© Konya Postası 2021

Geleceğin ekonomisi; bilişim

Dünyanın geleceğinin bilim ve teknoloji olduğunu söyleyen Konya Bilişim Derneği Başkanı Ahmet Öztürk, Konya’da 'Veri Merkezi' projesine ilişkin çalışmaların devam ettiğini aktardı

Dünyanın bilgi çağında olduğunu aktaran Konya Bilişim Derneği Başkanı Ahmet Öztürk, günümüzde güçlü ülkelerin temelinin bilgi ekonomisine dayandığını kaydetti. Konya Postası’na özel değerlendirmede bulunan Öztürk, "Konya’da 'Veri Merkezleri' projesi var. 2019’da faaliyete geçmesini düşünüyoruz.  Yapılacak olan veri merkezlerinde büyük firmaların veri depolanması sağlanacak. Deprem, doğal afet gibi herhangi bir risk durumunda veriler dünyanın herhangi bir tarafına gönderilebilecek " dedi.  Meslek liselerinde bilişim konusunda derslerin  verildiğini ancak verilen derslerin  piyasanın ihtiyaçlarına tam cevap verebilecek seviyede olmadığını ifade eden Öztürk, öğrencinin mezun  olduğu zaman kendini boşlukta hissettiğini söyledi.

"GÜÇLÜ ÜLKELERİN TEMELİ BİLGİ EKONOMİSİNE DAYANMAKTADIR"

Toplumda bilişim kültürünün geliştirilmesi, bilişimin doğru kullanılması konusunda farklı boyutlarda  çalışmaları bulunduğunu ifade eden  Öztürk, " Bunların başında ‘Bilişim Şehri Konya’ başlığı altında düzenlediğimiz etkinlikler oldu oldukça yoğun ilgi gördük. Son üç yıldır düzenlediğimiz 'BT Vizyon' toplantıları adında etkinlikler olmakta. Özellikle bu etkinliklere ilk elden üreticileri Konya’ya gelerek bilişim firmalarıyla, bilişime ilgi duyan insanlara ufuk açıcı bilgilendirme çalışmaları yürütülmekte. Yerel bilişim firmalarının rekabet gücünün artırılması, toplumda bilişim kültürünün geliştirilmesi gibi konuları hedefledik" diye konuştu.  Bilgi toplumu diye ifade edilen bir dönemde yaşandığını  kaydeden Öztürk, bilişim kelimesinin  ilerleyen yıllarda daha sık bir şekilde karşımıza çıkacağını söyledi.  Başkan Öztürk, "Günümüzde güçlü ülkelerin temeli bilgi ekonomisine dayanmaktadır. Bugün ABD’de çalışanların yüzde 70’i bilgi teknolojileri alanında faaliyet gösteriyor. ABD’de tarım istihdamdaki payı yüzde 1,5’tur. Dolayısıyla Tarım istihdam unsuru olmaktan tamamen uzaklaşmıştır. Sanayi ise yüzde 20 oranlarında istihdam sağlıyor. Yüzde 75’i ise tamamen bilgi işçiliğine dayanan hizmetlerde çalışmaktadır. Bu sebeple ülkemizde ve Konya’da bilgi ekonomisine yapılan çalışmaların faydalı olacağını görüyoruz. Bilişim artık geniş bir çok alana yayılmış durumda. İletişimden tutunda evimizde ki buzdolabına kadar her şeyde bilişim var. Bilişim sadece bilgisayar olarak algılanmaması gerekiyor" dedi.

