Esnafa ve sanatkâra önem vermeliyiz
KonyaDemir fiyatlarında yüzde 50 oranında artış olduğunu kaydeden Konya Demir ve Emsali Sanatkârlar Odası Başkanı Celal Bayrak, esnafa verilen krediler ve oda çalışmaları hakkında Konya Postası’na açıklamalarda bulundu
FİYATLAR YÜZDE 50 ARTTI
Dolardaki yükselişlerden dolayı demir fiyatlarında yüzde 50’lik bir artış olduğunu ifade eden Başkan Bayrak, bu durumun demir doğrama, çelik çatı ve sobacılık gibi bir birçok mesleği etkilediğini aktardı. Maliyetlerin arttığını ve fiyatların yükseldiğini dile getiren Bayrak, “2016 yılı ekim ayı sonlarında fiyatlar yükselişe başladı ve buna bağlı olarak işgücü azaldı. İnşaat demiri kilogram olarak bin 600 TL idi, şimdi 2 bin TL üstüne çıktı” diye konuştu. Konya Demir ve Emsali Sanatkârlar Odası’nın 617 üyesinin bulunduğunu aktaran Başkan Bayrak, odaya üye meslek dallarını şöyle açıkladı: “217 demir doğramacı, 9 sıcak demirci, 104 alüminyum doğramacı, 40 esnaf sac işleri, 9 esnaf hırdavat ve nalburiye, 4 esnaf ziraat aletleri, 19 esnafımız anahtarcı, 5 esnafımız bıçakçı, 11 madeni eşya imalatı yapan esnaf, 41 esnaf PVC imalatı, 84 üye karışık meslek grubunu temsil ediyor ve beyaz eşya tamircileri yapanda 74 esnafımız var.” Esnafa verilen kredilerin yeterli olmadığını söyleyen Bayrak, “Konya’da 15 bin kişiye verilecek krediler ama müracaat sayısı 250 bin kişi olmuş. Ben talebin karşılanamadığını düşünüyorum” dedi.
SANATKÂRLARIN VAZGEÇİLMEZ ÖNEMİ VAR
Türkiye’nin ekonomik ve sosyal yapısında esnaf ve sanatkârların vazgeçilmez bir yeri ve önem olduğuna vurgu yapan Bayrak, “Esnaf ve sanatkârlar hem sayı hem de istihdam ve üretimdeki payları bakımından önemli bir yere sahiptir. Esnaf ve sanatkârlarımız ülke ekonomisi içinde hak ettiği yeri almalarını sağlamak onların tüm sorunlarının çözümü ile mümkün olacaktır. İşletmelerin kaynak ihtiyacı, iletme sahibi ve çalışanların sosyal güvenliği, vergi yükleri teşvik uygulamaları, eğitim, işyeri sorunları bir bütün olarak ele alınıp bu hususlarda ki sorunları çözümlenmediği takdirde esnaf ve sanatkârların kendi ayakları üzerinde durmasından öteye gidemeyeceği muhakkaktır” diye konuştu.
Odanın yaptığı çalışmalar hakkında bilgi veren Bayrak, “Mesleğimizin genel menfaatlerine uygun olarak gelişmesinin sağlamak, birbiriyle ve halkla olan ilişkilerde dürüstlüğü hâkim kılmak üzere meslek disiplin ve ahlakını korumak maksadıyla kurulmuş bulunan ve faaliyetini üyelerden aldığı güçle sürdüren odamız, kısıtlı imkânlarla hizmet vermeyi amaçlamıştır. Üyelerimizle beraber Çanakkale’ye tarihi yolculuklar düzenleyerek gurur ve hüznü hep beraber paylaştık. Gelenekselleşen iftar yemeklerimizle esnafımızla iç içe olmuş, özel günlerinde sevinçlerini, acılı günlerinde acılarını paylaşarak yanlarında olduğumuzu hissettirdik. Meslek hayatında başarı gösteren Ahilik kültürüne hizmet etmiş nice zanaatkârlarımız vardır. Yok olmaya yüz tutmuş meslekleri yaşatmaya çalışan, işte bu özelliklere sahip olan İlin Ahisi’ne odamız öncülüğünde aday çıkartılmış ve İlin Ahisi ödülüne layık görülmüş üyemiz Kerim Karakış plaketini almıştır. Bu durum meslek ve odamıza gurur kaynağı olmuştur” şeklinde konuştu.
ÜYELERİN SORUNLARINA ÇÖZÜM BULUYORLAR
“İş yeri olmayan esnafımızı iş yeri sahibi yapmak amacıyla kurulmuş olan kooperatif üyeleri dükkânlarına kavuşmuş ve tapularını teslim almıştır” diye konuşan Bayrak, “Odamız hukuk danışmanı ile anlaşarak esnafımızın hukuki konularda yardım alabilecek hale geldi. Hukuk danışmanımız sayesinde işleri ile ilgili ortaya çıkan anlaşmazlıklarda üye esnafımızı savunabilecek, meslekleriyle ilgili doğacak hukuki ihtilaflarda hak ve menfaatlerin oda üyelerine hukuki yardımda bulunmaktadır” şeklinde konuştu. Arabuluculuk hizmeti ile pek çok esnafımızın müşterileri ile olan sorunları mahkemeye taşımadan çözüm sağlandığını dile getiren Bayrak, bu sayede hem zaman hem de para kaybının önlendiği vurguladı.
“AMACIMIZ ESNAFIMIZIN BECERİLERİNİ ARTIRMAKTIR”
Beyaz eşya imal, satış ve tamirciliği mesleği ve soğutmacı esnafının Sanayi Ticaret İl Müdürlüğü komisyon kararı ile oda üyesi olduklarını söyleyen Bayrak, “2012 yılında yürürlüğe giren İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu, Risk değerlendirmesi ile ilgili konularla üyelerimize bilgilendirme toplantısı düzenlenmiştir. Ayrıca odamız bir iş güvenliği uzmanı ile anlaşarak üyelerimize uygun ücret karşılığında işletmelerin risk değerlendirme raporları ve acil eylem planı yaptırmaları sağlanmıştır ve halen devam etmektedir” ifadelerini kullandı. Oda olarak eğitime önem verdiklerini aktaran Başkan Bayrak, üyelerine önemli katkılar sağladıklarını söyledi. Bayrak şunları kaydetti: “Yine soğutmacı üyelerimizin Florlu Sera Gazı içeren cihazlara müdahale edebilmesi için Bakanlıkça yetkilendirilen ISEDA Belgelendirme kuruluşu ile protokol imzaladık. Ardından bununla ilgili seminer verdik. Yine bununla ilgili gerçekleştirilen sınav sonucunda soğutmacı esnaflarımız yetkilendirme belgelerini almaya hak kazanmıştır” dedi.
2015 yılında tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan 40 meslek dalında belge zorunluluğu getirildiğini söyleyen Bayrak, “Belgesi olmayanların inşaatlarda çalıştırılamayacağından yine MYK’nin yetkilendirdiği kuruluşlarla Konya’da Meram Çıraklık Eğitim Merkezi protokol imzalanmış, sınav ve belge ücretlerinin fondan karşılanarak esnafımız mesleki yeterlilik belgesi almaya teşvik edilmiştir” dedi. Klasik esnaf mantığı içinde iş yapma kültürünün zorlaştığını belirten Bayrak, “Günümüz müşterileri sıfır sorun, sıfır hata ve düşük maliyetli kaliteli ürün ve hizmet beklemektedir. Amacımız günümüz rekabet koşullarında esnafımızın iş hayatında ve her alanda iş geliştirme becerilerini artırmaktır” şeklinde konuştu.(Mustafa KARAKAYA)
İlginizi Çekebilir