© Konya Postası 2021

Fransa: Müdahaleye hazır olun

Fransa Dışişleri Bakanı Libya ve Avrupa'yı tehdit eden IŞİD için uluslararası topluma askeri müdahaleye hazır olun çağrısı yaptı.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display('dfp-haber-ici'); });

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-MArc Ayrault, Libya'daki Birlik hükümetine yardım etmek için gerekirse askeri destek sağlamak için uluslararası çağrı yaptı.

Ayrault bir Fransız gazetesine yaptığı açıklamada, "Bugün Libya'da kaos ve terör hüküm sürüyor. Bu hem bölge için he de Avrupa için doğrudan bir tehdittir. Uluslararası müdahale ile Suriye ve Irak'tan geri adım attırılan IŞİD şu an Libya'da zemin kazanıyor" diyerek uyardı.

Askeri müdahale ihtimali olup olmadığı konusunda sorulan sorulara, "Bu yasal hükümete bağlıdır. Siyasi sürecin dışında hava saldırılarını başlatmayı düşünmemiz mümkün değil" dedi.

BM destekli Birlik hükümeti başkanı Fayez el Sarrajı (Fayiz Sirac) kabul etmeyen muhalifler Fayez'in birkaç saat içinde ükeyi terketmesini istedi. 

SİSİ: SİLAH AMBARGOSUNU KALDIRIN

Mısır'ın darbeyle gelen Başkanı Abdülfettah Sisi, Libya topraklarında güvenlik ve istikrarın sağlanması, terörle mücadele için Libya Ulusal Ordusu'na destek verilmesi ve uygulanan silah ambargosunun kaldırılmasının gerekli olduğunu vurguladı.

BM Güvenlik Konseyi, 2011'de ülkede iç savaşın başlaması üzerine Libya'ya silah ambargosu kararı almıştı.

"FAYEZ'E ÜLKEYİ TERKET" UYARISI

Söz konusu gelişmeden kısa bir süre önce kanalda Libya Trablus Başbakanı Halife El-Guveyl Birleşmiş Milletler tarafından desteklenen Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) Başbakanı Fayiz Sirac'ın kentten ayrılmasını istediği yazılı açıklama yayımlanmıştı. Sirac'ın da bulunduğu Başkanlık Konseyi üyelerinin, Tunus'tan deniz yoluyla başkent Trablus'a geldiği belirtilmişti. UMH Başkanlık Konseyi yazılı açıklama yayımlayarak, Trablus merkezli hükümetin hava yoluyla ülkeye girmelerini engellediğini kaydetmişti ancak Guveyl bu iddiayı yalanlamıştı.

UMH'nin uluslararası toplum tarafından desteklenen güvenoyu almadan görevine başlaması planı, Libya'da iki rakip yönetim olan Trablus ve Tobruk merkezli yönetim tarafından olumlu karşılanmamıştı.

Siyasi rekabetin yanında silahlı çatışmaların da devam ettiği Libya'da, istikrarın temini için Birleşmiş Milletler öncülüğünde başlatılan barış görüşmeleri sonucu Trablus ve Tobruk merkezli iki hükümet 17 Aralık 2015'te Fas'ın Suheyrat kentinde Libya Siyasi Anlaşması'nı imzalamıştı. Anlaşma gereğince Fayiz es-Sirac önderliğinde kurulan Ulusal Mutabakat Hükümeti, Tobruk Meclisi tarafından veto edilmiş ve güvenoyu alamamıştı. Son olarak 14 Mart'ta Ulusal Mutabakat Hükümeti için yapılan yedinci güvenoyu görüşmelerinden de sonuç çıkmamıştı. 

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER