Mayıs’a kadar devam edecek KOMEK Altın Dokunuşlar Sergisi ve Bilgi Şöleni, Endülüs, Selçuklu ve Osmanlı izleri taşıyan birbirinden kıymetli eserler ve sanatsal faaliyetlerle Türkiye’nin farklı şehirlerinden ve yurt dışından gelen ziyaretçileri ağırlıyor.
‘BİZİMKİSİ BİR BAKIŞ AÇISI’
Konya’nın geçmişine ve geleneklerine bağlı olarak büyüdüğünü söyleyen Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, son dönemlerde ise bu yapısının hızlanarak devam ettiğini ifade etti. Konya’nın geleneklerine bağlı, inancında sabit pergelin bir ayağını hak ve hakikatte, inancında tutan, pergelin diğer ayağıyla da yeryüzündeki bütün milletleri, bütün gelişmeleri takip eden bir şehir olduğunu söyleyen Akyürek, “Biz biliyoruz ki, Konya kalkındığında, Konya dünyanın lider şehirlerinden birisi olduğunda Türkiye de lider ülke hedefine bir adım daha yaklaşacak. Çalışmalarımız sadece mevzi çalışmalar değildir. Çalışmalarımız aynı zamanda Büyük Türkiye hedefine katkı yapan çalışmalardır. Bu bakış açısıyla hareket ediyoruz. 13. Altın Dokunuşlar Sergisi ve Bilgi Şöleninde de aynı bakış açısıyla bir senteze imza atmış olduk” dedi.
‘SELÇUKL, OSMANLI İZLERİNİ TAŞIYOR’
Sergide ortaya çıkan eserlerin el emeği göz nuru olduğunu söyleyen Akyürek, “Burada öğretmen ve öğrencilerimizin ürettiği 2 bin 17 eser sergileniyor. Eserler Endülüs, Selçuklu, Osmanlı izlerini taşıyor. Sergiyle birlikte konferanslar, söyleşiler, müzik dinletileri, yarışmalar, yemek programları ve ilçe gezilerinin organizasyonları var. Konya’mız bayram havasını yaşamış olacak. Konya’mızda büyük bir kültürel şenlik gerçekleştirilmiş olunacak” şeklinde konuştu.
‘BİZ TARİHİ DOKUNUN İÇİNDE YER ALAN BİR MİLLETİZ’
13. Altın Dokunuşlar Sergisi’nin gelenekselleştiğini söyleyen Büyükşehir Belediyesi Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Dairesi Başkanı Ahmet Köseoğlu, sergide bu yılki konusu olan “Endülüs’ten Selçukluya” vurgu yaptı. Köseoğlu, “KOMEK’in amaç ve hizmetleri arsında gelenekleri yaymak ve kültürümüzü daha diri tutmak var. Burada çalışan arkadaşlarımız da bunun farkında olarak ciddi anlamda emek harcayarak bu işleri başarılı bir şekilde çıkardılar” dedi. Sergilerin konularını genellikle geleneksel konulardan seçtiklerini söyleyen Köseoğlu, “Biz tarihi dokunun içinde yer alan bir milletiz ve bu dokunun unutulmaması gerektiğinin farkındayız. Yıllardır bunun için uğraşıyoruz ki bundan sonrada aynı amaçla bu işi yapacağız. Açmış olduğumuz bu sergide de geleneksel olanı vermeye çalıştık. Gelenekleri, geleceğin görmesini sağlamak istedik” ifadelerini kullandı.
‘2 BİN 17 ESER SERGİLENİYOR’
Serginin açılışında çok ciddi bir zamanın söz konusu olduğunu söyleyen Köseoğlu, “Bu serginin açılışı neredeyse 8 ay gibi bir süreci kapsıyor. Bu süreçten tabi ki hazırlık aşaması da söz konusu. Dediğim gibi gelenekleri yaşatırken nelere dikkat edeceğimizi KOMEK kapsamında çalışan sanat danışmanlarımız önceden hazırlıyor ve sonrasında belirli aşamalar kaydedilerek bu günlere getiriliyor” dedi. Sergide 2 bin 17 eser sergilendiğini belirten Köseoğlu, “Mevlana Kültür Merkezinde açmış olduğumuz bu sergide toplam 2 bin 17 eser sergileniyor. Bu eserlerin her biri el emeği ve göz nuru var” dedi.
YURT DIŞINDAN DA ZİYARETCİLER VAR
Serginin günlük ziyaretçisinin 8 bini bulduğunu söyleyen Köseoğlu, “Sergimize ilgi gerçekten çok fazla. Sadece şehir içinden değil, şehir dışından gelen ziyaretçilerimizde var. Buradan da anlaşılıyor ki gerçekten verilen emeğe hem millet olarak hem de dışarıdan gelen vatandaşlar olarak ciddi anlamda saygı duyuyoruz” şeklinde konuştu. Sergiye ziyaretlerin sadece Konya’dan olmadığını söyleyen Köseoğlu, “Sergimizin yanı sıra burada KOMEK’e bağlı olarak her gün birbirinden değerli eserlerin yanında söyleşiler, konserler, yarışmalar, sohbetler, şiir dinletileri, uygulamalı gösterilerde yapılıyor. Bu nedenle hem ziyaretçilerimiz gerçekten çok mutlu ayrılıyor hem de biz. Buraya sadece Konyalı vatandaşlarımız değil, Bosna Hersek’in başkentİ Saraybosna’dan, çevre illerden vatandaşlarımız aynı zamanda ilçelerimizden vatandaşlarımızda ziyarete geliyorlar. Umarım son güne kadar yoğunluğumuz böyle devam eder” dedi. (Aysun KARABAYIR)
İlginizi Çekebilir