FOTOĞRAFÇILAR DERTLİ
KonyaKonya’da fotoğrafçı esnafı seyyar fotoğrafçılardan dertli. Esnaf kültürünü bilmeden iş yapanların profesyonel fotoğrafçıların önünü kestiğini ifade eden esnaflar, ilgililerden bu konuda adım bekliyor
Konya Kitap Kırtasiye Fotokopi ve Matbaacılar Esnaf ve Sanatkarlar Odası’nda fotoğrafçılık sektörünü temsilen yönetim kurulunda bulunan Mustafa Akgün, Konya’da odaya bağlı olarak profesyonel anlamda 80 esnafın bulunduğunu dile getirdi. Seyyar fotoğrafçılardan ve işin ehli olmayan kişilerin yaptıkları işlerden dolayı mağdur olduklarını ifade eden Akgün, vatandaşların düğün ve mezuniyet gibi çektirecekleri fotoğraflar için esnafları tecih etmesini istedi.
‘İŞİ EHLİ OLMAYANA TESLİM EDER MİYİZ?’
Fotoğrafçılığın meslek olduğunu ve 3’e ayrıldığını dile getiren Mustafa Akgün, “Fotoğrafçılık meslek, hobi ve sanat olarak 3’e ayrılır. Bu yüzden fotoğraf herkesin hayatında yoğun bir şekilde kullanılıyor. Meslek olarak nasıl bakacağız peki? Vesikalık fotoğraf çekerek hayatını veya ailesiyle yaşamını devam ettiren arkadaşlarımız var ancak bazı sorunlarımız var. Fotoğrafçılık günümüzde ulaşılabilir sanat dallarından bir tanesi haline geldi. Önceden fotoğraf makinesi alım gücümüz şimdiki kadar değildi. Örneğin hobi olarak bir fotoğraf makinesi alıyor kişiler ve bir süre sonra düğünlere giderek fotoğraf çekiyor. Sadece düğünler değil, reklam çekimlerine mezuniyet fotoğraflarına kadar her alana giriyor” dedi. İnsanların bilinçsiz hareket ettiğini dile getiren Akgün, “Günümüzde herkes ek iş peşinde. Fotoğrafçılığı kolay görüyorlar ve iş yaparım diye düşünüyorlar ama bunun farklı boyutlarının olduğunu düşünmüyorlar. Bakın işin ehli olmayan bir kişi kurban kesebilir mi? Onun gibi düşünmek gerekiyor, işin ehli değil ancak düğünlerde veya çeşitli işlerde sektörümüzün önüne engel oluşturuyor. Özellikle düğünlerde önemi sonradan fark edilen şey fotoğraftır. Önceden vatandaşlarımız buna dikkat etmiyor ama düğün bitince akıllarına geliyor. Birde düğünlerde en ufak bir hatanın geri dönüşü olmuyor. Bu işte profeyonel olmayan kişiler yüzünden türlü sıkıntılar işi profesyonel yapanları buluyor” dedi. Akgün, işi profesyonel şekilde yapmayanların sektöre girdiklerini ve gerçekten bu işi yapanların önünü farklı olaylar nedeniyle tıkadıklarını söyledi.
FOTOĞRAFÇI ESNAFI ZOR DURUMDA KALIYOR
Fotoğrafçılık işiyle uğraşıp ancak esnaf olmayan kişilerin bu işi yapanları mağdur ettiğini dile getiren Mustafa Akgün, mahkemede bilirkişi olarak görev yaptığını söyledi. Akgün, bazı kişilerin devlet memuru olduğunu ancak düğünlerde fotoğraf çektiğini işi profesyonel anlamda yapamadıkları için vatandaşlarda yanlış algıların kaldığını söyledi. Akgün yaşadıkları bir olaydan örnek vererek, “Bir kurumumuz aslında güzel fotoğrafların çekiminin yapıldığı yerde fotoğraf çekimini yasakladı. Neden? Seyyar fotoğrafçılık yapan bir kişi güzel bir mekanda çekimleri yaparken konfeti patlatıyor ve etrafa dağılan şeylerin toplanması konusunda görevliler uyarmış ancak gerekeni yapmamış. Haklı olarak şikayetler gidiyor ve şimdi o alanda fotoğraf çekimi yasaklandı. İşte bu işi profesyonel anlamda yapmayan kişiler yüzünden bizim gibi esnaflar mağdur oluyor. Esnaf adabı olmayan ya da seyyar mantığyla iş yaptıkları için bu olaylar tamamen bizim üzerimize kalıyor” şeklinde konuştu. Konya’da düğün veya sanatsal fotoğraf için çok güzel yerlerin bulunduğunu dile getiren Akgün, işi bilmeyen ve hoyrat davranış sergileyen kişiler yüzünden profesyonel fotoğrafçılık yapan esnafın zor durumda kaldığını anlattı.
