FETÖ’cü memurları neler bekliyor?
Konya15 Temmuz darbe girişimi sonrasında FETÖ terör örgütü ile irtibatı olduğu iddia edilen 62 binin üzerinde kamu personeli açığa alındı. Tüm kamuoyunun merak ettiği ‘Açığa alınan memurlara ne olacak?’ sorusunu ise Avukat Özkan Öztürk yanıtladı
15 Temmuz darbe girişiminin ardından açığa alınan kamu personeli sayısı 62 bini aştı. Açığa alınan memurları nelerin beklediğini açıklayan Avukat Özkan Öztürk, darbeye teşebbüs eden kamu personeli ile FETÖ terör örgütüne üye personelin soruşturmasının ayrı yürüdüğünü söyledi. Öztürk, “15 Temmuz işgal girişimine bir anlamda destek verenlerle ilgili savcılık bir soruşturma yürütüyor. Davası darbeye teşebbüs noktasında Türk Ceza Kanunun 312 ve devamı maddelerinde, bir yasal düzenleme noktasında yürütülen soruşturma var. Birde bu soruşturmanın dışında, kamuda açığa alınan personellerle alakalı ayrı bir soruşturma yürütülüyor. Evvela şöyle bir tespitte bulunmak gerekiyor; her iki soruşturmanın içeriği, kapsamı birbirinden farklı. 15 Temmuz darbeye teşebbüs eyleminde bulunanlarla, terör örgütüne üye olanların ve şuanda da 657 sayılı devlet memurları kanunu gereğince açığa alınanlar ve yine 667 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) gereğince, OHAL gereğince devlet memuru kapsamında açığa alınanların soruşturmaları ayrı yürüyecek” dedi.
SÜREÇ ASKIYA ALINDI
Devlet kadrolarında on binlerce açığa alma işleminin gerçekleştiğini ve halen de devam ettiğini söyleyen Öztürk, “Bu anlamda bilindiği üzere devlet kadrolarında on binlerce açığa alma gerçekleşti ve hala da devamı geliyor. Şimdi burada evvela hukuki sürecin, hukuk sınırları içerisinde ve bu anlamda en temel norm olan 667 sayılı KHK’de belirtilen özel şartlar dairesinde, bu soruşturma sürecinin yürüyeceğini görebiliyoruz. 667 sayılı KHK’nın 4. Maddesinde açığa alınanlarla alakalı 657 sayılı devlet memurları kanununda yer alan disiplin soruşturmalarına ilişkin hükümlerin uygulanmayacağını söylüyor. 657 sayılı kanunun 132 ile 147 maddeleri arasında açığa alınan devlet memurunun, açığa alma işleminin akabinde 10 gün içerisinde ilgili disiplin soruşturmasının yapılmasını emreder. Ama bu 667 sayılı KHK gereğince, bu 10 günlük disiplin soruşturması askıya alındı ve uygulanmıyor” ifadelerini kullandı.
BAKANLIK ONAYI İLE MEMURİYETTEN ATILACAKLAR
Bundan sonra ilerleyecek olan süreç hakkında bilgiler veren Avukat Öztürk, “KHK 4. Maddesi şunu söyler; FETÖ terör örgütü üyesi olanların, bunlara mensup, irtibatı olanların bir şekilde açığa alacaksınız. Bunu tespit ettiğiniz zaman açığa alma işlemi gerçekleşecek ve her ilde oluşturulacak kurullar ve bu kurullarda yapılacak bir değerlendirme sonucunda ve açığa alınan devlet memurlarının da savunmalarının alınmasıyla birlikte, bu kurul ilgili bakanlığa bir teklifte bulunacak. İlgili bakanında bu kurulun teklifini kabul etmesiyle, yani ‘memuriyet görevinden çıkartılması gerekir’ şeklinde bir karar verirse, ilgili bakanlıkta bunu onayladığı taktirde kişinin açığa alınma işleminden sonra memuriyetle ilişiği tamamen kesilecek” diye konuştu.
İLLERDE KOMİSYON KURULACAK
Açığa alma işleminin memuriyet görevini sonlandıran bir işlem olmadığını vurgulayan Öztürk, “Burası çok önemli. Ortada bir devletin, milletin birlik ve bütünlüğü noktasında yoğun ve ciddi bir şüphenin olması sebebiyle, bu işgal girişiminin akabinde OHAL’inde getirmiş olduğu uygulamalar neticesinde bir açığa alma işlemi gerçekleşti. Bu açığa alma işleminde kişinin savunması alınacak, iller bazında oluşturulan komisyonda bunların durumları değerlendirilecek ve en son itibariyle ilgili bakanlığın onayıyla, FETÖ üyesi, mensubiyeti ve irtibatı olanlar bu kurul nezdinde belirlenip, kişinin açığa alma işlemi, memuriyet görevinin sonlandırılması ile neticeye ulaşacak” dedi.
Öztürk ayrıca, FETÖ mensubu memurların terör örgütü üyesi, terör örgütüyle irtibatlı, mensubu olması gibi maddelerden yargılanma ihtimallerinin olduğunu, darbeye teşebbüs edenlerin de ayrı bir soruşturma sürecinden geçeceğini söyledi. (Mehmet ÇALIŞKAN)
İlginizi Çekebilir