Feyzi Halıcı son yolculuğuna uğurlandı
KonyaKonya’nın önemli kültür adamlarından eski senatör Feyzi Halıcı, dün Selimiye Camii’nde kılınan cenaze namazının ardından Musalla Mezarlığı’na defnedildi
Feyzi Halıcı’nın vasiyeti üzerine, Selimiye Camii’nde dün öğle namazına müteakip kılınan cenaze namazına, Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek ve Konya protokolünden isimlerin yanısıra, birçok ozan ve şair ile akrabaları ve sevenleri katıldı. Selimiye Camii’nden kalkan al bayrağa sarılı tabutla musalla mezarlığına getirilen Halıcı’nın cenazesi, sevenlerinin gözyaşları arasında toprağa verildi.
FEYZİ HALICI KİMDİR?
1924 yılında Konya'da doğan Feyzi Halıcı, İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Kimya Bölümünden Yüksek Kimya Mühendisi olarak mezun oldu. 1951'de Konya Gazeteciler Cemiyetini kuran, 1957'de Türk Dil Kurumu üyesi olan Halıcı, 1957 yılında Konya'da aylık olarak çıkarmaya başladığı kültür, sanat, turizm ve folklor dergisi olan Çağrı’yı aralıksız 60 yıl boyunca yayımladı. 1959'da Konya Turizm Derneğini ve 1977'de Konya Kültür ve Turizm Vakfını kuran Halıcı, Konya'da ulusal ve uluslararası düzeyde Mevlana törenlerini ve sempozyumlarını gerçekleştirdi. 1968-1977 yılları arasında Konya Senatörlüğü de yapan Halıcı, 7 yıl Kültür ve Turizm Bakanlığı Çağdaş Türk Kültür Eserleri Kurulu üyeliği yaptı. "Fezai" mahlasıyla Yedigün ve Çınaraltı dergilerinde saz şiirleri yazan Halıcı, birçok uluslararası sempozyuma katılmanın yanında, yaşamı boyunca çok sayıda eser kaleme aldı. Hayatını Türk kültürüne adayan Feyzi Halıcı, 1954 yılında Konya'da Gül Bayramı, Gül Şöleni, Gül yarışmaları, Güvercin Güzellik yarışmaları, Tarihi Konya Mutfağı, Konya yemekleri konusunda yarışmalar düzenledi. İlki 1966 yılından yapılan ve Aşık Veysel’in katıldığı Konya Aşıklar Bayramı’nın yapılmasına, 47 yıl boyunca öncülük eden Halıcı, birçok halk aşığına ün kazandırdı. Basın şeref kartı sahibi olan Feyzi Halıcı evli ve 2 çocuk babasıydı. Eserleri; Bir Aşkın Şiirleri, Masmavi, İstanbul Caddesi, Günaydın, Dinle Neyden, Gecenin Bir Yerinde İki Ceylan, Selçukya’da Aşk, Bizim Şairler, İstanbul ve Fetih Şiirleri, Saz şairlerinin Diliyle Atatürk. (Cumaali SARI)
İlginizi Çekebilir