Vatandaşların esnaf odasına kayıtlı kişilerden fotoğrafçılık hizmeti almasının daha doğru olduğunu dile getiren Akgün, “Fotoğafçılarımızın ehliyet gibi üzerinde esnaf sicil numarası ve vergi numarası bulunan kartları var. Vatandaşlarımız bu kimliği gösteren kişileri tercih etsin. Çünkü bizler işin hem fotoğraf boyutunu hem de esnaflık kısmını biliyoruz” şeklinde konuştu.
‘KURUM VE KURULUŞLAR BİZE DESTEK OLMALI’
Bazı kişilerin hatalarından dolayı kurum ve kuruluşların hatalı davranışlar sergilediğini aktaran Akgün, 40-50 kişiyi de korsan olarak bu mesleği yaptıklarını ve bu durumu kendilerinin bildiğini söyledi. Korsan olarak fotoğrafçılık yapan kişilerin internet aracılığıyla işlerini yürüttüğünü dile getiren Akgün, esnaf gibi hareket etmediklerini söyleyerek, “Bizler dükkan masrafı, kira ve vergi gibi birçok sıkıtnı ile evimize ekmek götürmeye çalışırken bu şekilde bedavacılık yaparak iş yürütenleri gördüğümüz zaman üzülüyoruz. Hem masrafları yok hem de kazandıkları para maalesef bizden daha fazla. Biz bu konuyla ilgili gerekli kurum ve kuruluşlarla görüştük ancak bir sonuç alamadık” sözlerini kullandı. İstanbul Fotoğrafçılar Odası’nın bu konuda güzel çalışmalarının bulunduğunu kaydeden Akgün, Konya’nın da bu çalışmaları örnek alabileceğini ancak kurum ve kuruluşlardan destek beklediklerini dile getirdi. Fotoğrafçı esnafının üzerine düşen görev ne ise onu yerine getirdiğini ancak korsan olarak iş yapan kişilerin cezalar almadığını dile getiren Akgün, bu konuda ilgilileri göreve davet etti.
‘İNSANLAR ESTETİĞE ÖNEM VERİYOR’
Konya’da sanatsal, düğün veya mezuniyet fotoğrafları için güzel mekanlar bulunduğunu ifade eden Mustafa Akgün, kurumların ve vatandaşların bu mekanlarda daha özenli davranmasının olumlu olacağını kaydetti. Fotoğrafçılığın dünya genelinde takipçi sayısının çok fazla olduğunu dile getiren Akgün, bu konuda Konya’da daha fazla yerlerin kazandırılabileceğini söyledi. 3 merkez ilçede yapılan çalışmalar için estetik kaygının güdülmesinin önemine vurgu yapan Mustafa Akgün, “Bundan 10 sene önce 1-2 fotoğrafla düğünler bitiyordu ama şimdi kültür değişti. Sadece vatadaşların zaman geçireceği yerler de olsun tabii ki ama sanatsal fotoğrafların çekileceği yerlerinde bulunması çok önemli. Çünkü şuanda eline telefonu alan herkes fotoğraf çekiniyor. İnsanlar artık estetik ve güzelliğe çok önem veriyor” diye konuştu. Gelişen teknolojiyle birlikte fotoğraf makinelerinin gelişimi ve cep telefonlarının sektöre olan etkisini değerlendiren Akgün, bu tür değişimleri sektöre olumlu yansıdığını söyledi. fotoğraf makinesi veya cep telefonları ile yaygın olarak fotoğraf çekilmesinin fotoğrafı sevme anlamına geleceğini aktaran Akgün, fotoğrafın popüler hale geldiğini Türk kültürünün de bu konuya yabancı olmadığını belirtti. Batılı ülkelerin sanat ve kültürünün örnek alınabileceğini anlatan Mustafa Akgün, fotoğraf çekmek için farklı bakış açılarının olması gerektiğini sözlerine ekledi. (Mustafa Karakaya)
İlginizi Çekebilir