VERİ MERKEZLERİ KURULACAK

Yapılan araştırmalarda teknolojik gelişmelerin büyük bir kısmının toplumsal istek ile başladığının bilgisini veren Öztürk, İngiliz sanayi devriminde ve uzak doğuda gerçekleşen teknolojik gelişmelerin çoğunun altında toplumsal isteğin yattığını aktardı. Öztürk, "Bizim burada çabamız toplumsal istekliliğin oluşturulması. Bilgi ekonomisine geçiş aşamasında toplumsal isteklilik oluşturulması lazım. Bu da sivil toplum hareketleriyle,  basının ciddi bilinçlendirme faaliyetleriyle başlayabileceğini düşünüyorum. Konya’da bu alanda birbirinden kopuk da olsa çalışmalar var. Teknokent'e yazılım üreten firmalarımız var, onun dışında ülke bazında marka olmuş birkaç yazılım şirketi var. Yakın zamanda bir üyemizin robot fabrikasını açılışını yapacağız. Tabi bunlara hız kazandırılması da basının ve sivil toplumun oluşturacağı hareketlendirme ile sağlanabileceğini düşünüyorum. Örneğin Konya’da veri merkezleri oluşturulma projesi var. 2019’da faaliyete geçmesini düşünüyoruz" diye konuştu. Yapılacak olan veri merkezinin şu an için Türkiye'de ilk olacağını aktaran Öztürk, projenin KOP tarafından geliştirildiğini söyledi. Öztürk, "Yapılacak olan veri merkezlerinde büyük firmaların veri depolanması sağlanacak. Deprem, doğal afet gibi herhangi bir risk durumunda veriler dünyanın herhangi bir tarafına gönderilebilecek. Konya bu açıdan önemli bir avantaj teşkil ediyor. Doğal afet riskinin az olması sel baskını gibi afetlerin olmama riski, ulaşım açısından uygun olması Konya’yı ön plana çıkarmakta. Bu proje gerçekleştiği zaman Konya’da bilgi ekonomisi açısından önemli bir alt yapının oluşturulmuş olacağını düşünüyoruz. 'Veri Merkezi Projesi' önemsenmeli ve iyi işlenmeli. Konya’ya ciddi katkı sağlayacaktır. Bu projenin yapılacağı yer belirlendi. Meramda Çomaklı bölgesinde yapılması planlanıyor" şeklinde konuştu.

‘BİLİŞİM KONUSUNDA GEÇ KALDIK’

  Konyalı sanayicilerin veri merkezi  konusuna duyarlılık göstermesi gerektiğini ifade eden Öztürk, Türkiye'nin  bilişim konusunda geç kaldığını ve bir an önce harekete geçilmesi gerektiğini vurguladı. Başkan Öztürk, " Artık dünyanın geleceği bilim ve teknoloji. Konya'da bilişim konusunda açılımlar olduğu zaman eğitimde o yönde evrilecektir ve eğitim gelişecektir. Meslek liselerinde bilişim konusunda dersler veriliyor ama bunlar da piyasanın ihtiyaçlarına tam cevap verebilecek seviyede değil. Öğrenci mezun  olduğu zaman kendini boşlukta hissediyor. Verilen eğitim piyasanın ihtiyaçlarına tamamen kopuk halde. İlkokul ve ortaokullarda bilişim dersleri vardı daha sonra seçmeli hale getirildi ve en nihayetinde  kaldırıldı. Şimdi yeniden 5. ve 6. sınıflara zorunlu hale getirildi. Bilişim dersleri matematik, fen dersleri gibi önemsenmeli. Bilişim toplumun geleceğidir ve bunu göremezsek 3. sınıf Dünya ülkesinden öteye gidemeyiz. İnsanlar hangi alanda çalışırsa çalışsın bilişimden ayrılamaz. Bizler bilişime ihtiyaç duyduktan sonra öğrenmeye çalışıyoruz. Ama bunun öncesi öngörüldüğü zaman çok daha farklı, kaliteli  sonuçlar elde edilebileceğimizi düşünüyorum. Bugün Hindistan kendi yazılımlarını geliştirebilecek durumda, birçok yazılımın Hindistan'da üretildiğini görüyoruz.  Bilişim ekonomidir, kalkınma aracıdır bu şekilde bakılması gerekir. Burada odalara , bilim insanına, hükümete, iş adamlarına çok büyük işler düşüyor. Bu konu ciddiye alınmalı" dedi. (Sultan TÜRKMEN) 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER