Enerji içeceği satışına düzenleme
KonyaGıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, enerji içecekleri konusunda yeni düzenlemeye gitti. Türk Gıda Kodeksi Enerji İçecekleri Tebliği’ne göre artık enerji içecekleri spor tesislerinde, okul kantinlerinde ve hastanelerde piyasaya arz edilmeyecek ve reklamı yapılmayacak
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından hazırlanan Türk Gıda Kodeksi Enerji İçecekleri Tebliği, 30 Haziran’da Resmi Gazete’de yayımlandı. 18 yaşından küçüklere satılamayacak olan ürünlerin etiketinde, “Alkol ile karıştırılarak veya beraber tüketilmemelidir” ifadesi bulunacak. Yeni Tebliğ, AB Komisyonu’na da bildirildi. Enerji içeceklerinin tekniğine uygun ve hijyenik şekilde üretilmesi, hazırlanması, işlenmesi, muhafazası, depolanması, taşınması ve pazarlanmasını sağlamak üzere ürünlerin özelliklerinin belirlendiği tebliğ, sporcu içeceklerini ise kapsamayacak.
‘YASAKLARA KARŞI DEĞİLİZ AMA...’
Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Konya Kantinciler Derneği Başkanı Ethem Tartan, zararlı ürünlerin satışının yasaklanmasına karşı olmadıklarını söyledi. Uygulanan tedbirlerin kantincilere geldiğini, yanlış anlaşılmaların olduğunu dile getiren Tartan, “Biz zaten geleceğin teminatı çocuklara zararlı ürünlerin satışı olsun demiyoruz. Kantinlere baktığınız zaman çikolata veya farklı ürünlere satış yasağı getiriliyor, tekrar söylüyorum zararlı ürünlerin satılmamasını bizde istiyoruz. Ama çocuklar zaten evden okula gelene kadar diğer işletmelerden bu ürünleri temin ediyor. Böylelikle uygulanan tedbirler sadece kantincilere gelmiş oluyor. Zaten bakkal veya kırtasiyeciler bu ürünleri satıyor” ifadelerini kullandı. Okul kantinlerinde enerji içeceklerinin satışının bulunmadığını aktaran Başkan Tartan, kantincilerin öğrenciler için önemli olan ürünleri tedarik edip satan kişiler olduğunu, enerji içeceklerin farklı değerlendirilmes gerektiğini ve bu ürünlerin de satışının olmaması gerektiğini belirtti. Kantincilerin yaşanan olumsuzluklara rağmen yaptıkları işten ödün vermediğini dile getiren Tartan, kantinlerin gerekli denetimlerden geçtiğini, Konya’da kantinlerin yüzde 40’ını atıl yerlerde olduğunu ve beledyelerin uygunsuz olan kantinleri okul bahçelerine alabileceğini söyledi. Bodrum ve kalorifer dairesi gibi yerlerde kantinlerin bulunduğunu ifade eden Tartan, bu yerlerin hava almadığını, ışık görmediğini, kantinlerin açık ve ferah olmasının daha güvenilir olması gerektiğini anlattı.
ANİ YASAKLAMALAR KANTİNCİYE ZARAR VERİYOR
Geçtiğimiz aylarda okul kantinlerinde obezite ile mücadele ve sağlıklı yaşam kapsamında birçok ürünün satışına yasak getirilmişti. Bu yasaklara ilişkin çeşitli açıklamalar yaptığını kaydeden Başkan Ethem Tartan, ani yasaklamalar karşısında kantincilerin birtakım sıkıntılar yaşadığını ve kısa zaman içerisinde bu sıkıntıları ilgili Bakanlığa bildireceğini söyledi. Ani yasaklar karşısında kantin kiralarının ciro kaybına paralel yüzde 40-50 oranında düşürülmesi gerektiğinin altını çizen Tartan, bazı önlemlere dikkati çekerek şunları söyledi: “Okul bahçe kapıları teneffüs ve öğlen saatlerinde kapalı tutulmalı ve bununla ilgili kati tedbirler alınmalıdır. Nöbetçi müdür yardımcısı ve öğretmenler bu konuda sorumlu tutulmalı ve görevi yapmamaları halinde yaptırımlar uygulanmalı. Ayrıca okulların çevresinde bulunan bakkal, büfe, market ve seyyar satıcı gibi yerlerin çocuklara gıdalarının satışının yasaklatılması çok önemli bir konu. Genelgeler ve yönetmelikler doğrultusunda işlem ve işleyişleri yerine getiren meslektaşlarımıza Beslenme Dostu Kantinci Sertifikası verilmeli ve bu sertifikayı almaya hak kazanan işletmecilerin sözleşmelerinde iyileştirme yapılmalı. İhalelerde öncelik hakkı, kira indrimi vb şekilde ödüllendirme teknikleriyle teşvik edilmelidir. Bu düzenlemeler yapılmadan hayata geçirilecek yasaklama yüksek kira altında ezilen üyelerimizi iflasa sürükleyeceğinden malesef bir çok kantinci kapanacak ve yüzlerce okul idaresi ile kantinci esnafı karşı karşıya gelecektir.”
KANTİNLERİN İYİLEŞTİRİLMESİ KONUSU
Kantincilerin 365 gün vergi, sigorta ve prim gibi giderleri olduğunu buna karşılık yılda 165 iş günü çalıştıklarını hatırlatan Tartan, kantin ve yemekhanelerin iyileştirilmesi konusunda da şunları dile getirdi: “Hijyen açısından denetimde aranacak kriteleri sağlayacak kantin yerleri tahsis edilmeli ve bodrum kattaki kantinler giriş katına alınmalı. Yeni okul projelerinde TSE kantin standarlarına uygun okul bahçesinde kafeterya şeklinde kantinler yapılmalıdır. Yine Obezite ile mücadele kapsamında yeni okul projelerinde yemekhane yerleri ayarlanmalı ve mevcut okullarda uygun alanların yemekhanelere dönüşütülmesi için çalışmalar yapılmalıdır. Okullarda bulunan kantin ve yemekhanelerin ticari görünümden uzak tutulması kantin işletmecisinin aynı zamanda yemekhaneyi işletmesinin sağlanmaası öğrencilerimize yarar sağlayacaktır.” Tartan, obezite ve yasak ürünler kapsamında yapılacak düzenlemeler konusunda kantincilerin görüşlerinin alınmasının önemli olduğunu ve yüksek kiralarla işletilen kantinlerin maliyetlerinin yüksek olmasından dolayı kalitenin düşeceğini sözlerine ekledi.(Mustafa KARAKAYA)
İlginizi Çekebilir