© Konya Postası 2021

Et zengin işi oldu

Türkiye’de et fiyatlarında ciddi bir artış olduğuna dikkat çeken Konya Kasaplar Odası Başkanı Davut Balbaloğlu, bir yıl içerisinde et fiyatlarında 10 lira gibi bir artış olduğunun altını çizdi. Balbaloğlu, şuan ki piyasaya bakıldığında vatandaşın et ile buluşmayacağını dile getirdi

‘VATANDAŞIN ET İLE BULUŞMAMASI DEMEK’

Geçen Ramazan ayında 23-24 liraya satılan etin şimdi 33-35 liraya satıldığını ifade eden Balbaloğlu, “Ülkemiz et fiyatlarında ciddi bir artış yaşandı. Geçen Ramazan ayında etin fiyatı 23-24 lira gibi olurken şimdi maalesef 33-35 lira arasında” şeklinde konuştu. Ramazan ayı içerisinde vatandaşın sofrasında et olmasını oda olarak istediklerini belirten Balbaloğlu, şuan ki piyasaya bakıldığında et fiyatında daha da artış olacağını ve bu artış sonucunda ise vatandaşın et ile buluşamayacağını ifade etti. Balbaloğlu, “Önümüz Ramazan ayı biz isteriz et fiyatları yükselmesin aksine azalsın vatandaş et tüketsin ne yazık ki şu piyasada daha da artış olacak. Bu da zaten vatandaşın et ile buluşmaması demektir. Et fiyatlarında ki artışın ne yazık ki hala önüne geçilmiş değil” açıklamasında bulundu.

‘BİRAN ÖNCE ÜRETİME DESTEK VERİLMESİ’

Et fiyatları artışındaki asıl sorunun yetişmiş hayvanların olmamasına bağlayan Başkan Davut Balbaloğlu, hayvan üretime biran önce destek verilmesi gerektiğini vurguladı. Balbaloğlu, “Burada asıl sorun yetişmiş kesilecek hayvanların olmaması. Biran önce üretime destek verilmesi üretim çiftliklerin kurulması ama tabi ki devlet kontrolü altında bunun dışında tekelleşmeyi önlemesi lazım. Üretim ne yazık ki tekelleşmiş maalesef üretimi büyük firmalar yapıyor. Küçük üretici bu işten zarar ettiği için bırakmış dükkanını kapatmış. Bu yüzden hayvan sıkıntısı çekiyoruz” açıklamasında bulundu.

‘KURBANDA DA ET YİYEMEYECEĞİZ’

Ülkenin en çok hayvan yetiştiren Konya olmasına rağmen yetişmiş kesilecek hayvan sıkıntısının kendilerinin bile çektiğini söyleyen Balbaloğlu, haftada ortalama et fiyatlarına 50 kuruş gibi zamların geldiğini dile getirdi. Balbaloğlu , “Ülkenin en çok hayvan yetiştiren ili Konya olmasına rağmen  ne yazık ki biz bu sıkıntıyı çekiyoruz. Et fiyatlarında haftada 50 kuruş gibi bir artış oluyor. Kasap esnafı olarak biz bu fiyatlardan hiç memnun değiliz. Çünkü et fiyatı yükseldikçe bizim müşterimiz azalıyor. Biz isteriz ki şuan etin 20 25 TL arası satılması her vatandaşın et yiyebilmesi şuan eti orta halli tabaka bile yiyemiyor. Et zengin işi oldu. Vatandaş eti kurbandan kurbana görüyordu artık bu fiyatlara bakıldığında vatandaş kurbanda bile et göremeyecek” şeklinde açıkladı

‘HOLLANDA KADAR OLAMIYORUZ’

Ülkenin tarıma ve hayvancılığa çok el verişli olduğuna dikkat çeken Davut Balbaloğlu, Türkiye’nin hayvan yemi hayvan ihraç etmesi gerekirken maalesef bunları ithal ettiğini vurguladı. Balbaloğlu, “Ülkemiz hayvancılığa ve tarıma en uygun ülkedir. Dışarıya yem et hayvan göndermemiz gerekirken maalesef biz bu ihtiyaçları dışarıdan temin ediyoruz. Yemin ham maddesini dolar ile dışarıdan temin ediyoruz. Hayvancılık dersek dışarıdan ithal hayvan alıyoruz. Üretime biran önce el atılması gerekiyor. Tarım ve hayvancılık sanayisinin düzelmesi gerekmekte. Hollanda Konya kadar bir ülke ama bakıldığında Hollanda hayvancılıkta gelişmiş bir ülke neden bir Hollanda kadar olamıyoruz” şeklinde konuştu. (Mustafa ŞENOL)

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER